1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Wilma Murron polvileikkaus keskellä kisakautta oli välttämätön toimenpide – elättelee toiveita kisaamisesta vielä tänä kesänä

Uransa parhaita hyppyjä vain pari viikkoa sitten hypännyt Wilma Murto aikoo ottaa kuntoutusjakson rauhallisesti ja polven vointia kuunnellen.

Wilma Murto joutuu noin kuukauden mittaiselle kuntoutusjaksolle. Kuva: Olivia Ranta / STT Lehtikuva

Lupaavasti kauden aloittanut Wilma Murto asteli keskiviikkona median eteen kainalosauvojen avittamana aamupäivällä tehdyn polven tähystysleikkauksen jälkeen.

Murto, 22, kertoi viime viikon torstaina Instagram-tilillään, että hän oli kolhinut polveaan Someron Seiväskarnevaaleilla 19. kesäkuuta. Murto ylitti Somerolla kauden kärkituloksen 460, mutta kolmesta lupaavasta yrityksestä huolimatta Suomen ennätyskorkeus 472 ei kuitenkaan ylittynyt.

Murron operoinut ortopedi Ilkka Räsänen kertoo, että leikkauksessa Murron polven sisemmästä nivelkierukasta löytyi repeytymä, joka päätettiin poistaa. Polvea ei kuitenkaan tarvinnut ommella, mikä helpottaa huomattavasti Murron toipumisennustetta.

– Leikkaus onnistui odotetusti ja hyvin. Polven sisällä ei ollut mitään yllätystä ja tämä oli ihan normitoimenpide, Räsänen kertoo Yle Urheilulle.

Räsäsen mukaan tarkkaa toipumisennustetta on tässä vaiheessa hankala arvioida, mutta hänen mukaansa polvi voisi kestää jo 3–4 viikon kuluttua fyysistä ja täysipainoista harjoittelua.

Oliko polvivaiva sellainen, että se olisi ollut pidemään riesana, jos sitä ei olisi nyt leikattu?

– Kyllä, aivan varmasti. Se oli niin kipeä, että hän ei olisi pystynyt edes kilpailemaan tai harjoittelemaan ilman toimenpidettä. Se oli välttämätön toimenpide, Räsänen sanoo.

Perspektiivi muuttui nopeasti

Wilma Murto oli leikkauksen jälkeen positiivisella mielellä, vaikka kilpailujen vaihtuminen kuntoutusjaksoon kirpaisikin Salon Vilppaan hyppääjää.

– Kyllä tämä vaati vähän pohdiskelua ja ihmettelyä hetken aikaa. Ei ole sellainen juttu, jota toivoin tälle kaudelle. Todella nopeasti muuttuivat ajatukset ennätyksen miettimisestä siihen, että vitsi, kun pääsisi kävelemään ja juoksemaan. Mutta tämä kuuluu jossain määrin työnkuvaan, Murto sanoo Yle Urheilulle.

Murto pyrkii suhtautumaan tulevaan kuntoutusjaksoonsa maltillisesti. Hän toki toivoo, että toipuisi kilpailukuntoon vielä tänä kesänä.

– Elättelen toiveita, että pääsisin vielä loppukaudesta hyppäämään, mutta sitä ei voi tietää. Nyt ei saa katsoa kalenteria, vaan pitää kuunnella, mitä polvi sanoo ja hypätä sitten, kun se on siihen valmis. Nyt harjoitellaan malttia, Murto toteaa.

Murrolla ei ole ainakaan kovien kilpailujen puolesta kiire harjoituskentälle, sillä tänä vuonna ei käydä arvokisoja koronaviruspandemian vuoksi. Seiväshyppääjä toteaakin, että jos vamma piti jossain vaiheessa tulla, tämä oli oikea ajankohta.

– Vamma ei tule ikinä oikeaan aikaan, mutta jos joskus pitää tulla, niin tämä oli sille oikea ajoitus. Ensi vuonna kun taas on toivon mukaan arvokisoja, niin olen täydessä iskussa ja tämä on alta pois.

Lue myös:

Suomen ennätystä uhannut Wilma Murto kolhi polveaan viime viikolla eikä pysty hyppäämään – "Vaikeinta takapakissa on kysymykset"

Selittämätön ongelma lopetti seiväshypyn suurlupauksen treenit kyyneliin – nyt hän jahtaa Wilma Murron paikkaa Suomen ykkösenä

Nyt näyttää todella lupaavalta! Wilma Murto oli rikkoa seipään SE:n – "Voisin melkein lyödä vetoa siitä, että uusi SE tulee vielä tänä vuonna"