Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Urheiluruutu
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Kommentti: Valtteri Bottaksen voiton jälkeen ruutulipulla nähtiin jättisensaatio – uusi Kimi Räikkönen on syntymässä F1-maailmaan, mutta positiivisena versiona

Lando Norris säväytti F1-kauden avauksessa nousemalla viime hetkillä kolmanneksi. Sarjan tämän hetken nuorimmalla kuljettajalla on oikealla tavalla pilke silmäkulmassa tekemisessään, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Formula 1
Lando Norris
Lando Norris pääsi ruiskuttamaan sammpanjaa palkintokorokkeella ensimmäistä kertaa F1-urallaan. Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

F1-kausi lähti viikonloppuna todella suurella ryminällä käyntiin. Valtava määrä käänteitä nähtiin, mutta Valtteri Bottas pystyi teknisistä ongelmista ja lukuisista uusintastarteista huolimatta ottamaan täydellisen alun mestaruustaisteluun.

Samalla Bottaksen kovin kilpakumppani Lewis Hamilton jäi vasta neljänneksi, kun hänelle tuomittiin sunnuntaina kaksi rangaistusta. Jälkimmäinen rangaistus oli vieläpä erittäin kyseenalainen, kun Hamilton ei näyttänyt tekevän mitään väärää puolustaessaan Red Bullin Alexander Albonin ohitusyritystä.

Hamiltonin viiden sekunnin aikasakon avittamana Bottas pystyi repimään hyvin eroa kovimpaan kilpakumppaniinsa. Mutta samalla F1-kauden avauksessa nähtiin myös jättisensaatio. Tämänhetkisen F1-lähtöruudukon nuorin kuljettaja Lando Norris ylsi kolmanneksi ja uransa ensimmäiselle palkintokorokepaikalle. 20-vuotiaan britin palkintokorokepaikkaa ei voi kuitenkaan sanoa tulleen pelkän Hamiltonin aikasakon takia.

Norris saa ottaa kunniaa itselleen. Nuori huimapää kiri Hamiltonia viimeisellä kierroksella noin sekunnilla ja pudotti eron hallitsevaan mestariin niukasti alle viiteen sekuntiin. Se riitti palkintokorokepaikkaan. Todella sensaatiomaisen kierroksen jälkeen Norrisille kirjattiin myös kisan nopein kierros ja yksi lisäpiste.

McLarenilla ajavan Norrisin temppu oli iso yllätys. Koronavirusrajoituksista huolimatta tunteet purkautuivatkin tiimin sisällä nopeasti. Ruutulipun jälkeen myös nuoren britin ilo oli ylimmillään auton sisällä.

Huolestuttavasta tilaneesta palkintokorokkeelle

Itävallan kisaviikonlopun alussa otsikot vei keskikastin tiimeistä Racing Point, jonka Mercedekseltä kopioudusta autosta kohistiin. McLarenin suoritukset jäivät ehkä vähän pienemmälle huomiolle, vaikka Norris sijoittuikin neljänneksi aika-ajoissa.

Racing Pointilta osattiin myös joissain määrin odottaa yllättävän kovia suorituksia Barcelonan testien perusteella. McLarenin kiilaaminen palkintokoroketaisteluun Itävallan viikonloppuna oli suurempi yllätys.

Ennen kautta urheiluautovalmistajalta on kuulunut päämajasta huolestuttavia uutisia. McLaren tiedotti, että se joutuu koronaviruspandemian aiheuttavien ongelmien takia lopettamaan 1200 ihmisen työt. Mediatietojen mukaan myös 70 ihmisen työt F1-tiimissä loppuvat. (siirryt toiseen palveluun)

Viime kaudella keskikastin ykköseksi noussen McLarenin romahdusta takaisin pohjalle epäiltiin. Kauden avausviikonloppu osoittikin, että tiimi on pystynyt tekemään huipputyötä ja he pystyvät sekoittamaan pakkaa kärjessä. Tähän vielä päälle se, että McLaren koki jo maaliskuussa dramaattisia tapahtumia, kun F1-kauden piti alkaa Australiassa. Yhdellä McLarenin tiimin jäsenellä todettiin koronavirustartunta paikan päällä ja se aiheutti lumipalloefektin, joka johti avauskisan peruuntumiseen vain muutama tunti ennen ensimmäisten harjoitusten alkua.

McLarenilla taso ei kuitenkaan ollut laskenut turbulenssista huolimatta. Tiimissä on tehty selvästi hyvää työtä ennen kauden jatkumista ja kisan aikana.

McLarenin ihmenousun taustalla lienee suurimmalti osin Bahrainin kuningasperheen tuki. Tiimin pitkäaikaisen pomon Ron Dennisin voimilla McLaren tuskin olisi noussut tästä kuopasta. McLarenin taustalla enemmistöomistajana toimii kuitenkin tätä nykyä Bahrainin valtiollinen rahasto Mumtalakat.

Bahrainilaiset ovat erilaisilla rahajärjestelyillä pystyneet pelastamaan myös McLarenin F1-tiimin tulevaisuuden tänä kesänä. (siirryt toiseen palveluun)Valtio on vahvasti mukana McLarenin takana ja yksi merkki on se, kuinka Norris sai esimerkiksi Bahrainin kruununprinssiltä onnittelupuhelun jo aika-ajon jälkeen.

Timanttinen kuski monelle osapuolelle

McLarenille, sen omistajille ja ylipäätänsä koko F1-sarjalle Lando Norris on todellinen kultakimpale. Tätä nykyä 20-vuotias brittikuski voitti kartingin maailmanmestaruuden historian nuorimpana vuonna 2014. Pikkuformuloissa Norris jatkoi menestyksekkäitä otteita voittaen Euroopan F3-sarjan ja ollen nykyisen Williamsin F1-kuskin George Russellin takana toinen F2-luokassa vuonna 2018.

Viime vuonna Norris teki läpimurron F1-sarjassa. Heti F1-uransa ensimmäisissä aika-ajoissa Australiassa Norris säväytti nostamalla McLareninsa aika-ajojen viimeiseen osioon ja kahdeksanteen lähtöruutuun juuri Alfa Romeon Kimi Räikkösen eteen. Itse kisassa Norris putosi pistesijojen ulkopuolelle, mutta jo seuraavassa kisassa Bahrainissa tulivat F1-uran ensimmäiset pisteet komeasti kuudennella sijallla.

Kimi Räikkösestä puheen ollen suomalaistähdessä ja Norrisissa on hyvin paljon samaa, vaikka he ovat erilaisia ihmisiä. Ei voi välttyä siltä ajatukselta, että F1-sarja olisi saamassa tulevaisuuteen uuden Kimi Räikkösen, jos ja kun Räikkönen piakkoin lopettaa pitkän uransa.

Lando Norris
Ilopilleri Lando Norris on sulattanut monen F1-fanin sydämet. Mark Thompson/Getty Images

Kumpikin säväyttää F1-faneja omaperäisellä luonteellaan. Räikkönen on noussut kansainväliseksi suosikiksi tietynlaisella juroudellaan ja kuivalla huumorillaan.

Lando Norris on puolestaan yhtä omalaatuinen, mutta luonteeltaan huomattavasti positiivisempi versio. Britti on saanut F1-fanit pauloihinsa eläväisyydellään ja hersyvällä naurullaan. Norris on myös ottanut sosiaalisen median haltuun luonnollisella tavalla, eikä ole pelännyt kenenkään pahoittavan mieltään ajoittain kovastakin huumorista huolimatta.

Norris on päästänyt faninsa lähelle häntä itseään ja omaa persoonansa. Norrisilla on oikealla tavalla pilke silmäkulmassa tekemisessään välillä turhankin vakavassa F1-maailmassa.

Pelkästään keski-ikäisten miesten seuraamaksi lajiksi tuomittu F1 tarvitseekin Lando Norrisin kaltaisia persoonia, jos sarja haluaa säilyttää asemansa tulevaisuudessa autourheilun kuninkuusluokkana. Nyt Itävallan avauskisan perusteella Norris alkaa myös lähestyä radalla kärkiporukkaa. Jos kaikki menee tulevinakin vuosina hyvin ja kehitys jatkuu, Norris voi hyvin nousta Ferrarin Charles Leclercin ja Red Bullin Max Verstappenin rinnalle taistelemaan maailmanmestaruuksista.

Lue myös:

F1-legenda iloitsi Bottaksen voitosta ja joutui pettymään – Ylen asiantuntija korosti upeassa suomalaisnäytöksessä tärkeää yksityiskohtaa: “Mestarillinen suoritus”

Suomalaisasiantuntija puolusti Valtteri Bottaksen tallitoveria kuumassa rangaistuskohussa – puhui kovasta pelistä F1-kulisseissa: “He yrittivät häiritä kaikenlaisilla toimilla”

Kimi Räikkönen keskeytti todella vaarallisesti ja kirosi tiimiradioon – asiantuntija kritisoi tiimiä: “Tuollaista ei saa tapahtua”

Uskomaton F1-kaudenavaus! Valtteri Bottas voitti jäätävän trillerin – tuomarit antoivat kaksi kohurangaistusta mestari Hamiltonille, näin asiantuntija kommentoi kisaa ja vastasi lukijoille

Päivitetty 7.7. kello 15.44. Täsmennetty Ron Dennisin roolia McLarenilla. Vaihdettu Dennisin titteliksi pitkäaikainen päällikkö tallin perustajan sijaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat