Savon Sanomat: Mika Kojonkoskesta Kiinan mäkihypyn lajijohtaja – kertoo lehdelle, että häntä on jopa painostettu pestiin

Suomen mäkimaajoukkuettakin valmentanut Mika Kojonkoski on treenauttanut kiinalaishyppääjiä Suomessa vajaat kaksi vuotta.

Mika Kojonkoski on ollut auttamassa Kiinan mäkihyppääjiä pian kaksi vuotta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kokenut suomalainen mäkivalmentaja Mika Kojonkoski ottaa kokonaisvastuun Kiinan mäkihypystä, kertoo Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Kojonkoski on nimetty Kiinassa mäkihypyn lajijohtajaksi.

– Aika monta kertaa minulta tätä asiaa on kysytty ja painostettukin tähän ratkaisuun. Tämä on myös edellytys sille, että kiinalaishyppääjien projekti Puijolla jatkuu, Kojonkoski selvitti päätöksensä taustoja Savon Sanomille.

Yle Urheilulle Kojonkoski paljasti perjantai-iltapäivänä, että uuden pestin ottaminen vastaan oli edellytys hänen jatkolleen Kiinan mäkihyppyprojektissa.

Kojonkoski on toiminut Kiinan mäkihypyn huippu-urheilujohtajana loppuvuodesta 2018 alkaen. Hänen projektinaan on ollut kehittää Kiinan mäkimaajoukkuetta Pekingin olympialaisiin 2022.

Viime talvena kiinalaishyppääjät leiskauttivat jo kelposiivuja mäkitornista, vaikka he olivat harjoitelleet lajia vasta reilun vuoden.

Kiinalaishyppääjät palasivat Kiinaan 19. maaliskuuta koronapandemian takia. Heidän piti palata Suomeen toukokuussa, mutta paluu on viivästynyt.

Kojonkoski kertoi Yle Urheilulle, että hyppääjät ovat jumissa kotimaassaan, eivätkä he pääse tekemään lainkaan lajiharjoituksia.

– Tämä on kiusallista. Nyt videovalmennamme ja käymme joka päivä videokeskusteluita. Yritämme rakentaa selvää suunnitelmaa, mutta kaikki on kiinni pandemiasta. Ei tämä missään nimessä ole vastaavaa harjoittelua kuin että valmentajat olisivat paikalla, Kojonkoski sanoi puhelimitse.

Jatkossa Kuopiossa harjoittelee ainakin Kiinan naisten maajoukkue ja mahdollisesti myös miesten A-maamaajoukkue.

Kiinan mäkimaajoukkueen päävalmentajana toimii jatkossa Jani Klinga, joka valittiin tehtävään keväällä. Klinga hoitaa tehtävää Kojonkosken alaisuudessa.

Kojonkoski on valmentanut aiemmin Itävallan, Suomen ja Norjan mäkimaajoukkueita. Vuodet 2013–18 hän työskenteli Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajana.

Täydennetty uutista 3.7.2020 kello 12.39.

Lisätty 3.7.2020 kello 17.18 Kojonkosken Yle Urheilulle kertomat tiedot.

Lue myös: