Senni Salminen sai potkua hyppyihinsä Kristiina Mäkelästä – Suomen ykköshyppääjä tähyilee jo SE-lukemia: "14 ja puoli metriä on ihan mahdollinen"

Kolea sää ei hidastanut Kristiina Mäkelää tai Senni Salmista. Kolmiloikkakaksikko oli loistovedossa Koskella.

yleisurheilu
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä avasi kilpailukautensa kovalla tuloksella..Lehtikuva / Roni Lehti

Kristiina Mäkelä avasi kilpailukautensa vahvasti, sillä hän hyppäsi Koski Tl:n kolmiloikkakilpailussa kahdesti yli 14 metriä. Voitto irtosi kauden kotimaisin kärkilukemin 14,15, mutta hänen toiseksi parhaansa jäi tästä vain kaksi senttiä.

Mäkelä sai hyvää kiriapua Senni Salmiselta, joka sadekuuroista huolimatta teki tasaista sarjaa ja hätyytteli pariin otteeseen 14 metrin rajaa. Salmisen paras hyppy kantoi 13,99 ja toiseksi paras 13,98.

Jos Salminen olisi rikkonut 14 metrin rajan, olisi se tuonut varsin harvinaisen tuloksen suomalaiseen naiskolmiloikkaan. Edellisen kerran kaksi suomalaisnaista on nimittäin samassa kisassa hypännyt yli 14 metriä vuonna 2003.

Tuolloin elokuisessa Lappeenrannan kisassa Heli Koivula-Kruger teki yhä voimassa olevan Suomen ennätyksen 14,39 ja Natalia Kilpeläinen hyppäsi oman ennätyksensä 14,18.

– Tavoitteeni oli, että saisin pidettyä tasoni 14 metrin tuntumassa, joten siihen nähden ihan hyvin meni, tyytyväisen oloinen Salminen totesi Yle Urheilulle kisan jälkeen ja sanoi vaihtelevan sään vaikuttaneen hänen suoritukseensa.

– Tiedän, että olisi ollut parempiakin hyppyjä, jos kaikki olisi osunut kohdalleen, mutta ei pidä jossitella. Pidetään taso tuossa, ja tulos tästä eteenpäin päälle 14 metriä joka kisoissa. Tiedän, että senttejä tulee aika paljon lisää tässä kesän aikana.

Salminen täräytti kesäkuun lopussa uudeksi ennätyksekseen 14,04 ja aikoo haastaa Suomen ykköshyppääjän, Kristiina Mäkelän tänä kesänä tosissaan. Kosken kisa oli kaksikon ensimmäinen kohtaaminen tälle kaudelle.

– Tämä oli tosi hyvä. Näitä lisää mahdollisimman paljon! Kun Kristiina hyppäsi 14,13, sain siitä aika hyvän potkun itsekin, Salminen vakuutti.

Salminen innostaa Mäkelääkin

Myös Mäkelä oli innoissaan uudesta kilpailuasetelmasta. Salmisen kova kilpailukunto on vaikuttanut jopa hänen kilpailukalenteriinsa, sillä sinne ei ole vielä katsottu lainkaan kisoja muualla Euroopassa.

– Pitää olla aika hyvät tarjoukset, että sinne asti lähtee. Nyt varsinkin, kun meillä on Suomessakin kilpailua, Mäkelä hymyili leveästi.

Senni Salminen
Senni Salminen aikoo haastaa Kristiina Mäkelän tänä kesänä tosissaan.Lehtikuva / Roni Lehti

Mäkelä oli tyytyväinen kauden aloitukseensa, etenkin kun olosuhteet eivät olleet kolmiloikkaajille ideaalit. Kolea ilma, sade ja tuulenpuuskat toivat haasteita, mutta Mäkelä sai juoksunsa kulkemaan ja oli tyytyväinen myös lankulta lähtöön.

