1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ralliautoilu

Rallin MM-sarja jatkuu syyskuussa alkuperäisen kalenterin ulkopuolisella kisalla Virossa – kausi päättyy Japanissa, Belgian ja Kroatian kisoista neuvotellaan

Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak saa kotikisan, kun rallin MM-sarja jatkuu Virossa. Kauden kisakalenteri on lähes valmis.

Ott Tänakin viimevuotista Jyväskylän MM-rallin voittoa oli juhlimassa virolaisfaneja. Kuva: Tomi Hänninen

Virossa ajetaan ensimmäistä kertaa MM-rallia 4.–6. syyskuuta. Erikoiskokeet kaasutellaan Tarton ympäristössä. Asiasta kerrottiin kello 13 alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

Jo aiemmin torstaina tiedotettiin, että Viron hallitus on myöntänyt Viron WRC-rallin järjestäjille 1,5 miljoonan euron rahoituksen. Kokonaisbudjetti on nyt 2,5 miljoonaa euroa. Asiasta kertoi muun muassa virolaislehti Postimees (siirryt toiseen palveluun).

Rallin MM-sarja on ollut tauolla koronapandemian vuoksi maaliskuun puolivälistä lähtien. Nyt kausi jatkuu alkuperäisen kisakalenterin ulkopuolisella kilpailulla Virossa, joten hallitseva maailmanmestari Ott Tänak pääsee ajamaan kotikisaansa.

Viro on 33:s maa, jossa rallin MM-sarjaa ajetaan.

Aiemmin MM-sarjan ulkopuolisten kisojen järjestäminen on jakanut mielipiteitä rallimaailmassa.

– Mielestäni olisi ihan kiva, jos siellä olisi vähän muitakin kisoja ja rakennettaisiin vähän sellainen välivuosi MM-sarjaan. Se olisi ihan hyvää vaihtelua ja varmaan kuljettajatkin pitäisivät siitä. En tunne niitä kisoja ihan tarkkaan, mutta onhan siellä vaikka vanhoja hyviä EM-osakilpailuja ollut, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoi aiemmin Yle Urheilulle.

Mäkisen ykköskuljettaja Sebastien Ogier oli täysin toista mieltä.

– Minusta on hyvin outoa, että WRC-kisoja ei voida järjestää, mutta sitten toisia kisoja taas voidaankin ajaa. En ymmärrä miksi. Nämä muut kilpailut ovat muutenkin varsin suosittuja ja keräävät paljon katsojia. Mielestäni kaikkien pitäisi olla realisteja ja tiedostaa, että tässä tilanteessa isot yleisömäärät eivät vain ole mahdollisia.

Koronaepidemian aikana Virossa on todettu 1 990 tartuntaa. Viimeisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on yksi. Koronakuolemia Virossa on tilastoitu 69. Suomessa todettuja tartuntoja on 7 241 ja kuolemia 328.

Kausi päättyy Japanissa, Belgiasta neuvotellaan

MM-rallia ehdittiin ajaa vain kolme osakilpailua ennen kuin kausi jäi tauolle Meksikon osakilpailun jälkeen.

Kauden kisoista kuusi on jo peruttu. Niiden joukossa on Suomen MM-ralli, joka oli määrä ajaa elokuussa. Kisan perumisesta päätettiin kuukausi sitten. Keskiviikkona vahvistettiin, että Argentiinan ralli perutaan.

WRC tiedotti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että aiemmin siirretty Sardinian ralli ajetaan loka-syyskuun vaihteen viikonloppuna.

Kalenterissa omilla paikoillaan ovat vielä Turkin, Saksan ja Japanin MM-rallit. Näin ollen Viron rallin jälkeen ajetaan suunnitellusti Turkin ja Saksan MM-rallit. Sitten ohjelmassa on Sardinia. Kausi päättyy Japanissa marraskuun lopussa.

WRC yrittää saada kalenteriin vielä kaksi lisäystä: Belgian MM-rallin lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun ja Kroatin rallin.

Toyota-kuljettajat pitävät sarjassa kaksoisjohtoa. Sebastien Ogier on ykkösenä 62 pisteellään ja Elfyn Evans toisena 54 pisteellään. Suomalaisista Kalle Rovanperä on sarjassa neljäntenä. Hän sijoittui Ruotsin MM-rallissa kolmanneksi. Monte Carlossa ja Meksikossa hän ajoi viidenneksi.

Katso koko MM-rallin ohjelma täältä (Teksti-TV).

Lue myös:

Suomen rallitähdet kantavat kovaa huolta MM-sarjan tulevaisuudesta – lajipomon mukaan muutos on väistämätön: “Ei varmasti hyvältä näytä”

Suomen MM-rallin perumisella rajut talousvaikutukset vuosiksi eteenpäin – taustayhtiön puheenjohtaja ihmettelee viime vuosien taloudenpitoa: "Ei heru ymmärrystä"

Kalle Rovanperä ja kumppanit palasivat WRC:n rattiin – Tommi Mäkinen puoltaa uusia kilpailuja poikkeuskauteen

Jari-Matti Latvalaa ei nähdä WRC-auton ratissa tänä vuonna, vaikka kisoja ajettaisiinkin: "En näe järkevänä enää lähteä"