1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Saksan kova keihäskolmikko Paavo Nurmen kisoihin – tähtiä tulossa Turkuun enemmänkin: "Eurooppalaisten urheilijoiden kiinnostus on ollut valtavaa"

Thomas Röhler, Andreas Hofmann ja Johannes Vetter heittävät keihästä yleisurheilun Paavo Nurmen kisoissa elokuun alussa.

Thomas Röhler (vas.), Andreas Hofmann ja Johannes Vetter kisaavat Turussa Paavo Nurmen kisoissa elokuussa. Kuva: imago sport / AOP

Yleisurheilun Paavo Nurmen kisoissa on totuttu viime vuosien aikana näkemään saksalaisia huippukeihäänheittäjiä. Edes korona-aika ei tuo tähänkään vuoteen muutosta, sillä olympiavoittaja Thomas Röhler, EM-hopeamitalisti Andreas Hofmann ja maailmanmestari Johannes Vetter saapuvat elokuun alussa Turkuun. Jokaisen ennätys on yli 90 metriä.

Seitsemän vuotta tapahtuman urheilijahankinnasta vastannut Arttu Salonen on mielissään saksalaiskolmikon saapumisesta kisoihin. Salosen mukaan urheilijoiden hankinta ei ole ollut sen vaikeampaa kuin koronattomina vuosina.

Syyksi tähän hän näkee harvan kansainvälisen kilpailukalenterin. Isoimmat vaikeudet on siinä, miten Suomeen pääsee lentämään ja miten rajojen yli pääsee. Se rajaa kisaajia maantieteellisesti.

– Yhdysvalloista tulevia urheilijoita ei meillä nähdä, kun he eivät pääse maahan. Muuten eurooppalaisten urheilijoiden osalta kiinnostus on ollut valtavaa. En koe, että urheilijoiden hankkiminen tai sopimusten tekeminen on ollut mitenkään erityisen vaikeaa. Kiinnostus on ennallaan ellei jopa vielä vähän kovempaa kuin tavallisena vuonna, Arttu Salonen kertoo ja lupailee lähempänä kisaa myös muita kovan kansainvälisen tason urheilijakiinnityksiä.

Viime vuonna Paavo Nurmen kisojen kovatasoisen keihäskisan voiton vei Viron Magnus Kirt. Kuva: Tomi Hänninen

Kisajärjestäjät toimivat kansainvälisen yleisurheiluliiton ohjeistuksen mukaan siinä, miten urheilijoiden kanssa tapahtumassa toimitaan. Urheilijat lennätetään paikalle normaalisti, mutta ulkomailta tulevat urheilijat pyritään Turussa eristämään ulkopuolisilta ja päinvastoin.

Tarkoitus on, että kansainväliset urheilijat ovat maassa mahdollisimman vähän aikaa ja kontakteja tulisi mahdollisimman vähän. Saksalaiskolmikko saapuu tämän hetken suunnitelman mukaan kisapäivän aattona ja lähtee heti kisan jälkeisenä päivänä.

– Meillä on aika rajattu joukko vapaaehtoisia ja työntekijöitä, jotka ovat ylipäätään tekemisissä ja kosketuksissa urheilijoiden kanssa. Kaikki urheilijoiden kulku ja muu suunnitellaan siten, että urheilijat ovat tekemisissä vain niiden ihmisten kanssa, jotka ovat kisojen läpiviennin kannalta oleellisia. Esimerkkeinä autonkuljettajat, hotellihenkilökunta ja muutamat ryhmät, jotka työskentelevät urheilukentällä, Salonen listaa.

Paavo Nurmen kisat käydään tiistaina 11. elokuuta. Kilpailua voi seurata aikanaan Ylen kanavilta TV2:lta, Yle Puheesta ja Yle Areenasta.

Lue myös:

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset eivät ajaneet Thomas Röhleriä epätoivoon – keihästähti näkee poikkeustilassa päinvastoin suuria mahdollisuuksia

Viime kesän pituushyppysensaatio aikoo avata kautensa ennen Kalevan kisoja: "Isommassa kuvassa katse siirretty ensi kauteen"

Tuleeko miesten keihäskesästä pannukakku? Lassi Etelätalo kaipaa kovia kilpailuja: "Muiden voittaminen on se juttu"

Paavo Nurmen kisojen lajit julkaistiin, palkintorahoja jaossa 120 000 dollaria – näin koronatilanne vaikuttaa kansainvälisten tähtien houkuttelemiseen