– Se lähti hyvässä asennossa, mutta maakontaktissa sen jälkeen on vielä pikkuisen parantamisen varaa. Mutta hyppy meni hyvin eteenpäin, ja siksi se lensi noin pitkälle, harjoituskaudella erityisesti voimaan ja loikkien maakontaktiin panostanut Mäkelä arvioi.

Kaksi kovaa hyppyä kertoo paljon hänen tämän hetken kunnostaan, ja Mäkelä sanoikin tuntevansa olonsa luottavaiseksi. Kun hän vain tekee perusasiat rauhassa oikein, niin jo se vie pitkälle.

– Tänään en yrittänyt mitään höntyilyä tai sellaista rikkonaista tsemppihyppyä. Hyppäsin vain hyvin ja tasaisesti, ja sillä tuli jo tällainen tulos. Kolmiloikassa tarvitsee yleensä muutaman kisan alle, ennen kuin oikein rävähtää, joten tämä oli tosi hyvä alku.

Mäkelä uskoo ennätykseen

Mäkelän kisakauden avaus siirtyi polven lievän tulehduksen takia, mutta tästä vaivasta hän on jo päässyt eroon. Kosken kisan jälkeen hän aikoo kuitenkin pitää 2,5 viikon kilpailutauon, jotta saa jalkansa palautumaan heinäkuun lopun ja elokuun kilpailuruuhkaa varten. Tuolloin Mäkelän kilpailukalenterissa ovat ainakin kotikisat Orimattilassa, Espoon GP, Paavo Nurmen kilpailut, Kalevan kisat sekä Ruotsi-ottelu.

– Jalkani tarvitsevat tämän tauon. Nämä ovat kovia iskuja. En ole treeneissä pystynyt hyppäämään pitkällä vauhdilla, olen tehnyt vain kahdeksan askeleen vauhdilla hyppyjä, Mäkelä kertoi.

Hän uskoo olevansa nyt niin hyvässä kunnossa, että tänä kesänä rahkeet riittävät huipputuloksiin. Mäkelän ennätys on parin vuoden takaa 14,31, mutta nyt hän hamuaa paljon pidemmälle.

– Haluan hypätä sen Suomen ennätyksen. 14 ja puoli metriä on ihan mahdollinen, kun hyppy osuu kohdalleen. Nyt vain pitää pysyä terveenä. Uskon, että se sieltä tulee, hän vakuutti.

Koleus kangisti Lipsasen

Miesten kisassa Simo Lipsanen hyppäsi toisella kierroksella 16,12, ja tämä takasi hänelle voiton. Lipsanen jätti suosiolla kaksi viimeistä kierrosta hyppäämättä.

– Meinasi mennä lihakset kohmeeseen kisan edetessä, joten päätin jättää pari viimeistä kierrosta suosiolla väliin. Tekeminen alkoi mennä jäykäksi, Lipsanen kertoi.

Lipsasen mukaan hänen kuntonsa on tuntunut harjoituksissa hyvältä. Hänellä on kova luotto siihen, että elokuussa ja Kalevan kisojen paras terä tulee esiin. Koskella Lipsanen hyppäsi vielä vajaalla vauhdilla, mutta runsaan viikon päästä pitäisi tahdin olla jo toinen.

– Lahdessa 15. päivä on tarkoitus hypätä täydellä vauhdilla, ja toivottavasti mittaa tulee lisää siinä samalla.

KOLMILOIKKA, KOSKI TL

Naiset

1. Kristiina Mäkelä 14,15 +0,2

2. Senni Salminen 13,99 +1,8

Miehet

1. Simo Lipsanen 16,12 +0,2 m/s

2. Topias Koukkula 15,55 +0,2

Lue myös:

Matti Mononen odottaa suojattinsa haastavan Kristiina Mäkelän parhaan kolmiloikkaajan asemasta Suomessa – "Jopa epäonnistuneella hypyllä tuli ennätys"

Katso, kuinka syntyi harvinaisen kova suomalaistulos kolmiloikassa: "Todella positiivinen yllätys"

Kristiina Mäkelän kesän avaukseen takapakkia – "Ei mitään hullun vakavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat