Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

F1-legenda iloitsi Bottaksen voitosta ja joutui pettymään – Ylen asiantuntija korosti upeassa suomalaisnäytöksessä tärkeää yksityiskohtaa: “Mestarillinen suoritus”

Martin Brundle harmitteli koronavirusrajoituksia avauskisan voittajalle Valtteri Bottakselle. Lewis Hamiltonilta nähtiin jo kisassa ensimmäisiä hermostumisen merkkejä.

Formula 1
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas otti ison huikan samppanjaa voiton kunniaksi. Mark Thompson/Getty Images

Mercedeksen suomalaistähti Valtteri Bottas kaasutti komeaan voittoon tapahtumarikkaassa F1-kauden avauskisassa Itävallassa sunnuntaina. Bottas hallitsi kisaa alusta loppuun, eikä paalupaikalta lähtenyt suomalainen luopunut missään vaiheessa ykkössijastaan.

Kisassa riitti draamaa, kun jo ennen starttia Bottaksen tallitoveri Lewis Hamilton pudotettiin toisesta ruudusta viidenneksi lauantain aika-ajon tapahtumien takia. Hamilton ei ollut hiljentänyt vauhtia keltaisista lipuista ja Bottaksen ulosajosta huolimatta.

Itse kisassa Hamilton oli loppuvaiheessa toisena iskemässä Bottaksen kantaan, mutta hän kolaroi Alexander Albonin kanssa. Hamiltonille tuomittiin kyseenalaisesti viiden sekunnin aikasakko.

Hamilton tuli maaliin toisena, mutta hän putosi aikasakon takia neljänneksi. Vaikeasta viikonlopusta huolimatta Ferrarin Charles Leclerc nousi toiseksi. McLarenin Lando Norris otti uransa ensimmäisen palkintokorokepaikan kolmannella sijallaan.

Kisan jälkeen Valtteri Bottas istahti Sky Sportsin haastatteluun. Sky Sportsin asiantuntija, F1-legenda, Martin Brundle ilakoi suomalaiskuljettajan voitosta kovasti.

– Haluaisin niin paljon kätellä sinua, Brundle harmitteli koronaviruspandemian aiheuttamia rajoituksia toimintaan.

– Ehkä ensi viikolla saamme.

Bottaksellakaan kisa ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Hän ja Hamilton joutuivat ottamaan rauhassa, koska Mercedeksen autossa oli vaihteiston sensoreissa vikaa. Lisäksi muiden autojen keskeytyksistä johtuneet turva-autot häiritsivät kisaamista. Bottas joutui jatkuvasti puolustamaan asemaansa uusintastarteissa Hamiltonia vastaan.

Brundle kysyi Bottakselta, miltä kaikki vaikeudet tuntuivat.

– Kaikki tuntuivat olevan hallinnassa vauhdin kannalta. Mutta jouduin vaihtamaan ajotyyliä, kun en voinut ylittää enää kanttikiviä (sensoriongelmien takia). Jouduin tekemään siksi kompromisseja ja se näkyi kierrosajoissa. Samaan aikaan Lewis puski niin kovaa kuin pystyi ja yritti ohittaa minut, Bottas kuvaili kovaa tilannetta.

Hän oli jopa vähän hermostunut lukuisista turva-auton käynneistä radalla.

– Viimeisellä kerralla olin vaan, että come on. Turva-auto on viimeinen juttu, jonka haluaa kisan lopussa kärjessä, Bottas muistutti.

Bottaksen mukaan hän on koronaviruspandemiatauon aikana yrittänyt vain ladata akkujaan. F1-kauden alku venyi pandemian takia lähes neljällä kuukaudella.

– Olen ollut F1-kuvioissa seitsemän tai kahdeksan vuotta. Se vie voimia. Joskus lyhyt talvitauko ei riitä. Nyt olen pystynyt rakentamaan fyysistä kuntoa ja henkistä hyvinvointia. Olen ollut onnellinen, Bottas kuvailee.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas poseerasi kasvonaamari kasvoillaan voittonsa jälkeen.Mark Thompson/Getty Images

F1-kausi jatkuu heti perään ensi viikolla poikkeuksellisesti samalla Spielbergin radalla. Brundle kysyi Bottakselta, pystyykö suomalainen toistamaan temppunsa.

– Toivottavasti kisa on erilaisempi kuin tänään. Sitten kaikilla olisi mielenkiintoisempaa, Bottas vastasi.

– Aika-ajossa minulla on parannettavaa, kun ajoin lopussa ulos.

Haastattelu päättyi kovaan huulenheittoon. Bottakselle sanottiin, että kausi on lyhyt ja hän on nyt rakentanut pienen eron kilpakumppaneihin. Bottas keskeytti toimittaja Simon Lazenbyn.

– Nyt ei ole enää turvallista kisata. Kausi voi loppua nyt, Bottas naureskeli.

Brundle oikaisi, että F1-mestaruus voidaan jakaa vasta kahdeksan ajetun kisan jälkeen.

"Taistelu on nyt alkanut"

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh hehkutti Bottaksen voittoa. Mildhin mielestä Bottas osoitti, että Mercedeksen suomalaiskuljettaja on pystynty pitämään valmiustilan korkealla pitkän tauon aikana.

– Uskon, että Valtterin painetta hellitti Hamiltonin rangaistus ennen lähtöä. Mutta tämä oli täydellinen kilpailu Valtterilta, Mildh iloitsi.

Mildh nosti esiin Bottaksen voitossa etenkin yhden tärkeän yksityiskohdan.

– Valtteri hallitsi tilannetta todella hyvin, vaikka autossa oli ongelmia. Valtterin piti hoitaa auton ongelmia koko kisan ajan. Siksi tämä oli mestarillinen suoritus, Mildh hehkutti.

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton
Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton näyttävät nyt F1-sarjan selvältä kärkikaksikolta. Mark Thompson/Getty Images

Bottaksen voitto nostattaa luonnollisesti odotuksia myös tulevaan viikonloppuun. Bottas on tähänastisella urallaan voittanut kahdesti Itävallassa ja ajanut kolmesti paalulle. Lewis Hamiltonille Spielbergin rata on puolestaan ollut aina hankalammasta päästä.

Kauden avauskisassa nähtiin jo merkkejä siitä, että Mercedes-kaksikon kilpailu on koventunut todella paljon. Hamiltonilta nähtiin todella kovaa psykologista peliä, kun hän valitteli esimerkiksi suomalaiskuskin ajavan kanttikivien päältä tallin kiellosta huolimatta.

Lisäksi Hamilton vaati Mercedeksen auton moottoriin enemmän tehoja, vaikka tiimi oli selvässä kaksoisjohdossa. Kovassa kisarypistyksessä ja selvässä johdossa Mercedeksen oli paljon järkevämpää ottaa rauhallisemmin.

– Taistelu on nyt alkanut tallin sisällä. Se näkyi kyllä radioliikenteessä, Mildh sanoo.

Asiantuntija muistuttaa, että kilpailu jatkuu kuitenkin todella tiukkana ensi viikonvaihteessa. Hamilton taipui Bottakselle aika-ajossa vain 0,012 sekunnilla.

– Hamiltonilla on siis kurottavaa, mutta hän ei ollut missään nimessä hidas. Mutta Valtteri lähtee kyllä ensi viikonloppuun jonkinlaisessa etulyöntiasemassa. Tulokset ovat näyttäneet, että Itävallan rata sopii Valtterille, Mildh sanoo.

Lue lisää:

Mercedes ehti jo pelätä, etteivät sen autot kestäisi maaliin saakka: "Olisi voinut päättää kisan välittömästi"

Paha vaaratilanne yllätti Kimi Räikkösen – Alfa Romeolle sakot hurjannäköisestä renkaan irtoamisesta

Uskomaton F1-kaudenavaus! Valtteri Bottas voitti jäätävän trillerin – tuomarit antoivat kaksi kohurangaistusta mestari Hamiltonille, näin asiantuntija kommentoi kisaa ja vastasi lukijoille

Kimi Räikkönen keskeytti todella vaarallisesti ja kirosi tiimiradioon – asiantuntija kritisoi tiimiä: “Tuollaista ei saa tapahtua”

Suomalaisasiantuntija puolusti Valtteri Bottaksen tallitoveria kuumassa rangaistuskohussa – puhui kovasta pelistä F1-kulisseissa: “He yrittivät häiritä kaikenlaisilla toimilla”

Bottas komeaan voittoon käänteikkäässä F1-avauksessa! Aikasakon saanut Hamilton jäi ulos palkinnoilta – "Olin vähän huolissani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat