Hehkutettu Sebastian Vettel syrjäytettiin tylysti – Ferrarin tallipomo myönsi yllättävän täyskäännöksen: "Hän ei ole täysin tyytyväinen"

Ferrari ei tarjonnut Sebastian Vettelille lainkaan jatkosopimusta. Mattia Binotto myönsi asian perjantaina ja selvitti, miksi Ferrari päätyi vaihtamaan yhtäkkiä mielipidettä.

Sebastian Vettel yllättyi, kun hän ei saa jatkaa enää Ferrarilla tämän kauden jälkeen. Kuva: Mark Sutton/Pool via Getty Images

F1-kauden avausviikonloppuna Itävallassa on saatu lisätietoja Sebastian Vettelin lähdöstä Ferrarilta. Italialaistalli ilmoitti koronaviruspandemian aiheuttaman kisatauon aikana toukokuun puolivälissä, että Vettel ei enää jatka tämän kauden jälkeen tallissa. Ferrarin tiedotteessa kerrottiin (siirryt toiseen palveluun), että päätös oli tiimin ja Vettelin yhteinen.

F1-huhuissa pyöriteltiin Vettelin poistumisen syyksi nelinkertaisen mestarin liian kovaa palkkapyyntöä. Toisen huhuissa spekuloidun teorian mukaan Vettel ei halunnut jäädä monacolaisen superlahjakkuuden Charles Leclercin varjoon. Viime kaudella Ferrarin akatemian kasvatti Leclerc ja Vettel ottivat kisoissa pari kertaa yhteen.

Nelinkertainen saksalaismestari Vettel puhui tilanteesta ensimmäistä kertaa julkisuudessa torstaina Itävallan GP:n lehdistötilaisuudessa. Vettel kiisti, että lähtö Ferrarilta olisi tapahtunut hänen aloitteestaan.

–Oli tietysti yllätys, kun Mattia (tallipäällikkö Binotto) soitti. Hän kertoi, että tiimillä ei ollut enää mitään tarkoitusta jatkaa minun kanssani, Vettel kertoi torstaina Autosportin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Meillä ei ollut mitään keskusteluita. Ei ollut mitään tarjousta pöydällä ja siksi ei ollut mitään pistettä neuvotteluille.

Binotto listasi syitä

Vettelin kommentit herättivät kuohuntaa etenkin saksalaiskuljettajan kotimaassa. Vielä alkutalvesta Binotto oli todennut, että Vettel on heidän ykkösvaihtoehtonsa ensi kauden toista Ferrari-kuljettajaa katsoessa. Ferrari oli jo tehnyt Leclercin kanssa pitkän jatkosopimuksen ennen joulua.

Binotto myönsi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että hän on puhunut julkisesti sekä yksityisesti Vettelin olevan ykkösvaihtoehto. Binotto myös totesi, että talven aikana moni kuljettaja oli yhteydessä Ferrariin jo kauden 2021 tallipaikoista. Mutta silti Binotto oli korostanut, että Vettel oli Ferrarin ykkösvaihtoehto.

Mitä sitten tapahtui?

– Sanotaan näin, että koko tilanne on muuttunut, Binotto tokaisi ja viittasi muun muassa koronaviruspandemian aiheuttamiin ongelmiin koko maailmassa, eikä vain F1-sarjassa.

Mattia Binotto sanoi vielä helmikuussa, että Sebastian Vettel on suosikki jatkamaan Ferrarilla. Kuva: Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images

Lisäksi Binotto puhui tuleviin kausiin asetetusta budjettikatosta, jolla pyritään tasapainottamaan tallien keskinäistä kilpailua. Ferrarillla on tunnetusti yksi sarjan kovimpia budjetteja ja reilusti yli ensi kaudelle tulevan 145 miljoonan dollarin budjettikaton.

– Lisäksi kausi ei ollut alkanut, joten Sebastianilla ei ollut edes mahdollisuutta osoittaa motivaatiotaan ajaa Ferrarilla. Se oli todella harmittavaa hänen kannalta, Binotto pyöritteli.

– Kun tehtaat olivat kiinni, meidän piti Ferrarilla pohtia asemaamme uudelleen.

Binotto myöntääkin, että kyse oli tiimin päätöksestä olla antamatta Vettelille jatkosopimusta.

– Kuulin, että Vettel oli yllättynyt. Muistan, että hän oli yllättynyt. Ymmärrän sen. On aika normaalia olla yllättynyt, Binotto sanoi Vettelin tuoreista kommenteista.

– Hän hyväksyi meidän päätöksemme. Mutta sanoisin tänäänkin, että hän ei ole täysin tyytyväinen asiaan. Se on taas ihan normaalia ja selvää.

Kilpailullinen Vettel haluaa hyvän paketin

Tällä hetkellä McLarenilla ajava Carlos Sainz hyppää Vettelin tilalle ensi kaudeksi. Vetteliä on huhuttu muun muassa Mercedeksen rattiin. Spekulaatioissa on ollut esillä myös Aston Martin, joka tulee ensi kaudelle sarjaan Racing Point -tiimin pohjalta. Lisäksi esillä on ollut tänään perjantaina 33 vuotta täyttäneen Vettelin lopettaminen F1-sarjassa kokonaan.

Vettel ei aio jatkaa F1-sarjassa, jos ei löydä sopivaa pakettia itselleen ensi kaudeksi.

– Tällä hetkellä en käy oikeastaan mitään keskusteluita, Vettel selvitti.

Sebastian Vettel ja Ferrari olivat vielä kaukana kärjestä Itävallan kisaviikonlopun 1. harjoituksissa. Kuva: Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Vettel haluaa tehdä oikean ratkaisun tulevaisuutta ja itseään ajatellen.

– Minulla on hyvin kilpailullinen luonne. Olen saavuttanut tässä lajissa paljon. Olen motivoitunut. Haluan saavuttaa vielä enemmän, Vettel totesi.

– Jotta niin voi käydä, tarvitsen oikean paketin ja oikeat ihmiset ympärilleni. Näitä asioita etsin tällä hetkellä.

Lue myös: