1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomalaisen yleisurheilun huippuveljekset esittelevät menestyksensä lähtöpisteen – Kankaan veljesten vanhempien autotallista paljastuu "man cave", josta rauta ei lopu kesken

Aaron Kangas on noussut miesten moukarissa ykkösnimeksi ja isoveli Arttu on hallinnut kotimaisia kuularinkiä viime vuosina.

Arttu ja Aaron Kangas esittelevät autotallista löytyvän "man caven"
Arttu ja Aaron Kangas esittelevät autotallista löytyvän "man caven"

– Tämä on todella hyvä rinki. Itse olen saanut vaikuttaa, minkälainen tehdään. Tässä voisi periaatteessa järjestää vaikka kilpailut.

Kuulantyöntäjä Arttu Kangas esittelee ylpeys äänessään vanhempiensa takapihalla sijaitsevaa kuularinkiä. Vierellä tyytyväisenä komppaa pikkuveli Aaron. Ollaan Kankaanpäässä, Kankaan veljesten synnyinkodissa. Tällä takapihalla ovat ensiaskeleensa urheilulajeihinsa siis ottaneet tämän hetken kotimaiset kuulan ja moukarin ykkösnimet.

Arttu Kangas innostui kuulantyönnöstä ala-asteikäisenä. Innostus oli niin kovaa, että kotiinkin hankittiin kuulia, ja Arttu työnsi niillä takapihan nurmen lommoille. Siitä lähtien kotipiha on ollut yksi tärkeä harjoittelupaikka, vaikka Kankaanpään yleisurheilukenttäkään ei ole kuin sen kuuluisan kivenheiton päässä.

Sen verran kovassa käytössä piha oli alusta alkaen, että se alkoi kulua. Niinpä veljesten isä Jarmo päätti rakentaa reilu kymmenisen vuotta sitten kunnon ringin pihalle. Tutulta saatiin vinkkiä pintamateriaalista, ja nyt se onkin Artun mukaan todella hyvä.

– Pinta on optimaalinen, ei kitka ota kiinni. Jos pinta on liian karhea, voi se vaikuttaa tekniikkaan. Pyörähtäjät suosivat sileää ja nopeampaa rinkiä, Arttu toteaa.

Tasaisen takapihan nurmi on edelleenkin kuoppainen, vaikka ruoho on jo alkanut kasvamaan hyvin takaisin kuulan jättämien jälkien päälle. Arttu asuu nykyään Ylöjärvellä, joten lapsuudenkodin käyttö harjoituspaikkana on jäänyt vähemmälle. Neljä vuotta nuorempi veli Aaron asustelee vielä kotona. Hänen päälajikseen valikoitui moukari, joten pihaharjoitukset ovat jääneet hänelläkin vähemmälle.

Nuorempana Aaron käytti takapihan kuularinkiä ahkerammin. Noin 16 metrin päässä sijaitsevat männyt ovat saaneet suurimmat kolhunsa ennen kaikkea Artun työnnöistä. Aaronin ennätykseksi on jäänyt 16-vuotiaana 14,68, jonka hän teki viiden kilon kuulalla.

Arttu sen sijaan on testaillut kotipihansa rajoja. Naapurin aitaan on kuularingistä kuitenkin matkaa noin maailmanennätyksen (23,12) verran eli 22–23 metriä, joten ihan vielä ei naapurisopu ole joutunut koetukselle. Takapihan männyt taasen ovat saaneet useita samanlaisia iskuja kuin takapihan nurmikin. Toinen pihan männyistä jouduttiin kaatamaankin sen oltua liian usein tiellä.

– Kyllä se nuorena harmitti, kun tuli hyvä työntö ja se kolahti puuhun, eikä sitä päässyt mittaamaan, Arttu harmittelee.

Arttu Kankaan kauden tavoitteet ovat Kalevan kisoissa ja maaottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Molemmat veljekset kiittelevät niin koko Kankaanpään kuin kotinsa tarjoamia mahdollisuuksia urheilun harrastamiseen.

– Kankaanpää on tukenut paljon urheilua. Ei ole ollut pulaa urheilupaikoista, kehuskelee pikkuveli Aaron kaupungin panostuksia.

– Ja tämä kotipiha on tuonut myös hyvät puitteet. Toistoja on tullut tuhansia, naureskelee puolestaan Arttu.

Veljekset kuin samasta muotista

Vaikka veljeksillä on neljä vuotta ikäeroa, pitää moni heitä samannäköisinä. Ja luonteetkin tuntuvat menevän yksiin.

– Aaron on tuollainen aika rauhallinen tyyppi. Huumorintajuinen, Arttu luonnehtii pikkuveljeään tämän kuunnellessa vieressä hymähdellen ja ujostellen. Arttu pitää pienen tauon ja jatkaa sitten.

– Aaron on myös päämäärätietoinen ja tavoitteellinen.

– Ei Artussakaan ole moitittavaa. Samantyylinen, rauhallinen myöskin, Aaron jatkaa ja on selvästi arempi luonnehtimaan isoveljeään, joka istuu vieressä terassin portailla.

Veljesten väliin mahtuu kolmas veli, Tuomas, joka on hänkin aikanaan urheillut, mutta ei enää niin päämäärätietoisesti kuin kaksi muuta. Artun mukaan Tuomaksesta löytyy enemmän temperamenttisuutta kuin kuula- ja moukarimörssäreistä.

Voimaystävällinen geeniperimä

Seuraavaksi Arttu ja Aaron siirtyvät autotallin ovelle. Autot ovat saaneet tehdä tilaa, kun sisältä paljastuu punttisali. Koko tilaa hallitsee kyykkyräkki ja lattialla on iso kasa eri painoisia levyjä. Myös painonnostopenkki löytyy ja seinillä roikkuu moukareita. Tila laajeni korona-aikana entisestään, joten veljesten voimaharjoittelu sujui hyvin kotioloissa eikä kompromisseja tarvinnut tehdä.

– Tämä on sellainen "man cave" (miesluola). Täällä on kaikki mitä mies tarvitsee, Arttu naureskelee.

– Rautaa on 400 kiloa, niin se ei ainakaan vielä ole loppunut. Mutta sitä kohti, että ne loppuisivat jossain kohtaa, esittelee puolestaan Aaron.

Legendaarinen kuulavalmentaja Matti Yrjölä on luonnehtinut veljesten geeniperimän olevan voimaystävällistä. Aaron allekirjoittaa näkemyksen, mutta löytää heidän väliltään eroja, jotka selittävät myös lajivalinnat.

– Kyllä sen huomaa, että voima tarttuu treenatessa hyvin. Artulla se tarttuu paremmin ylävartaloon, ja sitä kautta hän on juuri valikoitunut kuulantyöntäjäksi. Minulla taas on tarttunut helpommin jalkoihin, mikä selittää lajivalinnat, Aaron selventää.

Aaron Kangas paranteli jo heti kauden avauskisassaan ennätystään ja ylitti ensimmäistä kertaa 77 metriä. Kuva: Suomen Urheiluliitto

Molemmat pitivät harjoittelutahtia yllä, vaikka korona tulikin ja jyräsi kilpailuja pois kalenterista. Isänsä Jarmo Kankaan valmennuksessa olevan 22-vuotiaan Aaronin kauden suunnitelmia korona ei silti liiaksi sotkenut. Hän pitää itseään vielä sen verran nuorena urheilijana, että tällä kaudella oli tarkoitus ottaa jälleen vain kehitysaskelia ja muun muassa arvokisatavoitteet on asetettu vasta tuleville vuosille.

Suunta näyttääkin olevan oikea, kun heti ensimmäisessä kilpailussa Aaronin moukari kaarsi uusille metriluvuille. Aaron Kangas on parantanut tänä vuonna ennätystään peräti neljä kertaa. Kauden paras on elokuun alussa heitetty 79,05, joka olisi kova tulos missä tahansa arvokisafinaalissa.

Arttu Kangas tavoitteli tällä kaudella menestystä Kalevan kisoista, kun arvokisat peruttiin. Kangas joutui pettymään, kun hän jäi Kalevan kisojen finaalissa hopealle. Kauden toinen päätavoite on Suomi–Ruotsi-maaottelu, joka järjestetään syyskuun alussa – jos järjestäminen on koronatilanteen puitteissa mahdollista.

Lue myös:

SUL lykkäsi jälleen päätöstä Ruotsi-ottelun järjestämisestä – odottaa poikkeuksia maahantulorajoituksiin: "Haluamme kuulla mahdolliset uudet linjaukset"

Kommentti: Kalevan kisat olivat testi, jonka vain harva suomalainen kärkiyleisurheilija läpäisi – puheet ja teot eivät kohdanneet alkuunkaan

Aaron Kangas hurjassa kunnossa! Uusi ennätys nosti suomalaisen maailmantilastossa toiseksi: "Tuli ihan puskista"