Jo yhden vankeusrangaistuksen saaneelle skandaalivalmentajalle jälleen tuomio – Walter Mayer välitti urheilijoille dopingaineita vuosia

Dopingista jo kertaalleen tuomittu hiihtovalmentaja Walter Mayer on saanut jälleen tuomion. Mayerin tuomio liittyy Seefeldin MM-hiihtojen aikaan tehtyyn operaatio Suoneniskuun.

doping
Walter Mayer kuvattuna helmikuisessa dopingoikeudenkäynnissä.
Walter Mayer kuvattuna helmikuisessa dopingoikeudenkäynnissä. imago sportfotodienst / AOP

Entinen hiihto- ja ampumahiihtovalmentaja Walter Mayer on saanut 15 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen dopingin välittämisestä. Mayer tuomittiin jo vuonna 2011 dopingaineiden välittämisestä 15 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Innsbruckilaisen tuomioistuimen mukaan itävaltalainen Mayer oli keskeisessä roolissa, kun dopingaineita, kuten epoa ja kasvuhormoneja, välitettiin vuosien ajan yli kahdellekymmenelle urheilijalle, erityisesti hiihtäjille ja pyöräilijöille.

Mayerin tuomio liittyy Seefeldin MM-hiihtojen aikaan tehtyyn operaatio Suoneniskuun. Tuolloin Saksan ja Itävallan poliisit tekivät ratsian Seefeldissä ja Erfurtissa, Saksassa, ja ratsioiden yhteydessä otettiin yhdeksän henkilöä kiinni.

Urheilijoista kiinniotettuja olivat Kazakstanin Aleksei Poltoranin, virolaiset Karel Tammjärvi ja Andreas Veerpalu sekä itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke, jotka jäivät kiinni verensiirtovälineet kädessään.

Dopingskandaalin keskiössä oli Mayerin lisäksi saksalainen lääkäri Mark Schmidt, jonka erfurtilaiselta vastaanotolta löytyi laiton dopinglaboratorio. Schmidt pidätettiin ratsiassa.

Koko tutkinta lähti liikkeelle jo vuosia aiemmin, kun entinen itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr jäi Sotshin olympialaisissa kiinni dopingista ja paljasti kaiken käytöstään. Ehdollisen tuomion saanut Dürr nimesi oikeudenkäynnissään sekä Schmidtin että Mayerin.

Mayerin tuomio ei ole vielä lopullinen, mutta Mayer, 63, myönsi olevansa osittain syyllinen eikä aio valittaa tuomiostaan.

Mayer on aiemminkin sekaantunut dopingskandaaleihin. Vuonna 2002 Salt Lake Cityn olympialaisissa hänen nimensä liitettiin verenvaihtoskandaaliin, ja Kansainvälinen olympiakomitea asetti hänet toimitsijakieltoon.

Torinon olympialaisissa Italian poliisi teki ratsian Itävallan hotelliin sen jälkeen, kun Mayer oli nähty hotellilla. Mayer oli tuolloin Itävallan maasto- ja ampumahiihtojoukkueiden valmentaja, mutta oli kisoissa toimitsijakiellon takia yksityishenkilönä. Ratsiassa löytyi dopingin käyttöön viittaavia välineitä, kuten ruiskuja ja veren säilömiseen käytettyjä pusseja.

Lue myös:

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Itävaltalaismedia julkaisi hurjan videon – veridopingin käytön myöntänyt MM-hiihtäjä esiintyy videolla neula käsivarressaan

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

ARD: Johannes Dürr puhuu yhteistyöstään dopinglääkärin kanssa ja kahdesta persoonastaan – "On kilpailuhenkinen Johannes ja rehellinen Johannes"

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat