Kimi Räikkösen Alfa Romeo ja Ferrari romahtivat todella rajusti F1-kauden ensimmäisessä tosikoitoksessa – asiantuntija kiinnitti huomiota hallitsevan mestarin piiloviestiin

Ferrari ja Alfa Romeo olivat yllättävän heikkoja F1-kauden ensimmäisessä aika-ajossa. Tilastot kertovat kahden tiimin rajusta sukelluksesta Itävallassa.

Sebastian Vettel oli yllättynyt Ferrarin surkeasta vauhdista. Kuva: Mark Sutton/Pool via Getty Images

F1-kauden ensimmäisessä tosikoitoksessa eli ensimmäisissä aika-ajoissa nähtiin suuri yllätys, kun suurtalli Ferrari jäi todella kauas kärjestä. Nelinkertainen mestari Sebastian Vettel jäi katastrofaalisesti ulos jopa kymmenen parhaan kuskin viimeisestä osiosta. Yllätys oli valtava, koska Vettelillä ei ollut mitään suuria teknisiä ongelmia tai hän ei esimerkiksi itse aiheuttanut sijoitusta ulosajolla.

Vettel jäi puhtaasti ajamalla ulos kärkikahinoista. Toinen Ferrari-kuljettaja Charles Leclerc oli myös vasta seitsemäs. Ferrarin odotettiin olevan vaikeuksissa, mutta tuskin kukaan odotti italialaistiimin jäävän näin kauas kärjestä. Leclerc oli paalupaikalle ajanutta Valtteri Bottasta sekunnin hitaampi.

Kun Leclerc pääsi viimeiseen osioon viimeisenä juuri ennen Vetteliä, nuori monacolainen kuvaili tiimiradiossa tilannetta hulluksi.

Vettel oli myös ihmeissään Ferrarin suorituskyvystä.

– Totta kai tämä oli yllätys, Vettel sanoi aika-ajostaan.

– Luulimme, että meillä olisi enemmän käsissämme. Mutta näyttää siltä, että muut ajoivat kovemmilla polttoainemäärillä ja vähän konservatiivisemmin harjoituksissa.

Charles Leclerc oli paras Ferrari lauantaina, mutta vasta seitsemäs. Kuva: Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Vettel kertoi, että hänen Ferrarinsa yliohjasi liikaa. Hän ei ollut kuitenkaan menettänyt vielä uskoaan ennen sunnuntain kisaa.

– Huomenna näyttää erilaiselta, Vettel uskoo.

– Mielestäni meille maksoi enemmän se, että rata oli kuumempi tänään kuin perjantain harjoituksissa.

Ferrarin moottoreilla ajava ja vahvasti italialaistiimin kanssa yhteistyötä tekevä Alfa Romeo oli toinen tiimi, joka romahti kauden avauksessa. Kimi Räikkönen oli vasta 19:s ja tallitoveri Antonio Giovinazzi 18:s.

Vuosi sitten Itävallassa Räikkönen oli komeasti aika-ajossa seitsemäs ja Giovinazzi kahdeksas. Alfa Romeon kuljettajien ajat olivat peräti sekunnin huonompia nyt lauantain aika-ajossa verrattuna vuodentakaiseen. Ferrarinkin kuljettajien ajat olivat lähes sekunnin heikompia kuin vuosi sitten Itävallan aika-ajoissa.

"Lewis naulasi tilanteen"

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh kiinnitti Ferrarin romahduksen kohdalla huomiota Mercedeksen tähtikuljettajan ja hallitsevan mestarin Lewis Hamiltonin kommenttiin aika-ajojen jälkeen.

Hamilton hehkutti ylivoimaisesti aika-ajoissa suoriutunutta Mercedeksen tiimiä. Hamilton muistutti, että tiimissä mennään jatkuvasti rajoille. Mutta Mercedeksessä ei ole mukana mitään politiikkaa. Hamilton näki tämän asian tärkeänä kuusi kertaa peräkkäin F1-mestaruuden voittaneen Mercedeksen menestymiselle.

– Lewis naulasi tilanteen siinä piiloviestissään. Nyt vaikuttaa siltä, että Ferrarilla on ollut liikaa politiikkaa koronaviruspandemian aiheuttamalla tauolla. Jotenkin tuntuu, että kehitystyötä ei ole viety eteenpäin, Mildh sanoo.

Lewis Hamilton piikitteli Ferraria lauantaina. Kuva: Mark Thompson/Getty Images

Yksi esimerkki liiasta politiikasta oli Sebastian Vettelin tilanne. Toukokuussa ilmoitettiin, että Vettel ja Ferrari olivat yhdessä päättäneet yhteistyön loppumisesa tämän kauden jälkeen. Itävallan kisaviikonlopun alussa ilmeni, että Vettelille ei tarjottu lainkaan jatkosopimusta. Vettel kertoi, että yllättyi Ferrarin ratkaisusta.

Vielä talvella Ferrari oli pitänyt Vetteliä ykkösvaihtoehtona pitkän jatkosopimuksen tehneen Charles Leclercin rinnalle.

– Nyt näkyy Ferrarin tiimikulttuurin erot vaikkapa Red Bulliin. Ferrarin tilanne on todella vaikea tällä hetkellä, Mildh sanoo.

"Tulee olemaan Kimille vaikeaa"

Entä sitten Alfa Romeo? Pitääkö olla huolissaan Kimi Räikkösen tilanteesta?

– Kieltämättä aloitus oli nolo siihen nähden, että tavoitteet on asetettu MM-sarjassa ainakin pykälää korkeammalle kuin viime kaudella. Kausi olisi pitänyt aloittaa ainakin Williamsia nopeammin, Mildh sanoo.

Mildh on aiemmin kertonut, että hän on huolissaan Alfa Romeon mahdollisesti liian konservatiivisesta asenteesta tähän kauteen. Mildhin spekulaation mukaan Alfa Romeo ei laittanut niin paljoa panoksia tähän kauteen, koska resursseja haluttiin siirtää jo ensi kauteen. Silloin piti tulla voimaan uudet ja mullistavat säännöt, mutta koronaviruspandemian takia säännöt otetaankin voimaan vasta vuonna 2022.

– Toivottavasti tämä ei asia näy, Mildh sanoo.

Kimi Räikkönen on tukalassa paikassa Alfa Romeolla. Kuva: Rex Features/All Over Press

Tällä kaudella tullaan ajamaan kausi loppuun todella tiiviiseen tahtiin. Kahdeksan ensimmäistä kisaa tullaan ajamaan kymmeneen viikkoon. Sekin on ongelma Alfa Romeolle, jolla ei ole samanlaisia resursseja kuin kärkitalleilla.

– Tulee olemaan Kimille vaikeaa, kun kausi menee intensiivisesti eteenpäin. Miten Alfa Romeon resursseilla pystytään kehittämään autoa niin nopeasti kuin kalenteri vaatii? Mildh toteaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos tulospalvelu ei näy yllä, lataa sivu uudelleen.

Yle Urheilu seuraa hetki hetkeltä sunnuntain kisaa verkkosivuillaan. Kisa starttaa kello 16.10. Liveseuranta alkaa 15.30. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh vastaa lukijoiden kysymyksiin kisan aikana. Voit lähettää kysymyksiä asiantuntijallemme jo etukäteen.

Lisää aiheesta:

Lue lisää: