1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Yleisö unohti turvavälit Veikkausliigan avauskierroksella – toimitusjohtaja penää katsojilta vastuuta: "Ihmisten toivoisi ymmärtävän"

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa toivoo myös katsojilta vastuun kantamista.

Lahdessa katsojat pakkautuivat ylemmille riveille sateen alkaessa. Kuva: Vesa Moilanen / STT Lehtikuva

Jalkapallon Veikkausliiga alkoi keskiviikkona pitkän tauon jälkeen erityisjärjestelyiden avulla. Otteluissa saa heinäkuun alusta lähtien olla yli 500 katsojaa, jos katsomolohkot pystytään rajaamaan toisistaan ja katsojat voidaan sijoittaa erilleen turvaetäisyyksillä.

Veikkausliigan otteluissa turvaväleistä pidettiin huolta pääosin hyvin, mutta joissain paikoissa ohjeiden noudattamisessa jäi myös parannettavaa. Esimerkiksi Helsingin IFK:n fanipääty Klacken kannusti omiaan tiiviissä porukassa. Myös katsojat Lahdessa unohtivat nopeasti turvavälit sateen tullen ja pakkautuivat katsomon yläosaan.

HIFK:n fanipääty Klackenissa oli KuPSia vastaan tiivis tunnelma. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kiittelee Yle Urheilulle seurojen antamia ohjeistuksia katsojilleen. Hän kuitenkin toivoo myös katsojilta vastuun kantamista.

– Ihmisten toivoisi itsekin ymmärtävän, että turvajärjestelyt on tehty tarkoituksella ja niistä kannattaa pitää huolta. Varmasti jatkamme sen alleviivaamista, miten välimatkoista täytyy pitää huolta.

Marjamaa muistuttaa, ettei turvavälien noudattamatta jättäminen ole ainoastaan Veikkausliigan ongelma.

– Tätä on ollut nähtävissä erilaisilla terasseilla tai rannoilla. Esimerkiksi hellepäivinä on voinut nähdä ihmisten isoa liikehdintää ja kokoontumisia. Joka puolella on sama haaste saada viestiä läpi, mutta välimatkojen pitäminen on edelleen äärimmäisen tärkeää.

Veikkausliigan kierroksella turvavälit huomioitiin pääosin hyvin, mutta niiden huomiomisessa jäi myös parannettavaa. Kuva: Vesa Moilanen / STT Lehtikuva

Mitä sanoisit faneille, jotka huutavat kylki kyljessä eivätkä noudata ohjeita Veikkausliigan otteluissa?

– On tärkeää huomioida, että koronatilanne on edelleen päällä ja se voi mennä toiseenkin suuntaan. Jotta tapahtumia on mahdollista pitää, odotustarvo on, että sinne tulevat ihmisetkin menevät niiden ohjeiden mukaan.

Turvavälien noudattamisessa on ollut ongelmia myös Tanskassa, jossa cup-finaali Aalborgin ja Sönderjysken välillä jouduttiin keskeyttämään (siirryt toiseen palveluun), kun Aalborgin kannattajat ryhmittyivät liian lähelle toisiaan.

Aftonbladetin mukaan ottelu keskeytettiin hieman yli 10 minuutiksi, ja Aalborgin apuvalmentaja Thomas Augustinussen joutui käyttämään jopa megafonia vedotakseen faneihin, ettei ottelua peruttaisi.

Onko Veikkausliigassa mietitty kurinpitotoimia, jos kannattajat eivät osaa noudattaa ohjeita, joita seurat antavat?

– Katsotaan tilannetta, mihin suuntaan tämä lähtee etenemään. Valtiovalta näitä määrityksiä tekee ja tapahtumalupia näille tapahtumille myöntää poliisi. Joka maalla on vähän omat käytäntönsä.

HIFK–KuPS-ottelussa sivukatsomoissa pidettiin huolta turvaväleistä. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Lue myös:

KuPS ja HJK avasivat vahvasti – Tampereella seitsemän maalin hurjastelu

Avauspelissä loistanut KuPS:n jalkapallohelmi aikoo napata paikan Huuhkajien EM-kisaryhmästä: "Tiedän, että nämä ovat nyt lähellä"

Katsomorajoitukset lievenevät keskiviikkona, mutta stadionit eivät vielä täyty, kun miesten pääsarjat alkavat: "Kyllä tästä selvitään"