1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. viisumit

Opinnot alkavat elokuussa, mutta Yhdysvaltojen portit ovat kiinni – USA:han suuntaavat koripalloilijat juuttuivat viisumiruuhkaan

Koripallon ja opintojen perässä Yhdysvaltoihin muuttamassa olevat suomalaiset toivovat lähetystöltä ripeyttä viisumihaastattelujen kanssa.

Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Latifa Amzil odottaa innostuneena, mutta jännittyneenä kesän loppua. 20-vuotias maajoukkuekoripalloilijan suunnitelmissa oli lähteä kokeilemaan siipiään Yhdysvaltojen korkeakoulusarjaan. Koronaviruspandemian takia massiivisiksi venyneet viisumijonot saattavat jopa estää lähdön.

Peli-Karhujen kasvatti on muuttamassa Teksasiin, jossa opinnot alkavat 25. elokuuta. Ongelma on, että Amzililla ei ole vielä edes aikaa varattuna viisumihaastatteluun.

– En ole vielä itse pystynyt varaamaan aikaa lähetystöön, mutta kun varaan sen, niin se aika tulee todennäköisesti vasta elokuun lopulle tai syyskuun alulle, Amzil kertoo Yle Urheilulle.

– Olemme koulun kanssa puhuneet ja he ovat kyllä tietoisia tästä. Lähetystöstä voi ehkä hakea sellaista kiireisempää aikaa ja se voidaan mahdollisesti myöntää juuri koulun takia. Pitää vain toivoa, että sen saisi, ettei menisi niin pitkälle tuo lähteminen.

Miesten maajoukkueryhmässä palloilevan Teemu Suokkaan pitäisi olla Indianassa elokuun puolivälissä, mutta viisumihaastatteluun hän on pääsemässä vasta kaksi viikkoa sen jälkeen. Suokas on jo ehtinyt hakea lähetystöltä Amzilin mainitsemaa nopeutettua prosessia, mutta laihoin tuloksin.

– Sieltä tuli aika nopeasti vastaus, että se oli hylätty. He eivät ilmeisesti tee yhtään haastattelua ennen elokuun loppua. Tarkoituksena on, että sieltä koulusta laittavat viestiä lähetystöön. Mutta katsotaan, miten tässä sitten käy, Suokas toteaa.

Teemu Suokas on Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Susijengin harjoitusryhmästä löytyy useita muitakin, jotka ovat Suokkaan ja Amzilin kanssa samassa veneessä.

– Tästä keskustellaan aika usein. Kaikilla on sama tilanne, joudutaan myöhässä lähtemään. En tiedä, kuinka korkealla koripallopelaajien viisumiasiat ovat lähetystön tärkeysjärjestyksessä, mutta ainakin opiskelujen suhteen pitäisi auttaa kaikin mahdollisin keinoin. Kyseessä on kuitenkin aika tärkeä asia.

Muitakin haasteita edessä

Viisumin hankkiminen ja sen vaikeutuminen ei suinkaan ole matkan ainoa mutka. Schengen-maista ei tällä hetkellä saa matkustaa suoraan Yhdysvaltoihin, ensin pitäisi oleskella kaksi viikkoa sellaisessa maassa, jota maahantulokielto ei koske. Pähkäiltävää riittää.

– Toivottavasti ne rajoitukset purettaisiin siihen mennessä, kun pääsen lähtemään. Sekin on vaihtoehto, että menen jonkin maan kautta, josta pääsee Yhdysvaltoihin.

Jos ja kun Amzil pääsee Yhdysvaltoihin, saapuu hän maahan, jota koronavirus on ravistellut selvästi Suomea rajummin. Yhdysvalloissa käytävä keskustelu rajoitustoimenpiteistä jakaa maata kahtia entisestään.

Latifa Amzil maajoukkueryhmän harjoituksissa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Levoton ilmapiiri ja epätietoisuus siitä, minkälaiseen suuntaan koronatilanne Yhdysvalloissa on kääntymässä, ei voi olla vaikuttamatta nuorten urheilijoiden ajatusmaailmaan.

– Kyllä se on vähän ollut takaraivossa, kun ei tiedä tarkasti, miten nämä tulevat menemään koronan takia. Mutta kun ei voi asiaan itse vaikuttaa, niin pitää vain keskittyä siihen mitä voi itse tehdä sen eteen, että voi mahdollisimman sujuvasti hoitaa lähdöt ja muuta.

– Tuo paikka, minne menen, niin se on tosi pieni kaupunki ja Dallasiin on pari tuntia. Se ei ole onneksi ihan pahimmalla alueella eikä pitäisi olla niin paljon tapauksia.

Kirittävää tulee

Suokas on matkaamassa Indianan osavaltiossa sijaitsevaan Ball Staten yliopistoon, Muncie-nimiseen kaupunkiin. Pienempi paikkakunta sekin. Valinta tehtiin koripallo edellä, eikä Suokas osaa kertoa Munciesta kovinkaan paljon.

Kaupungissa ja yliopistossa vierailu jäi jo aikaisemmin väliin koronan takia, siksi matkaan oli nyt tarkoitus lähteä hyvissä ajoin.

– Tunnit alkavat pyörimään muistaakseni 24. elokuuta ja minua pyydettiin tulemaan sinne vähän yli viikko ennen sitä, että pääsee treenaamaan ja tutustumaan alueeseen ennen koulunkäynnin alkamista. Voi olla, että vähän myöhästyy tuon viisumin takia.

Miten yliopistossa suhtaudutaan tilanteeseesi?

– En ole ihan vielä varma. Kyllä he toisaalta ymmärsivät asian, koska jos ei voi mitään, niin ei voi mitään. Mutta en ole itse asiassa jutellut koulun tyyppien kanssa vaan vain apuvalmentajan kanssa. Ainakin hän sanoi, että sitten on vain kirittävää siinä alussa.

Suokkaasta tulee Munciessa joukkueen ainoa eurooppalainen. Myös häntä mietityttää Yhdysvaltojen koronatilanne, mutta Amzilin tapaan hän on luottavainen, että asiat saadaan järjestettyä.

– Sitä aina miettii, miten hommat lähtevät sujumaan. Onhan tässä ollut aika paljon kaikenlaista. Mutta uskon, että kaikki menee loppupeleissä ihan hyvin. En sinänsä kanna liian suurta huolta tai stressaa itseäni siitä.

Lue myös:

Nuoret kertovat kokemuksiaan rasismista, joka on ongelma myös suomalaisessa urheilussa – "Minua syytettiin aina kadonneesta puhelimesta, koska olin ainoa ulkomaalainen"