1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moottoripyöräily

Motocrossin nelinkertainen maailmanmestari Heikki Mikkola täytti 75 vuotta ja sai upean tunnustuksen – presidentti Niinistön onnittelu lämmitti

Heikki Mikkola voitti neljä motocrossin maailmanmestaruutta 1970-luvulla.

Heikki Mikkola kotonaan Lopella vuonna 2015. Kuva: Pasi Autio / Lehtikuva

Motocrossin nelinkertainen maailmanmestari Heikki Mikkola täyttää maanantaina 75 vuotta. Juhlat jäävät tällä kertaa pitämättä, sillä Mikkola menee tällä viikolla lonkkaleikkaukseen ja ajat ovat tietysti muutenkin koronaviruspandemian vuoksi sellaiset, että juhlimista kannattaa välttää.

– En pidä mitään juhlia nyt, ettei korona vaan leviä, Mikkola kertoi Yle Urheilulle.

Korona-aika on sujunut muutenkin Mikkolalla rauhallisesti. Riskiryhmään ikänsä puolesta kuuluva entinen motocross-kuski on pysynyt tiiviisti kotosalla vaimonsa kanssa.

Mikkola sai mieluisan muistamisen juuri haastattelupäivänä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä tuli syntymäpäiväonnittelu postissa. Mikkola haluaa tässä yhteydessä kiittää presidenttiä muistamisesta.

Mikkola sai hiljattain opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän urheilijaeläkkeen. Urheilijaeläke on arvokas tunnustus, joka voidaan myöntää ensisijaisesti olympiavoittajille tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta urheilukulttuurin hyväksi. Eläke voidaan myöntää myös tunnustuksena merkittävästä kansainvälisestä urheilijaurasta. Sitä voi saada samanaikaisesti korkeintaan 16 urheilijaa.

Mikkola ei halua korostaa asiaa, mutta myöntää, että se tuntuu hienolta, "kun vanhaa crossaria muistetaan".

Mikkola voitti motocrossin maailmanmestaruuden alle 500-kuutioisten luokassa kolme kertaa vuosina 1974, 1977 ja 1978 ja alle 250-kuutioisissa kerran vuonna 1976. Ensimmäiset kaksi mestaruutta tulivat Husqvarnalla ja viimeiset kaksi Yamahalla.

Motocross oli 1970-luvulla Suomessa seurattu ja menestyksekäs laji. Mikkolakin sijoittui toiseksi Vuoden Urheilija -äänestyksessä vuonna 1977. MM-sarjassa oli kauden aikana 12 osakilpailua, suurin osa Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

– 250-kuutioisten mestaruus vuonna 1976 ratkesi vasta viimeisessä kilpailussa. Sitten kun sain Yamahan alleni, seuraavina vuosina olin aika ylivoimainen, Mikkola muisteli.

Heikki Mikkola ajaa kärkipaikalla MM-sarjan osakilpailussa Vantaan Ruskeasannalla vuonna 1978. Kuva: Jorma Puusa / Lehtikuva

Uran varrelle mahtuu monta mielenkiintoista tarinaa. Mikkola kertoo niistä yhden.

– Meillä oli ollut MM-sarjan kilpailu Ranskassa sunnuntaina ja seuraavana päivänä oli kansainvälinen kilpailu Belgiassa. Ajoimme sinne yötä myöten belgialaisten fanieni kanssa. Istuin takapenkillä, kun ajoimme kolarin. Auto meni sellaiseen kuntoon, että siitä ei tiennyt, minkä merkkinen se oli. Minulle ei käynyt mitään, muille tuli sen verran kolhuja, että soitimme ambulanssin.

– Seisoskelin siellä moottoritiellä yöllä ja ihmettelin, miten pääsen Belgian kilpailuun. Hetken kuluttua kovin kilpailijani belgialainen Roger De Coster ajoi paikalle ja kysyi, mikä on tilanne. Sanoin, että ei minulla ole mitään hätää, kavereita vähän sattui, mutta ambulanssi on tulossa. Hän sanoi, että hyppää kyytiin ja tule minun luokseni yöksi. Niin tehtiin.

Suomalaiset motocross-kuljettajat eivät viime aikoina ole pärjänneet lainkaan samalla tavalla kuin Mikkolan aikoina. Mikkolan jälkeen Pekka Vehkonen voitti maailmanmestaruuden 125-kuutioisissa vuonna 1985, mutta pitkään aikaan ei suurta menestystä ole tullut. Mikkola ei osaa tarkemmin sanoa, mistä se johtuu.

– Minun on vähän vaikea kommentoida sitä, koska en ole viime aikoina niin tarkasti seurannut asiaa.. Harrastajia on aika paljon, mutta en tiedä, miksi huippuyksilöitä ei löydy.

Suomessa oli tarkoitus ajaa muutaman vuoden tauon jälkeen motocrossin MM-sarjan osakilpailu tänä kesänä Kymiringissä, mutta koronaviruspandemian vuoksi kilpailu siirtyy ensi vuoteen. Edellisen kerran Suomessa ajettiin MM-sarjan osakilpailu vuonna 2014.

Lue myös:

Motocrossin Suomen MM-osakilpailu siirtyy – Kymiring isännöi kisoja vuonna 2021

Motocrossin tulevaisuuden tähdet saapuvat jälleen Vantaalle – Löytyykö Suomesta manttelinperijöitä Pekka Vehkoselle ja Heikki Mikkolalle?

KymiRing tuo motocrossin MM-sarjan Suomeen, ensi kesän kisa aikaistui viikolla