Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ammattinyrkkeilyn pelottavin mies? Venäläinen tyrmäyskone herättää ihastusta - ja kauhua

Ammattinyrkkeilyn valokeilassa paistattelevat pitkälti raskaan sarjan isot karpaasit, mutta tämän hetken hallitsevin kehäkettu löytyy kuitenkin paria painoluokkaa alempaa.

urheilu
Artur Beterbijevin iskuissa on voimaa.
Artur Beterbijevin iskuissa on voimaa. Getty Images

Kevyen raskassarjan IBF- ja WBC-liittojen mestari, venäläinen Artur Beterbijev on ainoa tämän hetken mestareista, jonka ottelutilasto on tyystin tahraton: 15 ottelua, 15 tyrmäysvoittoa.

Ammattinyrkkeilyssä liioittelu viedään usein yli äyräiden, ja Beterbijeviä esittelevässä Sky Sports -sivuston jutussakin maalaillaan huimia kuvia:

– Täysi peto!

– Hän tuo alas kaiken, mitä edestään löytää!

– Jos olet hänen tiellään, goodbye!

Nyrkkeilytreenarit ovat liioittelussa vielä usein oma lukunsa, kun omaa suojattia ylistellään osana lajiin niin kiinteästi kuuluvaa "psykologista sodankäyntiä". Beterbijeviä luotsaava Marc Ramsay kuvaa tyrmäyskonettaan, tai ehkä ennemminkin vastustajien asemaa, viittauksella Tappajahai-elokuvaan.

– Näen, kuinka vastustajat pelästyvät ottelua edeltävissä tiedotustilaisuuksissa. Mutta Tappajahain katsominen ja haiden kanssa oikeasti uiminen ovat kaksi eri asiaa, Ramsay kuvaa Sky Sportsille.

Liioittelua tai ei, hain käsittelyyn syksyllä 2018 joutunut ja 4. erässä tyrmätyksi tullut britti Callum Johnson tekee nyrkkeilijälle harvinaislaatuisesti: hän myöntää, että Beterbijevin maine oli osallisena karussa tappiossa.

– Hän oli amatöörikehissä selkeä ykkönen (295 voittoa 300 ottelussa), peto jota kukaan ei halunnut kohdata. Ja sama jatkui ammattilaistasollakin. Kun tajusin missä olen ja kuka minulla on vastassa, annoin sen vaikuttaa itseeni. Sanoin lankomiehelleni ottelupäivänä, että ihmisillä ei ole hajuakaan siitä mikä minulla on edessä. Hän on peto. Hävisin parhaalle.

– Hän ei ole mikään tavallinen maailmanmestari. Hän on taistelija, joka solullaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat