Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Urheiluruutu
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Donald Trumpin linjaukset saattavat pakottaa Toni Roposen ja Eveliina Piipon kahdeksi viikoksi Bulgariaan – hiihtovalmentaja yrittää päästä suojatteineen Kanadaan

Denverin yliopistossa opiskeleva Eveliina Piippo ja yliopiston hiihtojoukkuetta valmentava Toni Roponen uskovat pääsevänsä Yhdysvaltoihin, kun syyslukukausi alkaa.

hiihto
Eveliina Piippo
Eveliina Piippo onnistui mainiosti ensimmäisellä lukukaudellaan Denverin yliopiston hiihtojoukkueessa. Hän voitti Kalliovuorten alueen yliopistojen mestaruuskisoissa Montanassa heti kaksi mestaruutta.Getty Images

Valkoisen talon maahantulokieltopäätöksellä on vaikutuksia Denverin yliopistossa hiihtojoukkuetta valmentavaan Toni Roposeen sekä yliopistossa opiskelevaan hiihtäjä Eveliina Piippoon.

Piippo saapui Yhdysvalloista takaisin Suomeen ja Pirkkalaan jo maaliskuussa, kun yliopisto sulki koronaviruspandemian takia ovensa ja opinnot jatkuivat etänä. Roponen saapui perheineen kotimaisemiinsa Haukiputaalle reilu kuukausi sitten.

Molempien olisi tarkoitus palata syksyllä takaisin Denveriin, mutta siihen voi tulla mutkia matkaan.

Valkoinen talo päätti maahanpääsyn keskeyttämisen lisäksi jäädyttää osan viisumeista. Presidentti Donald Trumpin julkilausuma ei kuitenkaan kumoa voimassaolevia viisumeita.

Piipon opiskelijaviisumi on voimassa vuoteen 2023 eli niin kauan kuin hänen opiskelunsa jatkuvat. Roposen työviisumi on voimassa syksyyn 2022 ja hänen tilannettaan helpottaa se, että hänen viisuminsa on ei-ulkomaalainen-statuksella.

– Sain viime viikolla yliopistolta sähköpostia, että minulla on viisumi voimassa, mutta sillä varauksella, että siihen voi tulla muutoksia. Olemme siinä uskossa, että kun syyslukukausi alkaa, pääsen sillä maahan. Sen jälkeen edessä on vielä kahden viikon karanteeni, Piippo kertoi Yle Urheilulle.

Kanadan kautta Denveriin?

Roponen on käynyt keskustelua yliopiston ulkomaanosastoon useaan otteeseen viime aikoina. Tilanne vaikuttaa koti-Suomesta käsin töitä tekevän Roposen lisäksi hänen seitsemään urheilijaansa, muun muassa Piippoon.

– Olen töihin jatkuvasti yhteyksissä. Ulkomaanosastomme selvittää parhaillaan, keillä urheilijoista on voimassaoleva viisumi. Saan samalla koulun puolesta viimeisimmät tiedot säännöksistä ja siitä, minkälaisia dokumentteja tarvitaan, kun tulemme takaisin, Roponen kertoi Yle Urheilulle.

Toni Roponen
Toni Roponen valmentaa nykyään Yhdysvalloissa.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Roposen mukaan Suomesta ei pääse suoraan matkustamaan Yhdysvaltoihin. Jos asuu kaksi viikkoa sellaisessa maassa, jota maahantulokielto ei koske, tilanne on toinen. Euroopassa tällaisia maita ovat muun muassa Kypros ja Bulgaria ja muualla muun muassa Meksiko ja Kanada.

– Kanada olisi tietenkin ykkösvaihtoehto, jos sinne vain pääsee. Optimitilanteessa menemme siis Canmoreen kahdeksi viikoksi ja sitten joko lennämme tai ajamme autolla sieltä Denveriin.

Jos siellä on sairastumisriskiä, niin olen sitten mieluummin Suomessa, kunhan vain saan myös opiskella.

Eveliina Piippo

Roponen oli perheineen suunnitellut palaavansa takaisin Yhdysvaltoihin vasta elokuussa, sillä hiihtojoukkueen yhteisharjoittelu saa alkaa vasta 12. syyskuuta. Piippo taasen oli suunnitellut matkustavansa takaisin syyskuun alussa.

– Nyt on jo varmistunut, että meillä on syyslukukauden loppukokeet “onlinena”, joten sen suhteen ei ole mitään kriisiä, Piippo sanoi.

Hänen mukaansa koulussa oli jo ennen kesälomia sovittu, että syyslukukaudella puolet kursseista suoritetaan etänä ja puolet lähiopetuksena. Piippo toivoo, että lähiopetus onnistuisi.

– Esimerkiksi biologian ja kemian labrat olivat aika työläitä etänä. Olisi hyvä, että pääsisi tekemään ne ihan paikan päälle. Ja korkeanpaikan harjoittelun takia olisi hyvä, että pystyisin olemaan siellä syyskuusta marraskuun alkuun, hän totesi.

– Mutta jos siellä on sairastumisriskiä, niin olen sitten mieluummin Suomessa, kunhan vain saan myös opiskella.

Eurooppa toimii varasuunnitelmana

Piippo ja Roponen eivät ole tilanteestaan suuremmin stressanneet, sillä syksyyn on vielä aikaa ja kaikenlaiset muutokset ovat mahdollisia.

– Välillä tosin on tuntunut, että jos tilanne on sama kuin mitä se on tällä hetkellä, niin onko sinne järkeä mennä. Mutta en ole edes sitä hirveästi miettinyt, Piippo totesi ja sanoi, ettei hän usko tarvitsevansa edes varasuunnitelmaa.

– Jos tilanne on huono, niin sitten menen varmaan Vuokattiin ja olen siellä. Ehkä käyn jossain Euroopassa korkealla. Tiedän, että koulut järjestetään onlinena heille, jotka ovat Euroopassa jumissa. Se on minulle ollut se ainoa asia, joka olen mieltäni vaivannut.

Denverin yliopiston verkkosivujen mukaan yliopistossa on todettu seitsemän koronavirustapausta. Näistä viisi todettiin huhtikuussa ja kaksi toukokuussa. Yliopistossa on 4 000 työntekijää ja noin 12 000 opiskelijaa.

– Coloradossa suurin ongelma on Denverissä, mutta Denverin kaupunkikin on niin iso. USA:ssa säädökset ovat tarkkoja ja kaikkeen suhtaudutaan todella tiukasti, mutta kun niitä ihmisiä on vain niin paljon enemmän kuin Haukiputaalla. Sen takia niitä potilaitakin on paljon enemmän, Roponen totesi.

Vaikka Roponen onkin yhteydessä Denveriin tiheään tahtiin, ei hän mieti tilannetta sen suuremmin. Hän ei halua stressata asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Roposen mielestä on kuitenkin onni, että hänen ensi kauden 12 hiihtäjän joukkueesta suurin osa asuu Euroopassa.

– Viimeisenä skenaariona voimme harjoitella syksyn vaikka täällä, jos emme pääse takaisin Denveriin, hän totesi.

Lue myös:

Huippulahjakas Eveliina Piippo on valmentajilleen painajainen – omatahtoinen hiihtäjä yrittää nyt katkaista "addiktion", joka voi estää nousun huipulle

Toni Roposesta tuli yhdysvaltalaisyliopiston hiihtovalmentaja – huomasi nopeasti, miksi järjestelmää hehkutetaan: "En yhtään ihmettele, että Suomi vääjäämättä putoaa vauhdista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat