1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Moninkertainen Suomen mestari Niina Kelo palasi kilpailukentille – työnsi 40-vuotiaiden SE:n liki kylmiltään: "Suunnilleen suoraan automatkalta menin rinkiin"

Niina Kelo työnsi perjantaina uuden 40-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksen 12,87.

Vuonna 2015 Niina Kelo sijoittui neljänneksi Kalevan kisojen kuulantyönnössä. Kuva: Heidi Koivunen/AOP

Kesäkuun lopulla yleisurheilun tuloslistoihin ilmestyi lähes kahden vuoden tauon jälkeen tuttu nimi: seitsenottelijana ja heittolajien monipuolisena taitajana tunnettu Niina Kelo, 40.

Kelo palasi kisakentille Ilmajoella, jossa kiekko lensi 43,20 metriin. Tuon kilpailun jälkeen Kelo on jatkanut kilpailemista kiekossa, kuulassa ja keihäässä.

Kaksissa EM-kisoissakin kilpaillut Kelo kertoo, että nyt kilpailemisessa kyse on vain oman kunnon kohottamisesta. Kelon ja Tero Pitkämäen perheeseen syntyi viime heinäkuussa kolmas lapsi, minkä vuoksi viime kesän kisat jäivät Kelolta väliin.

– Minulle urheilu on vähän sellainen elämäntapa. Nyt olen vain ihan omaksi ilokseni nostanut kuntoa ja mennyt huvikseen kisoihin. Mitäs sitä äitiyslomalla voisi muuta tehdä kuin urheilla, Kelo nauraa Yle Urheilulle.

Vaikka kilpaileminen ei enää ole Kelolla ryppyotsaista, laittoi hän viime viikonloppuna jo yhden ennätyksen uusiksi. Perjantaina Tuusulan kuulakisassa syntyi uusi 40-vuotiaiden naisten Suomen ennätys tuloksella 12,87. Aiempi ennätys 12,44 oli Minna Henttosen nimissä.

– Nauroin, että nyt on näköjään siirrytty tänne aikuisurheilun tulosten puolelle. Minulla ei ollut mitään tavoitteita. Taisin itse asiassa kisan aikana katsoa, paljonko ennätys on, kun joku sanoi kisan aikana, että se olisi päälle 12 metriä.

– Siihen kisaan ei ollut ihan paras valmistautuminen. Suunnilleen suoraan automatkalta menin rinkiin.

Niina Kelo edusti Suomen Helsingin EM-kisoissa vuonna 2012. Nykyisin Kelo työskentelee Seinäjoen liikuntapainoitteisessa päiväkodissa esiopettajana. Kuva: Tomi Hänninen

Tulos tuli vielä kevyellä treenillä. Kelo kertoo, ettei ole pariin vuoteen kamalasti tehnyt lajitreeniä raskauden vuoksi. Koronakevät on ollut muutenkin hieman erilainen. Kelon treenit ovat koostuneet pitkälti oman kodin punttisalilla huhkimisesta ja muutamasta heittoharjoituksesta.

Yhdeksänkertainen Suomen mestari Kelo toivoo, että tulokset paranevat vielä kesän mittaan, vaikka varsinaisia tulostavoitteita hän ei ole itselleen asettanut.

– Tulosta tärkeämmäksi on tullut se, että kisojen pitää olla suhteellisen lähellä ja lapsenvahdin pitää löytyä. Niillä ehdoilla mennään. Ihan mukava kisoissa on käydä, jos edes jonkinlaista tulosta saisi aikaiseksi. En tokikaan haaveile mistään samanlaisista tuloksista kuin joskus, mutta jos saisi nykykropasta sen parhaan irti. Se on motivaattori.

Valmentajan työt saavat vielä odottaa

Kisoihin paluussaan Kelo on nauttinut siitä, että kentillä on päässyt tapaamaan useita tuttuja. Palo yleisurheilun pariin ei kuitenkaan ole vielä tässä vaiheessa niin kova, että Kelo lähtisi valmentajaksi, vaikka kyselyitä hän on aiheesta saanut.

Tällä hetkellä ykkösprioriteetti on perheen kolme lasta.

– Olen silloin tällöin käynyt vetämässä treenejä aina jollekulle, mutta en ole sitoutunut valmentamiseen sen isommin. En ole sulkenut mitään portteja, mutten ole vielä hanakasti halunnut sitä. Niitä asioita pitää katsoa vähän myöhemmin.

Entisen päälajinsa seitsenottelun kisoja Kelo on seurannut innolla.

– Ihan mahtavaa, että lajimme on tuollaisessa nosteessa Suomessa. Olen viesteillyt tytöille ja kannustanut heitä. Ottelijat ovat yhtä perhettä, vaikka itse olenkin jo entinen urheilija.

Viime kesänä Maria Huntington otteli jo lähelle Suomen ennätystä. Kalevan kisoissa syntyneet ennätyspisteet 6 339 jäävät Satu Ruotsalaisen SE-lumista vain 65 pistettä.

Huntingtonia kirittävät muun muassa kaksoset Hertta ja Jutta Heikkinen sekä Miia Sillman, joka saavutti viime kesänä yliopisto-opiskelijoiden universiadeissa kultaa. Erityisesti tämän kolmikon kisoja Kelo seuraa mielenkiinnolla, sillä Sillman, Heikkiset ja pika-aituri Reetta Hurske kävivät hakemassa oppia Kelolta Suomen Urheiluliiton nuorten maajoukkueleireillä, joissa ottelija toimi talenttivalmentajana aktiiviurallaan.

Lue myös:

Pitkämäen tulevaisuus on vielä täysin auki, mutta keihäänheittoa hän ei hylkää – Niina-vaimo perheen arjesta: "Keihäs lentää jo kotipihassa"

Kelo päätti seitsenottelu-uransa tyylikkäästi

Tero Pitkämäki lopettaa urheilu-uransa: "Tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta"