Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija pelkää Kimi Räikkösen tilannetta Alfa Romeolla: "Kaiken piti muuttua ensi kaudeksi" – Valtteri Bottas voi pilata Lewis Hamiltonin ennätysjuhlat

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh perkaa suomalaiskuskien lähtökohdat mielenkiintoiseen F1-kauteen.

Formula 1
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkösen Alfa Romeon tavoitteet tälle kaudelle voivat olla liian kovat.Robert Cianflone/Getty Images

Kun F1-kauden piti käynnistyä maaliskuussa, Valtteri Bottaksen asetelmat kauteen olivat selvät. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoi, että Bottaksella on uransa parhaat mahdollisuudet voittaa F1-mestaruus.

Koronavirusepidemian vuoksi kauden aloitus lykkääntyi vain hetki ennen ensimmäistä osakilpailua. Nyt juuri ennen kauden uutta alkua Itävallassa Mildhin mielestä tilanne ei ole muuttunut kovinkaan paljoa. Mildh uskoo Bottaksen pystyvän kukistamaan tallitoveri Lewis Hamiltonin mestaruustaistelussa. Hamilton jahtaa tällä kaudella ennätyksellistä seitsemättä mestaruutta, jolla hän nousisi kaikkien aikojen tilastossa Michael Schumacherin rinnalle.

– Ainakin rivien välistä luettuna Valtteri oli mielestään keksinyt tavan voittaa Hamiltonin ja löytänyt aiempien vuosien perusteella heikot kohdat, Mildh muistelee kommentteja ennen Australian kisaa.

– Jos Mercedes vaan toimii, kaikki mahdollisuudet on edelleen olemassa.

Valtteri Bottas
Ylen F1-asiantuntija uskoo Valtteri Bottaksen mahdollisuuksiin.NurPhoto/Getty Images

Viime vuonna Bottas ylsi ensimmäistä kertaa urallaan MM-kakkoseksi F1:sissä. Mutta Bottas hävisi silti Hamiltonille 87 pisteellä. Bottaksen ongelmaksi muodostui tasaisuuden puute. Suomalaiskuski väläytteli kyllä kauden mittaan ja otti esimerkiksi ennätykselliset neljä voittoa viime kaudella. Konemaisella tavalla suorittavalta Hamiltonilta ei kuitenkaan nähty niin pahoja suoritustason putoamisia missään vaiheessa kuin tallitoveriltansa. Hamilton otti musertavat 11 voittoa viime kaudella.

Hamilton ei myöskään keskeyttänyt yhtään kisaa. Huonoimmillaankin Hamilton otti kisasta kaksi pistettä ja seuraavaksi huonoimillaan kuusi pistettä. Bottas jäi kaksi kertaa täysin pistettä. Kuuden huonoimman suorituksen ero oli Hamiltonin eduksi 26 pistettä ja kuusi parasta suoritusta meni Hamiltonille 24 pisteellä.

Ei olekaan ihme, että Bottakselta on vaadittu vielä enemmän tasaisuutta otteisiinsa. Myös Jukka Mildh korostaa tasaisuutta avaimena mestaruuskamppailuun.

– Jos tämä kausi jää kymmeneen kisaan, tasaisuus vain korostuu. Pitää koko ajan pystyä vetämään intensiivisesti tasaista suoritusta. Valtteri kykenee mielestäni suorittamaan täysillä, Mildh sanoo.

– Valtteri tietää, että tallikaverilla ja muilla kuljettajilla on samat lähtökohdat. Valtteri on vahvoilla mestaruustaistelussa. Valtteri lähtee kuitenkin kauteen MM-sarjan kakkostila hallussa. Se on kovan jätkän merkki.

Kova alku tarvitaan – myös tulevaisuuden kannalta

Mildh korostaa, että Bottaksen pitää aloittaa kovalla latauksella uusi kausi.

– On naulattava saman tien heti ensimmäisessä kisassa, Mildh painottaa.

Historiallisen tiukka kisarutistus luo myös omanlaisensa jännitteen loppukauden kisoihin.

