Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Valmentaja ja hänen suojattinsa tavoittelevat yhtä aikaa samaa Tokion olympiapaikkaa – jääräpäinen Suomen ampumaurheilun superlupaus saa vinkkejä maailmanmestarilta

Vain haulikon äänet kaikuvat Lopin ampumaradalla, kun skeet-ampujat Timo Laitinen ja Eetu Kallioinen keskittyvät päivän harjoituskierrokseen.

ammunta
yleiskuva
Mikko Koski / YLE

Haulikkolajien skeet-ampujat Timo Laitinen, 47, ja Eetu Kallioinen, 22, ovat valmentaja ja hänen suojattinsa. Poikkeuksellista on se, että molemmat jahtaavat yhä Tokion olympialaisten edustusoikeutta.

Laitinen tarkkailee valmentajan roolissaan tiukasti, mitä hänen suojattinsa tekee. Pitkä yhteistyö on kuitenkin muokannut Kallioisesta teknisesti jo sen verran hyvän ampujan, ettei ohjeita enää tarvitse liiemmin antaa. Laitisen rooli onkin olla enemmän vain tukena ja apuna silloin kun Kallioinen kokee kaipaavansa vastauksia.

Kun teini-ikäinen Eetu Kallioinen alkoi osua kohta kymmenen vuotta sitten yhä paremmin tauluun, välähti ilmoille ensi kertaa ajatus, että skeet-ampujat voisivat aloittaa jonkinasteisen yhteisprojektin. Kallioisen silloinen asioidenhoitaja toi kaksikon yhteen.

Sydneyn olympiakävijä Timo Laitinen oli heti valmis auttamaan nuorta kykyä. Kallioinen syntyi vuonna 1998, eli samana vuonna, jolloin Laitinen oli juhlistamassa MM-kultaa Barcelonassa skeetin joukkuekilpailussa.

– Kyse oli lahjakkaasta nuoresta miehestä, jolla into kehittyä oli valtava. Jos haluaa ottaa vastaan noin innokkaasti neuvoja, niin totta kai minä annan niitä.

Viilipyttymäinen valmentaja esikuvana

Eetu Kallioinen otti avosylin vastaan kymmenkertaisen MM-edustajan ja olympiatason ampujan.

– Miksi en olisi Timoa huolinut? Hän on ollut koko ajan hyvä valmentaja, eikä ole turhaan roikkunut mukana. Timo on rauhallinen valmentaja, jonka neuvot tulevat harkitusti ja verkkaisesti. En muista hänen ikinä suuttuneen mistään radalla. Meillä on tietty kaava, emmekä tee perustekemiseen mitään äkkiliikkeitä. Hänen kanssaan on helppo toimia, perustelee Eetu.

–Teknisesti Timo on vienyt minun ammuntaani tosi paljon eteenpäin. Ei ehkä mitään ihmeellistä tai mullistavaa. Pienten ja tärkeiden asioiden viilausta, josta sitten muodostuu isompi kokonaisuus.

henkilökuva
Mikko Koski / YLE

Nuorta ampujaa on myös auttanut se, että valmentaja on käynyt isommissa kilpailuissa aiemmin ja osannut antaa sieltäkin suunnasta vinkkejä. Jännityksen hetkellä pitää tietää, miten toimia.

– Kun valmentaja on ollut jokusen kerran minua kovemmissa paikoissa, ja nyt kun itsekin on päässyt samoihin tilanteisiin, niin tietää ainakin, miten niissä pitää toimia. Tuntemuksista on ollut helppo jutella ja tiedostaa, että ammunta pitää lähteä aina selkärangasta. Tekee sen mitä osaa, eikä yritä mitään ylimääräistä.

Valmentaja-Laitinen pitää suojattiaan jo kokeneena urheilijana nuoresta iästä huolimattaan.

– Eetu on hyvä valmennettava ja samalla äärimmäisen jääräpäinen, ihan niin kuin ampujan tulee ollakin. Hänelle pitää perustalla joka asia ja miksi sitä kokeillaan. Annan omia mielipiteitä, joista Eetu sitten ottaa käyttöön ne, mitkä parhaaksi katsoo. Ei meillä ole ikinä mistään hankauksia. Puhumalla on aina selvitty.

Kilpakumppanuus on kaksisuuntainen

Yleensä - ja kuten tässäkin tapauksessa - valmennussuhde on kaksisuuntainen.

– Eetu on opettanut itse asiassa myös minua ammunnassa. Valmennettavien kautta tulee koko ajan lisää tietoa. Jos vain itse ajattelee asioita, alkaa helposti pohtia kaikkea monimutkaisesti. Kun tarpeeksi monta kertoo valmennettavalle, että teet vaan sen, minkä osaat ja selkärangan kautta, niin sitten se tulee itsellekin helpommin mieleen, naurahtaa Laitinen.

henkilökuva
Mikko Koski / YLE

Timo Laitisen piti päättää pitkä, kansainvälinen ura tähän kesään, mutta päätepiste siirtyi Tokion olympialaisten siirrolla yhdellä vuodella.

– Nyt sitten ammutaan vuoteen 2021 saakka, täsmentää konkariurheilija.

Lari Pesonen on hankkinut Suomelle maapaikan Tokioon skeetissä, joten sinivalkoisille on tarjolla enää yksi paikka seuraaviin olympialaisiin. Eetu Kallioinen ei näe valmentajan ja valmennettavan samassa olympiatavoitteessa ristiriitaa.

– Sinnehän on mahdollista saada se kaksi maapaikkaa, joten me molemmat voidaan päästä sinne. Ei siinä ole ongelmaa. Minä uskon, että kilpailu on hyvä juttu meidän valmennussuhteellemme. Myös harjoituksissa ammumme aika usein kilpaa.

”Kahvikisat näyttävät suuntaa”

Lounas on ollut isoin panos, joka on ollut kaksikon välisessä kisailussa. Yleensä päivän häviäjä kustantaa kahvikupposen.

– Kun päivällä käydään harjoittelemassa, niin kyllä siihen mahtuu useampi kahvikisa. Ne ovat yleensä aika kovia kilpailuja, jotka varmasti vievät kumpaakin eteenpäin. Kahvi ei nimittäin helpolla irtoa, virnistää nuori urheilija.

Valmentaja myöntää, että Eetu on kova kilpailija, joka tykkää kilpailemista – varsinkin jos voittaa.

– En minäkään häviämisestä tykkää. Kyllä minä taidan vähän edellä olla (kahvikisoissa), tokaisee Timo Laitinen.

henkilökuva
Mikko Koski / YLE

Ala-Hämeen Ampujia edustava nuori urhokas ei ihan helpolla niele valmentajansa heittoa kahvikisojen etevyydestä. Kaksikon eleiden perusteella marginaali paremmuudesta on selvästi häilyvä suuntaan tai toiseen.

– Totta kai kerron aina kaiken tietoni, sen on varmasti Eetukin havainnut. Mikä suhde se olisi, jos pitäisi pimittää joitain asioita. Vaikka häviäminen on epämiellyttävää, niin Eetulle häviäminen on pikkuisen siedettävämpää kuin muille.

Kallioinen jo lähellä Tokion kisalippua

Kehityskelpoisen Eetu Kallioisen uroteot ammunnassa ovat toivottavasti vasta edessäpäin. Hän saavutti poikien sarjassa viisi vuotta sitten Euroopan mestaruuskisoissa hopeaa Mariborista. Olympiakomitea tukee nuorukaista 10 000 eurolla, toisin kuin hänen valmentajaansa.

Viime vuoden elokuussa Eetu Kallioinen venyi upeasti Hollolassa kisattuun maailmancupin kuuden parhaan skeet-finaaliin, jossa oli jaossa kahdelle olympiapaikka Tokioon.

Loistavan peruskilpailun jälkeen maailmancupin hieno nelostila ei tyydyttänyt vasta äskettäin juniorisarjat jättänyttä Kallioista. Tyrkyllä ollut olympiapaikka ja aikuisten ensimmäinen maailmancupin korokesija jäivät harmittavan lähelle.

henkilökuva
Mikko Koski / YLE

– Se toi tietysti tekemiseen lisää motivaatiota, kun huippuvuodet eivät ole ampujana edes vielä käsillä. Jos tänään tai huomenna ei kulje, niin se tuo uskoa, että paras kilpailu on vielä tulossa. Sitten kun kaapissa on tarpeeksi kultaa, voi olla vasta tyytyväinen, Kallioinen linjaa hymyssä suin.

Lue myös:

Olympiaurheilijalla tiukat paikat Uudenmaan rajan ylityksessä – poliisi ei päästänyt skeet-ampujaa helpolla harjoituksiin

Tokion esikisa uhattuna, Intian maailmancup siirtymässä – koronavirus säätää myös ampujien olympiatähtäimiä

Suomen skeet-naiset ampuivat EM-kisoissa sivuosissa

Suomen skeet-kaksikko ärsyyntyneenä –
"Nelossija on vähän niin kuin ei mitään, ollaan lähellä ja ollaan lähellä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat