Ruotsin tennissuuruus avautuu uransa karusta päätöksestä: paniikkikohtaukset ajoivat etsimään neuvoja itsemurhaan – "En edes muista ajatelleeni sitä"

Ruotsin tennissuuruus Robin Söderling avautui Sveriges Radion “Sommar i P1” -ohjelmassa henkisestä pahoinvoinnistaan.

tennis
Robin Söderling
Robin Söderling kertoi Sveriges Radion ohjelmassa uransa vaikeista ajoista.Getty Images

Kun Robin Söderling, 35, lopetti tennisuransa vajaat kymmenen vuotta sitten, Ruotsin tennis romahti. Samalla romahti myös Söderling.

Vuonna 2010 Söderling oli noussut ATP-rankingissa peräti neljännelle sijalle, hän oli selviytynyt toistamiseen Ranskan avointen finaaliin ja Wimbledonin puolivälieriin. Vuonna 2011 hän voitti Ruotsin avoimen turnauksen häviämättä erääkään ja Söderlingistä puhuttiin tulevana maailman ykköspelaajana.

Söderling ei tiennyt, että hän oli tuolloin pelannut viimeisen ottelunsa ammattilaisena – vain 27-vuotiaana. Jo palattuaan kotiinsa Monte Carloon ruotsalainen tunsi putoavansa “mustaan syvyyteen ilman happea”.

– Olin muutamaa tuntia aikaisemmin pelannut elämäni parasta tennistä, vieläpä kotikentällä. Mutta ilmeisesti se oli vain kuolinkouristus, Söderling kuvaili Sveriges Radion “Sommar i P1” -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun).

"En koskaan halunnut kuolla"

Tennis oli ollut Söderlingin koko elämä, mutta mitä korkeammalle hän kohosi rankingissa, sitä suuremmat paineet olivat. Lopulta paineet olivat liikaa. Kun Söderling valmistautui pelaamaan Yhdysvaltojen avoimessa turnauksessa elokuussa 2011, sai hän paniikkikohtauksen ravintolassa.

– Aloin itkeä. Ja vain itkin ja itkin. Palasin hotelliin, menin sängylle ja joka kerta kun ajattelin mennä tenniskentälle, jouduin paniikkiin, Söderling paljasti.

– Silloin tunsin ensimmäistä kertaa, että en halua mennä kentälle. En olisi mennyt sinne, vaikka minua olisi osoitettu aseella.

Robin Söderling
Robin Söderling lopetti uransa virallisesti vasta 31-vuotiaana vuonna 2015. Getty Images

Tilanne paheni seuraavan puolen vuoden aikana ja paniikkikohtauksista tuli päivittäisiä. Tämän lisäksi Söderling sairastui rauhaskuumeeseen.

Söderling yritti kuitenkin palata takaisin pelikentille, mutta ahdistus ei irrottanut otettaan hänestä. Hän kertoi ohjelmassa etsineensä jopa netistä erilaisia tapoja tehdä itsemurha.

– En edes muista ajatelleeni sitä, mutta ilmeisesti olen käynyt näillä sivuilla. En ole koskaan halunnut kuolla, mutta mikä tahansa oli parempi kuin tämä elämä, mikä tuntui koko ajan pahenevalta matkalta kohti loputonta palavaa infernoa, hän vertasi tilannettaan.

Lahja ja kirous

Vuonna 2015 Söderling joutui lopulta myöntämään, että hänen uransa oli ohi. Hän kertoi päätöksensä jouluaaton aattona. Se oli hänen mielestään surullinen päätös, mutta samalla hän tunsi olonsa helpottuneeksi.

– Lahjakkuuteni ja tahtoni oli sekä lahja että kirous, Söderling sanoi ja kertoi, että hänen mielestään huippu-urheilu on puhdasta ahdistuksen hallintaa ja vain parhaat pystyvät hallitsemaan paineet, hän sanoi.

Söderlingiltä meni kuusi ja puoli vuotta tervehtyä henkisesti. Matka tähän pisteeseen on ollut vaikea, mutta hän on löytänyt jälleen ilon elämäänsä.

– Kuulemme harvoin psyykkisestä pahoinvoinnista huippu-urheilusta. Sen takia halusin kertoa tästä tänään, Söderling sanoi ja antoi neuvonsa tämän hetken urheilijoille:

– Kaikki te, jotka olette urheilussa mukana, ja teidän vanhempanne, antakaa palaa ja ottakaa rauhassa. Urheilkaa ja unelmoikaa. Jos onnistutte, pitäkää perspektiivi tallella. Ja hankkikaa elämä, kuten minä olen tehnyt vasta nyt.

Lue myös:

BBC: Ruotsalainen tennisässä tavoittelee paluuta huipulle

Ruotsalaiset hukkasivat 70- ja 80-lukujen tennisperintönsä – tänä päivänä Ruotsin tennis rypee pohjamudissa

Ruotsin tennissuuruus: ”Jarkko Niemisen jättämän aukon paikkaaminen liki mahdoton tehtävä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat