1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Samuel Purolan kortit jäivät piiloon kauden avauksessa: "Odottelimme kylmässä viimassa ilman vaatteita"

Maria Huntington aloitti kautensa Oulussa 100 metrin aitajuoksulla ja pituushypyllä. Elina Lampela jatkoi varmoja otteitaan seiväspaikalla.

Samuel Purola uskoo olevansa ennätyskunnossa hyvän halli- ja harjoituskauden jälkeen. Kuva Paavo Nurmen kisoista 2019. Kuva: AOP

Oulun kansallisissa kisoissa nähtiin perjantai-iltana kotimaan yleisurheilutähtiä, joista osa asettui lähtötelineisiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Miesten 200 metrillä Samuel Purola viiletti voittoon ajalla 21,04. Kotistadionillaan kautensa avannut 20-vuotias jätti Roope Saarisen toiseksi (21,31) ja Riku Illukan kolmanneksi (21,48). Kotimaan kärkimiehistä mukana olivat myös Oskari Lehtonen (21,60) ja Eetu Rantala (22,11).

Purola oli voitostaan huolimatta harmistunut siitä, ettei aika painunut alle 21 sekunnin ja jopa alle miehen ennätysajan 20,84.

– Oli vähän farssin poikasta tuossa lähdössä. Tuulimittarista loppuivat patterit ja odottelimme kylmässä viimassa ilman vaatteita neljä minuuttia ennen starttia. Kyllä miehet kangistuivat siinä. Treenin kannalta meni tämä kisa, Purola kommentoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Tuulen voimakkuudeksi mitattiin lopulta 1,7 m/s myötäistä. Purolan mukaan kaarteeseen osui kova vastatuulipuuska, joka verotti sadasosia kolean sään ohella.

Purolalla on takanaan onnistunut harjoituskausi, joten odotukset kesään ovat korkealla. Nuorukaisen omat ennätykset 100 ja 200 metrillä ovat kolmen vuoden takaa, mutta ne on tarkoitus parannella uuteen uskoon lähitulevaisuudessa.

– Tavoite oli juosta oma ennätys ja uskon, että olisin pystynyt sen juoksemaan, jos sää olisi ollut parempi ja tuota sähläämistä ei olisi ollut. Ei nyt tällä kertaa, mutta onneksi on kautta vielä jäljellä.

Purolan kausi jatkuu 100 metrin kilpailulla Lahden GP-kisoissa 15. heinäkuuta. Yle televisioi GP-sarjan kilpailut.

Harala kukisti Huntingtonin

Tuuli yltyi Raatin stadionilla ajoittain kovaksikin. Illan ensimmäinen startti, naisten 100 metrin aidat, saatiin kuitenkin vietyä läpi sallituissa oloissa 1,6 m/s myötätuulessa.

Huomio kääntyi Tampereen Pyrinnön harjoitustoveruksiin Lotta Haralaan ja Maria Huntingtoniin. Harala johti kilpailua koko matkan, mutta ero Huntingtoniin pieneni loppusileällä kahteen sadasosaan. Kello pysähtyi aikaan 13,34 eli kuuden sadasosan päähän Haralan viikko sitten juoksemasta kauden parhaasta.

Maria Huntington kuvattuna viime vuoden Kalevan kisoissa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Vahvasti lopun aitonut Huntington kirjautti kauden avauskilpailussaan ajan 13,36. Parhaimmillaan hän on taittanut matkan aikaan 13,09.

– Aidat jäi suoraan sanottuna kaivelemaan. Jäin tosi paljon lähdössä. Sain muutaman hyvän aidan siihen väliin, mutta lopun kolhin täysin. Lotan kanssa kolhittiin toisiammekin. Siihen en ollut niin tyytyväinen, Huntington kertoo Yle Urheilulle.

Seitsenottelijana paremmin tunnettu tamperelainen siirtyi saman tien pituushyppypaikalle, jossa hän voitti mainiolla tuloksella 641. Tulos ei kuitenkaan kelpaa tilastoihin, sillä hypyn takana oli myötätuulta 4,1 metriä sekunnissa. Neljännellä kierroksella Huntington hyppäsi tilastokelpoisessa 1,5 m/s myötätuulessa tuloksen 633, joka jää 11 senttiä hänen ennätyksestään.

– Ihan kohtuullinen avaus. Pituudessa oli tasainen sarja, mutta vähän häiritsi kun oli liikaakin tuulta siinä. Ensimmäisessä kisassa on muutenkin vähän vaikeaa ponnistaa kovasta vauhdista, eikä tämä tuuli sitä ainakaan helpottanut. Ihan hyviä hyppyjä kuitenkin.

Huntington saa uuden yrityksen aitajuoksuun Jyväskylässä jo ensi viikon keskiviikkona. Ylen televisioimissa GP-kilpailuissa seitsenottelijat testaavat kuntoaan kolmiottelussa. Lajeina ovat pika-aidat, korkeus ja 200 metriä.

Lotta Harala aloitti kautensa viikko sitten Espoossa 100 metrin aitajuoksussa ajalla 13,28. Kuva: Tomi Hänninen

Lotta Harala pinkoi illan toisessa aitajuoksustartissa ensimmäisen noteerauksensa tuntumaan ajalla 13,36. Myötätuulta juoksussa oli 2,6 m/s.

Lampelalle uran kolmanneksi paras tulos

Elina Lampela oli naisten seiväskisan ainoa osallistuja. Kesäkuussa ennätyksensä 450 hypännyt oululainen yritti kolmesti korkeudesta 451, mutta rima ei jäänyt kannattimilleen. Tulos 441 on 22-vuotiaan Lampelan uran kolmanneksi paras.

Elina Lampela kuvattuna kesäkuun lopussa Espoon teemakisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Miesten moukarikilpailussa ei hätyytelty kauden kärkitulosta. Kesäkuun alussa ennätyksensä 77,09 heittänyt Aaron Kangas voitti mittelön kelpo tuloksella 74,90.

Aleksi Jaakkola oli toinen lukemiin 71,45 kantaneella heitollaan. Yli 70 metrin pääsi myös Islannin Hilmar Örn Jonsson tuloksella 71,10.

Lue myös:

Jussi Jokinen on tukenut Wilma Murron seiväshyppyuraa merkittävällä summalla jo vuosien ajan: "Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua"

Vuosi sitten Lotta Harala oli hidas, voimaton ja huonossa kunnossa – nyt hän jahtaa pika-aitojen kärkikolmikkoa täysin poikkeuksellisesti harjoitellen

Suomen aiturinaisten hieno avaus sai asiantuntijan korostamaan kovaa tilastofaktaa – “Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä"

Onko suomalaismiesten keihäskesä kokonaan menetetty? Lajivalmentaja vastaa: “Ei ole järkevää lähteä metsästämään yhtä pitkää heittoa”