– Yhden kisan merkitys on nyt suurempi kuin aiemmin. Kun mennään kovaan tahtiin kisoja eteenpäin, pitää olla myös malttia, Mildh sanoo.

Ruuvin pitää olla siis suomalaiskuskillla jatkuvasti kireänä, ettei suoritustaso laske yhtään.

– Kaudesta tulee joka tapauksessa tavallista lyhyempi. Kaudella mennään eteenpäin todella paljon korkeammalla intensiteetillä kuin aiemmin. Samaan aikaan kysymysmerkkejä on ympärillä todella paljon, Mildh sanoo.

Bottas on ollut jo ennen kautta kovien tallipaikkahuhujen keskiössä. Bottas on itse ihmetellyt spekulaatioita ja kertoi esimerkiksi Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun), että Ferrarilta lähtevä Sebastian Vettel ei ole tulossa Mercedekselle. Myös Williamsin superlahjakkuutta ja Mercedeksen akatemian kasvattia George Russelia on istutettu Mercedeksen rattiin ensi kaudeksi.

Valtteri Bottas
Miten käy Valtteri Bottaksen tulevaisuuden? Bryn Lennon - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

F1-mediassa on spekuloitu, että Bottas voisi jatkaa vielä Mercedeksellä, koska on kuitenkin suorittanut hyvin ja tuonut Hamiltonin rinnalla Mercedekselle selviä tiimimestaruuksia. Bottas on hoitanut ruutunsa erinomaisena joukkuepelaajana hyvin. Toisaalta Bottaksen siirtämiselle sivuun olisi myös perusteet, sillä Mercedes on ainoa huipputiimi, jossa ei ole tällä hetkellä omaa kasvattia. Lisäksi uusien sääntömuutosten kannalta nyt olisi Mercedekselläkin hyvä paikka nuorentaa tiimiä.

Miten tärkeä kausi on Bottakselle tässä mielessä?

– Valtterin pitää jälleen ansaita paikka ellei asiaa ole jo päätetty suuntaan tai toiseen, Mildh pohtii ja myöntää, että jatkuvat yksivuotiset sopimukset huipputiimi Mercedeksen kanssa ovat Bottakselle hankala paikka.

– Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä tiukemmaksi tilanne tulee. Joka vuosi ei voi ajatella, että mennään vuosi kerrallaan. Jokin päivä tilannetta ajatellaan pidemmässä juoksussa. Sen vuoksi tänäkin vuonna pitää antaa todella kovat näytöt.

Alfa Romeolla todella kova tavoite

Alfa Romeon Kimi Räikkösen tilanne on huomattavasti hankalampi. Helmikuun testeissä Alfa Romeo ei ollut vakuuttava. Mildh sanoo suoraan, että pelkää tilannetta tallissa.

– Pelkään sellaista tilannetta Alfa Romeossa, että kauteen on lähdetty vain ajamaan tämä kausi ja lähdetty valmistautumaan uusiin sääntöihin, Mildh sanoo ja peilaa siihen, miten ensi kaudelle piti jo tulla koko sarjaa ravisuttavat uudet säännöt.

Koronaviruspandemian takia uusia sääntöjä venytettiin vuoteen 2022, mutta Alfa Romeo ei ole välttämättä pystynyt taloustilanteensa takia lyömään kovia panoksia tähän kauteen. Sen sijaan Alfa Romeo on Mildhin teorian mukaan halunnut panostaa tuleviin kausiin.

– Pelkään, että Alfa Romeo on valmistautunut tähän kauteen konservatiivisemmin, koska kaiken piti muuttua ensi kaudeksi. Nyt tuleekin yksi kausi vielä lisää, Mildh toteaa.

Mildh uskookin, että Alfa Romeo joutuu tällä kaudella nojaamaan Kimi Räikkösen taitoihin.

– Kimin kuuluisat kisataidot ja luotettavuus ovat valtti Alfa Romeolle, kun tässä vaiheessa ainakin paperilla Alfa Romeo ei ole vielä nopeimpien joukossa, Mildh toteaa.

Viime kaudella Alfa Romeo sijoittui kymmenen tiimin sarjassa kahdeksanneksi. Taakse jäivät vain Haas ja Williams. Alfa Romeon pomo Frederic Vasseur asetti aiemmin sveitsiläisen Blick-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) tämän kauden tavoitteeksi kuudennen tai seitsemännen sijan sarjassa.

Mildh pitää kuitenkin Alfa Romeolla jokaista pisteillepääsyä kovan luokan suorituksena.

– Tavoite on maltillinen, mutta ympärilläolevassa jengissä todella kova. Keskikasti on yhä F1:sissä kova, Mildh sanoo.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkösen Alfa Romeon otteet testeissä eivät vielä kertoneet lupaavia uutisia. Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Keskikastissa esimerkiksi Williams esitti testeissä lupaavia merkkejä siitä, että pystyisi vaikeiden kausien jälkeen parantamaan otteitaan. Tallipomo Claire Williams kertoi julkisesti, että pyrkii saamaan Alfa Romeon päänahan tällä kaudella (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi Alfa Romeon edelläolevista tiimeistä on kuulunut positiivisia uutisia. Viime kauden seitsemäs, Racing Point, oli testien sensaatio. Racing Pointin suorituskykyä hehkutettiin, koska se oli kopioinut Mercedeksen viime vuosien mestaruusauton.

Mitä Alfa Romeon pitää tehdä, että Kimi Räikkönen haluaisi jatkaa uraansa vielä tämän kauden jälkeen?

Mildh korostaa, että Kimin täytyy nauttia ajamisesta Alfa Romeolla, jotta ura jatkuu. Siinäkin mielessä Alfa Romeon taka-askeleet tällä kaudella voivat olla Räikkösen uran jatkumisen kannalta ongelmallisia.

– Ensisijaisesti Alfa Romeolta vaaditaan kehittymisen merkkejä. Heidän pitää pystyä tarjoamaan turvallinen kalusto, jolla uskaltaa ajaa, Mildh toteaa.

Lisäksi Mildhin mielestä pitäisi kuulla kokeneen Räikkösen ääntä ja Räikkösen itse vaatia asioita.

– Tallilta ja Kimiltä vaaditaan yhteishenkeä, jossa halutaan mennä eteenpäin. Se voi myös riittää Kimille, koska hän on tiennyt mihin lähtee Alfa Romeolla, Mildh pohtii.

Toki pelkästään Alfa Romeon oma toiminta ei vaikuta Räikkösen omaan jatkopäätökseen. F1-sirkuksen vanhin kuljettaja on nyt päässyt viettämään poikkeuksellisen paljon aikaa perheensä kanssa.

– Kimi on sellaisessa tilanteessa, että hänellä on varaa miettiä, mikä on tärkeää elämässä, Mildh korostaa myös yhtä ratkaisevaa asiaa Räikkösen uran jatkumisen kannalta.

Lue myös:

Älykäs manipuloija on rakentanut kaikkien aikojen kovimman F1-tiimin, mutta vaikuttanut myös ratkaisevasti Valtteri Bottaksen uraan: "Aika täydellinen paketti koko sarjan historiassa"

Kimi Räikkönen kirjoittaa itsensä lopullisesti F1-historiaan, mutta asiantuntija tietää myös kylmän faktan tulevasta kaudesta: "Se on tiukka paikka"

F1-testeissä kohahduttanut Mercedeksen uusi ratti on ollut tekeillä kauan – Bottas paljasti Autosportille: "Olen tiennyt melkein vuoden"

F1-sarjaa hallinnut hopeinen Mercedes muuttuu mustaksi – Valtteri Bottaksen ajohaalaritkin ovat jatkossa tummia: "Rasismilla ja syrjinnällä ei ole sijaa meidän lajissamme"

F1-kauden avaukseeen synkkiä uhkakuvia Renault-pomolta – pelkää yhden koronatartunnan pilaavan tiimin kisaviikonlopun

Samppanjan ruiskutus ja palkintokorokejuhlat vaihtuvat 12 000 koronatestiin, kun formulat alkavat – myös auton huoltoon on selvästi vähemmän aikaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat