Painijoiden erityistiukka koronakielto päättyi vasta tänään – MM-kultaa puolustava Arvi Savolainen piti odotellessa voimakuurin: "Painia boikotoitiin vähän aikaa"

Suomalaispainijat saivat luvan pienryhmäharjoitteluun tästä päivästä alkaen. Suomen Painiliitossa ollaan oltu varovaisia, koska paini on kamppailulajeista riskialttein.

Arvi Savolainen on hankkinut koronatauon aikana lisää voimaa. Kuva: AOP

Paini on yksi viimeisimpiä lajeja Suomessa, joka on purkanut harjoittelun koronarajoitteita. Heinäkuun alusta lähtien painissa sallitaan muun muassa pienryhmäharjoitukset, mutta THL:n ohjeistusta pitää tietenkin edelleen noudattaa.

Suomen Painiliiton toiminnanjohtaja Pertti Vehviläisen mukaan liiton tiukkaan linjaan ovat vaikuttaneet viranomaisten ohjeet, kansainvälisen painilajiliiton ohjeistukset ja liiton toiminnassa mukana olevien lääkäreiden suositukset.

Muissa lajeissa rajoitteita höllennettiin jo touko-kesäkuussa.

– Paini on varmasti kaikista kamppailulajeista riskialttein. On vaikea harjoitella, kun etäisyyttä täytyisi pitää, Vehviläinen totesi Yle Urheilulle puhelinhaastattelussa.

– Esimerkiksi nyrkkeilyssä harjoitellaan enemmän välineiden kanssa. Nyrkkeilyssä ei olla koko ajan iholla kiinni niin kuin painissa. Painissa pitää mennä ihan iholle kiinni, jos meinaa tehdä liikkeitä ja voittaa.

Se, että painin harjoittelua höllennettiin juuri nyt, pohjautuu kansainvälisen liiton ohjeistuksiin.

– Olemme myös keskustelleet meidän lääkäreiden kanssa ja he ovat puhuneet Olympiakomitean vastaavan lääkärin kanssa. Tämän pohjalta teimme uudet ohjeet, toiminnanjohtaja selvitti.

– Vaikka rajoitteita on höllennetty, pitää muistaa, että tiettyjä turvatoimia (siirryt toiseen palveluun) pitää edelleen noudattaa, Vehviläinen alleviivasi.

Vehviläinen paljasti, että Suomen huippupainijoilla, jotka tähtäävät olympialaisiin, on ollut omat ohjeet koronapandemian aikana.

– Heillä on ollut vähän tarkemmat ohjeet ja paremmat mahdollisuudet harjoitella. Hekin ovat noudattaneet hyvin ohjeita.

Seuraavan kerran Vehviläisen mukaan painikilpailuja voidaan nähdä Suomessa elokuussa.

Savolainen hankkinut voimaa, puolustaa U23-MM-kultaa Tampereella marraskuussa

Suomen huippupainijoihin lukeutuva Arvi Savolainen oli tyytyväinen, kun paini vapautui koronan kahleista. 21-vuotiaan suurlupauksen on tarkoitus puolustaa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruutta marraskuun lopussa MM-kotikisoissa Tampereella.

– Onhan tämä tietysti helpotus. Kyllä tuossa karanteenin aikana aika kävi vähän pitkäksi. Siinä oli paini hetken aikaa kiellettyä, Savolainen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Arvi Savolainen haluaa päästä pian kisaamaan painimolskille. Kuva: Compic / AOP

– Se on paluuta arkeen, kun pääsee painimatolle vääntämään. Kyllä tämä voi vielä muuttua normaaliksi, kun nyt näkyy valoa tunnelin päässä.

Savolainen on yrittänyt noudattaa Painiliiton ohjeistusta koronaviruspandemian aikana.

– Ohjeita on kyllä yritetty noudattaa ja kontaktit ovat olleet vähissä. Kyllä tässä painia boikotoitiin vähän aikaa, Savolainen selvitti.

Savolainen on pitänyt itsensä kunnossa koronapandemian aikana. Hän on keskittänyt tarmonsa voimaharjoituksiin.

– Pahimman korona-ajan aikana tein kuminauha- ja kahvakuulajumppaa ulkona. Siinä otettiin pahimpien rajoitusten aikana sellainen voimakuuri, kun pääsin käymään työpaikan punttisalilla. Harjoittelu meni ihan nappiin, sillä voimaa on tullut lisää, Savolainen kertoi.

21-vuotias Savolainen painii sarjassa alle 97 kiloa. Hän palaa halusta päästä pian kilpailemaan.

– Nyt täytyy pystyä siirtämään nämä koronatauon aikana hankitut ominaisuudet painimatolle, Savolainen päätti.

Savolainen voitti syksyllä 2018 ensimmäisenä suomalaisena alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Viime vuoden maaliskuussa hän voitti alle 23-vuotiaiden MM-kullan Serbian Novi Sadissa.

Lue myös: