Hyppää sisältöön

Golfin tiedemies palasi koronatauolta huomiota herättävän lihaksikkaana: kohta hän lyö palloa jo liiankin pitkälle – "Jossain vaiheessa pitää tulla stoppi"

Pelitauolta kuun lopussa palaava Mikko Korhonen ei usko golfmaailmaa puhuttaneen ilmiön muuttavan lajia.

Yhdysvaltalainen Bryson DeChambeau on herättänyt muskeleillaan huomiota golfmaailmassa. Kuva: Getty Images

Lentokoneet, hotellit ja ulkomaiset ravintolat ovat golfammattilaisille tuttuakin tutumpia. Mikko Korhosen uralla koronaviruksen aiheuttama pelitauko on ollut pisin 15 vuoteen.

Korhonen palaa kentille tällä viikolla Newcastlessa Englannissa. Lentokoneet ja hotellit palaavat siis pian Korhosen elämään, mutta ravintoloihin pääsyä joutuu odottamaan.

– Sen verran tiedän, että meidät laitetaan kisakuplaan. Kaikki pelaajat, caddiet ja toimitsijat ovat vain hotellissa ja golfkentällä. Mitään muuta ei ole, eikä poistua saa edes syömään, Korhonen kertoo Yle Urheilulle uudesta kiertuearjesta.

Liki kolme ja puoli kuukautta kestäneen tauon aikana Korhonen on keskittynyt kehittämään fysiikkaansa. Itse lajiharjoittelu on jäänyt taka-alalle, kun tietoa kilpailujen jatkumisesta ei ole ollut.

– Kyllä tässä on joutunut tavallaan uudelleen syntymään ja tekemään ihan uudenlaisia asioita. Aikajanaa ei ole ollut enkä ole tiennyt, mihin valmistautua. Se on ollut haastavaa, Korhonen kertaa.

Mikko Korhonen on keskittynyt koronakeväänä fysiikkaharjoitteluun. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Omituinen kevät on mahdollistanut Korhoselle peruskuntokauden, joka on pitänyt sisällään muun muassa juoksua, tennistä ja pyöräilyä. Korhonen, 39, uskoo peruskuntoharjoittelun hyödyttävän tuleviakin kausia.

– Se ehkäisee vammoja parin seuraavan vuoden aikana, hän arvelee.

Golfin "tiedemies" puhuttaa

Ensimmäisenä ammattilaisgolf jatkui Yhdysvalloissa, jossa PGA-kiertue käynnistettiin kesäkuun alussa. Puheenaiheeksi on noussut fysiikka. Maailmanlistalla kymmenen parhaan joukkoon mahtuva Bryson DeChambeau palasi kentille aiempaa lihaksikkaampana ja herätti huomiota valtavan pitkillä avauslyönneillään.

– Hänhän on aina ollut hahmo, joka tekee asioita omalla tavallaan. Nyt hän on keksinyt, että pitää lyödä helvetin pitkälle. Laji ei varmaan muutu, mutta pelaajat ovat koko ajan enemmän urheilijoita ja paremmassa kunnossa, jolloin lyödään pidemmälle, Korhonen sanoo.

Yli yhdeksän kiloa koronatauon aikana kerännyt DeChambeau jäi paluukisassa vain yhden lyönnin päähän voittoa juhlineesta Daniel Bergeristä. DeChambeaun avauslyönnit kantoivat jopa yli 350 metriin. Heinäkuun alussa DeChambeau voitti PGA-kiertueen kisan Michiganissa.

– Jossain vaiheessa pitää tulla stoppi. Välinevalmistajien pitää puuttua asiaan, sillä kohta golfkentät eivät enää riitä. Muitakin pitkälyöntisiä on, mutta DeChambeau on tällainen tiedemies tässä ja kääntää kyllä jokaisen kiven, Korhonen pohtii.

Mikko Korhonen pelasi kesäkuun lopussa Hämeenlinnassa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ennen kaikkea ilmiöön voisi Korhosen mukaan puuttua rajoittamalla golfpallojen kehittämistä.

– Tietenki ajat muuttuvat ja golf niiden mukana. Muutoksia pitää vain mielestäni rajoittaa sopivasti.

Vaikka DeChambeau onkin niittänyt kesällä menestystä poikkeuksellisella tavalla, Korhonen korostaa, että pelkällä pitkällä lyönnillä ei pitkälle pötkitä.

– Golf on kuitenkin taitopeli, tässä on niin monta osa-aluetta. Se ei pelkästään riitä, että mättää palloa 350 metriä.

Yhdestä golfiin liittyvästä asiasta Korhonen ei tingi.

– Golf on perinteinen laji kuten esimerkiksi tenniskin. Wimbledonissa pelataan valkoisissa paidoissa ja sillä selvä. Jotain perinteitä pitää mielestäni säilyttää. Ehdoton mielipiteeni on, että kilpailut pelataan pitkissä housuissa. Muuten pelistä tulee turistimeiningin näköistä, Korhonen naurahtaa.

Lue myös:

Sami Välimäki on voittajasuosikki, kun golfin Euroopan kiertue jatkuu torstaina – asiantuntija odottaa suomalaisilta huippusijoja

Golfari Mikko Korhoselle koronatauko on ollut mahdollisuus fysiikkaharjoitteluun, Suomen kenttien kiertäminen ei ole kiinnostanut: "Sain varmaan pari hyvää pelivuotta lisää"

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta