Suora

  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Suomifutiksen klassikkopari kohtaa jälleen – ikimuistoinen mestaruuskamppailu sai puolustajalegendan kyyneliin ainoan kerran urallaan: "P*skin saunailta ikinä"

HJK ja FC Haka ovat suomifutiksen legendaarinen pari, joka on kohdannut vuosikymmenten varrella ikimuistoisissa otteluissa. Keskiviikkona joukkueet pelaavat Veikkausliigassa vastakkain ensimmäistä kertaa lähes kahdeksaan vuoteen.

Veikkausliiga
Andras Vilnrotter ja Tero Penttilä juhlimassa Veikkausliigan voittoa 1999.

– Hakassa on jotain suurta.

HJK-valmentaja Antti Muurisen sanat syksyllä 1999 Tehtaan kentällä ovat painuneet FC Hakan nykyisen toimitusjohtajan Olli Huttusen mieleen.

Veikkausliigan viime vuosituhannen viimeinen mestaruus ratkaistiin ylemmän loppusarjan päätösottelussa lokakuun puolivälissä Valkeakoskella. HJK oli ollut vielä elokuun alussa kymmenen pisteen päässä Hakasta, mutta 11 ottelun huima voittoputki nosti helsinkiläiset pisteen edelle.

Haka tarvitsi ottelusta voiton, ja sen se myös yli 6 400 katsojan yleisömeren edessä otti. Hollantilaishyökkääjä Martin Reynders karkasi Tero Penttilän upeasta pystysyötöstä läpi ja nosti pallon yli vastaan tulleen HJK-vahti Jani Vianderin. Avausjakson lopulla tullut 1–0-osuma riitti, ja Haka nappasi vuosien 1995 ja 1998 jatkoksi kolmannen mestaruutensa lyhyen ajan sisään.

Koosteen ottelusta voi käydä katsomassa täältä (siirryt toiseen palveluun), ja Urheiluruudun jutun päätöskierroksesta voi nähdä pääkuvan videota klikkaamalla.

Hakassa 431 ottelua pitkällä urallaan pelannut ja apuvalmentajana tuolloin työskennellyt Huttunen muistaa illan hyvin.

– Tehtaan kentälle kun laitetaan se 6 000 katsojaa, yleisö on siinä kentän ympärillä, HJK on vastassa ja on syksyinen tunnelma, eihän siitä huipennus parane. Siinä vaiheessa Haka oli jo aika vahvasti tullut takaisin kultamitalitaisteluihin, ja pelit olivat äärimmäisen kovia sekä kiihkeitä, Huttunen toteaa.

HJK:n silloinen kapteeni ja pitkäaikainen luottopuolustaja Ville Nylund oli sivussa juuri tuosta ottelusta takareisivamman takia. Tappio otti koville, vaikka peliminuutteja kentän puolella ei tullutkaan.

– Meillä oli varattu saunatila Vanajanlinnasta, ja eipä oikein se sauna maistunut millekään. Sanotaanko näin, että se oli paskin saunailta ikinä. Sen ottelun jälkeen olen myös ainoan kerran itkenyt jalkapallon takia, vaikka en edes itse pelannut. Sen verran se otti syvälle, Palloliitossa tapahtumapäällikkönä työskentelevä Nylund muistelee.

– HJK-silmillä se huikea syksy päättyi valtavaan romahdukseen, vaikka se olikin vain se yksi ottelu. Olisi pitänyt hoitaa pisteet plakkariin jo aiemmin, mutta sehän on jalkapallon sarjasysteemin hienous. Haka ansaitsi mestaruutensa.

Ville Nylund pelasi urallaan 21 maaottelua.
AOP

Klassikon synty

Haka ja HJK ovat suomifutiksen legendaarinen parivaljakko, joiden yhteinen historia yltää vuosikymmenten taakse ja joiden keskinäinen ottelu on päässyt mainintana myös "Junnu" Vainion kappaleeseen mukaan (siirryt toiseen palveluun). Kiperiä kamppailuja oli kaksikon kesken ollut tukku jo ennen vuotta 1999.

Vuonna 1907 perustettu HJK otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 1911, kun taas 1934 päivänvalonsa nähnyt Haka sai odottaa mestaruusjuhlia vuoteen 1960 saakka.

Syksyllä 1965 joukkueet erotti toisistaan kaksi pistettä, kun Haka oli 22 ottelun sarjan paras ennen toiseksi yltänyttä Klubia. Lokakuun alussa 1978 Helsingin olympiastadionilla päätöskierroksen ottelua oli katsomassa muikeat 9 800 katsojaa. 17-vuotiaan Pasi Rautiaisen 2–2-tasoitusmaali toi HJK:lle mestaruuden varmistaneen pisteen, ja Haka jäi KPT:n jälkeen kolmanneksi.

Vaihtopenkillä ottelua seurasi myös 18-vuotias kakkosmaalivahti Huttunen, joka nousi edustusjoukkueen luottotorjujaksi seuraavien vuosikymmenien ajaksi.

Huttunen muistelee, että 1980-luvulla Haka ei vielä pysynyt HJK:n kyydissä.

– Kun itse pelasin 1980–1995, kuuli paljon juttuja sitä edeltäneestä ajasta. Haka oli voittanut tuplan vuonna 1977 ja taisteli siinä vielä tasapäisemmin HJK:n kanssa. Sieltä se nimitys klassikko-ottelusta on myös tullut. Omina pelivuosinani HJK oli pääsääntöisesti niskan päällä, ja vaikka puhuttiin, että Yhtyneet Paperitehtaat ja UPM rahoittivat taustalla, se oli vielä silloin maltillisempaa.

– Vasta 1990-luvun puolivälistä lähtien pääsimme itse niskan päälle, ja kun pelasimme divarissa 1997, pudotimme mestari-HJK:n Suomen cupissa kaksiosaisessa ottelussa. Se aika oli oikeastaan paluu niihin klassikko-otteluihin, ja ne ajat jatkuivat 2000-luvullakin. Suomalaisen mittapuun mukaan ne olivat suuria otteluita, Huttunen sanoo.

Olli Huttunen Haka.
Olli Huttunen on tehnyt pitkän päivätyön Hakassa niin pelaajana, valmentajana kuin seurapomonakin.Pekka Sipola / AOP

Valkeakoskelaisittain maukas poikkeus HJK:n valta-asemaan 1980-luvulla oli Suomen cupin loppuottelu Helsingissä 1985. Klubi oli mestari ja Haka sarjassa vasta kahdeksas, mutta 2–2 päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen Haka vei cup-pytyn mennessään rangaistuspotkukilpailussa.

– Sen ottelun lisäksi on jäänyt mieleen liigacupin voitto kesällä 1995, kun voitimme HJK:n niin ikään Helsingissä 4–2. Se oli sitä aikaa, kun aloimme tasaväkisesti taistella heidän kanssaan.

Haka-legenda ja uransa loppuvaiheessa myös HJK:n raitapaidassa nähty Valeri Popovitsh muisteli 50-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan syksyn 1995 ottelua, kun Hakalla oli mahdollisuus varmistaa kotiyleisön edessä ensimmäinen mestaruus 18 vuoteen. HJK:n Ari Hjelmin 2–2-tasoitus ottelun lopulla siirsi ratkaisun vielä Mikkeliin seuraavaan otteluun, jonka Haka voitti.

– Muistan varsinkin kotiottelun HJK:ta vastaan, koska siinä voitto olisi ratkaissut kullan. Tehtaan kentän yksi katsomonosa oli tuhoutunut tulipalossa, mutta tilalle tuotiin letkallinen rekkoja reunustamaan kenttää, Popovitsh kertasi.

Aleksei Eremenko oli paha pideltävä pelaajaurallaan. Tässä palloa tavoittelee Hakan Jukka Ruhanen.
Alexei Eremenko oli paha pideltävä pelaajaurallaan. Tässä palloa tavoittelee Eremenkolta kaudella 2002 Jukka Ruhanen.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vuoden 2001 lopussa Haka ja HJK kohtasivat jälleen päätöskierroksella. Ottelu oli Hakan kolmeen mestaruuteen luotsanneen Keith Armstrongin viimeinen Hakan peräsimessä ennen siirtymistä HJK:n päävalmentajaksi. HJK:lla oli mahdollisuus mestaruuteen, mutta pytty karkasi Tampere Unitedille, sillä Haka venyi Juuso Kangaskorven maalilla tasapeliin 1–1.

48-vuotiaaksi varttuneelle Ville Nylundille on jäänyt mieleen kirpeä syksyn pakkasottelu Valkeakoskelta.

– En muista mikä vuosi se oli, kun menimme paikalle ja siellä oli 11 astetta pakkasta. Mietimme, pelataanko peliä ollenkaan, mutta meillä oli cupin finaali tulossa emmekä halunneet sen takia siirtää peliä eteenpäin. Oli ihan mielenkiintoista vetää vaihtonastoilla, kun ne eivät uponneet nurmeen ollenkaan.

– Se ei ollut ehkä mikään pelillinen klassikko, mutta se on ainakin jäänyt mieleen, Nylund toteaa naurahtaen.

Oheisessa klipissä Valeri Popovitshin ja Mika Kottilan ajatuksia vuonna 2003. Ylen tv-ottelussa HJK voitti Valkeakoskella 1–0 puolustaja Antti Heinolan maalilla.

Rehtejä vääntöjä

Maajoukkueessakin 21 ottelua pelannut Nylund siirtyi Klubin paitaan Jarosta kaudeksi 1997. Oululaislähtöinen puolustaja muistuttaa, että vaikka Haka-pelit olivat aina tärkeitä, otteet pysyivät rehteinä.

– Kunnioitus on varmasti paras sana kuvaamaan niitä, eikä siellä mitään vihanpitoa ollut. Itse olin ollut armeijassa Lahdessa, ja sielläkin oli Hakan jätkiä. Valkeakosken suomalaiset olivat tosi tuttuja, heitä nähtiin halleissa talvella ja vieläkin moikkaillaan, kun nähdään.

– Kentällä se oli kovaa taistelua, mutta kentän ulkopuolella olimme kavereita. Haka-peleistä jäi ihan hyviä muistoja, vaikka ne tuppasivatkin aina olemaan vaikeita.

Nylund kertoo, että nimenomaan vieraspeleissä Valkeakoskella oli aina erityisen hankalaa.

– Jos ajettiin pidemmälle bussilla, ehti nukahtaa, mutta tuossa ei ehtinyt. Kaikenlaisia rytmejä kokeiltiin, että olisimme vireessä, mutta totta kai pääsyy vaikeuksille oli se, että Hakalla oli laadukas joukkue vuodesta toiseen ja paljon maajoukkuepelaajia. Resurssit heillä olivat huomattavasti paremmat silloin kuin nyt.

Valeri Popovitsh lähikuvassa.
Valeri Popovitsh on yksi kaikkien aikojen pelaajia Veikkausliigassa.AOP

Valeri Popovitsh oli piikki HJK:n lihassa neljäntoista kauden ajan, ja 166 liigamaalia pyssyttänyt legenda upotti muun muassa mestaruuskaudella 1999 peräti 23 maalia. Nylundin mukaan HJK:ssa tiedettiin, mitä “Vallu” tekee, mutta vartioiminen ei ollut helppoa.

– Ei niitä aseita hänen pitelemiseensä ihan hirveästi ollut. Hän oli tosi liikkuva ja taitava pelaaja, ja hän osasi hommansa. Ei kaikki toki hänen ympärillään pyörinyt, ja molemmilla oli hirveä lista huippupelaajia jokaiselle pelipaikalle. Meillä esimerkiksi Mika Kottila sai joka pelissä jonkun nokkapokan pystyyn, mutta se kuului siihen hänen taktiikkaansa, Nylund naurahtaa.

– Kun niitä pelejä muistelee, noin yleisesti ne olivat aika tarkkoja puolin ja toisin. Ei siellä mitään hurlumhei-otteluita ollut, joissa olisi menty päästä päähän ja taottu maaleja.

Ensi kuussa 60 vuotta täyttävä Huttunen myöntää, että HJK-pelejä odotettiin aina erityisellä tavalla.

– Ne olivat niitä suuria pelejä. HJK:lla on ollut aina laadukas joukkue, ja pelit olivat fyysisesti raskaita otteluita, joihin joutui laittamaan kaikkensa. HJK-pelin jälkeen oli aina vähän väsyneempi, kun joutui keskittymään tarkasti. Kun taistelet noin hyvää joukkuetta vastaan, se näkyy myös kropassa.

Vanha pari, uudet pelaajat

Armstrongin kaksi ensimmäistä kautta HJK:ssa 2002 ja 2003 palauttivat valtikan jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen Helsinkiin, kunnes Haka otti toistaiseksi viimeisimmän mestaruutensa 2004. Päävalmentajan paikalle hypännyt Huttunen sanoo, ettei asetelma tuonut erikoista lisälatausta.

– Eihän sitä ajattele, kuka siellä toisen penkin päässä on, mutta toki olin tyytyväinen, että päävalmentajanakin pystyimme kaatamaan Klubin muutaman kerran, Huttunen toteaa tyynesti.

Jyrki Heliskosken vaihtuminen suomalaistuneeseen brittiluotsiin kaudelle 2002 toi muutoksia HJK:n harjoitteluun.

– Jokainen valmentaja tuo omat mausteensa tekemiseen. “Jyrällä” oli aika paljon teoreettista ajattelua oman taustansa mukaisesti, mutta “Keken” aikana palattiin niin sanotusti normaalimpaan pelitapaan, Nylund kertoo.

– Eihän koira karvoistaan pääse, ja oli se meno sillä lailla brittityyppisempää. Se oli ja on ihan oikein, että valmentaja on omaleimainen ja tekee joukkueesta itsensä näköistä.

Keke Armstrong Hakan valmentajana 1990-luvun lopussa.
Keith Armstrong on voittanut kahdeksan Suomen mestaruutta. Pelaajana niitä tuli kolme ja valmentajana viisi.John Marsh / Getty Images

Armstrongin, 62, tie vei takaisin Valkeakoskelle vielä vuosiksi 2017 ja 2018. Vuonna 2012 Veikkausliigasta pudonnut Haka palasi täksi kaudeksi jälleen takaisin ylös, kun valmentajavastuun ottanut Teemu Tainio innosti joukkueen uskomattomaan vireeseen ja joukkue hävisi Ykkösessä vain yhden ottelun.

Suomalaisen jalkapallokulttuurin vinkkelistä HJK:n ja Hakan pelaaminen jälleen pitkän tauon jälkeen samalla sarjatasolla lämmittää niin Nylundia kuin Huttustakin.

– On hienoa, että tätä klassikkoa herätellään henkiin. Vaikka joukkueet ovat vuosien varrella vaihtuneet, jotkut ovat pudonneet ja uusia on tullut, edelleen ihmiset tietävät tämän ottelun ja se herättää tunteita. Nämä ovat sitä herkkua, Huttunen hehkuttaa.

– Ilolla saadaan Haka takaisin pääsarjaan, mutta toki asetelma on nyt erilainen kuin silloin, sillä tässä on selkeä suosikki ja haastaja. Klubilla on hyvä materiaali käytössä, mutta se on urheilun suola, että hyväkin materiaali voi sössiä pelejä. Se huomattiin Klubissa esimerkiksi silloin 1999 ja 2000, kun emme vain saaneet mestaruutta, vaan jollain muulla kulki paremmin kuin meillä, Nylund muistuttaa.

Daavid ja Goljat

Suomen cupin puolivälierässä kesäkuun lopulla HJK kävi hakemassa jatkopaikan Tehtaan kentältä maalein 3–2. Keskiviikkona joukkueet kohtaavat Töölössä, ja FC Lahden 4–0 avauskierroksella kaatanut HJK on selvä ennakkosuosikki.

– On tosi mielenkiintoista nähdä monta Hakassa olevaa HJK-taustaista pelaajaa, ja varmasti siinä on aika herkullinen asetelma tähän peliin. Hakalla pelit menivät talvella hyvin, ja vaikuttaa siltä, että valmistautuminen on sujunut onnistuneesti. He ovat pystyneet pelaamaan tiukkoja pelejä kaikkia kärkijoukkoon povattuja joukkueita vastaan, Nylund kehuu.

FC Hakan nykyinen päävalmentaja Teemu Tainio edusti HJK:ta kaudella 2014, kun joukkueet kohtasivat Suomen cupissa Valkeakoskella.
FC Hakan nykyinen päävalmentaja Teemu Tainio edusti HJK:ta vuonna 2014, kun joukkueet kohtasivat Suomen cupissa Valkeakoskella.Juha Tamminen / AOP

Huttunen tiedostaa, että Haka on selvä altavastaaja. Helsingissä täytyy esiintyä nöyrästi, muttei nöyristellen.

– Kyllähän tämä tällainen Daavidin ja Goljatin kohtaaminen on. Klubi on vaisun viime kauden jälkeen tehnyt satsauksia, ja heillä on kaksi kentällistä laadukkaita pelaajia. Talvesta lähtien olemme pelanneet niin, että lähdetään haastajana ja arvostetaan HJK:ta sekä muitakin vastustajia.

– Kuten urheilussa aina, meillä on mahdollisuus ja meillä on tiiviisti yhteen hitsautunut joukkue isolla J-kirjaimella. Olemme valmiit haastamaan kenet tahansa, ja pojat tietävät, että tämä on iso näyttöpaikka. Tässä pelissä on kiva onnistua, ja mikäs sen hienompa olisi kuin kaataa Klubi Helsingissä, Huttunen päättää.

HJK:n ja Hakan ottelua sekä kolmea muuta Veikkausliigan peliä FC Lahti–SJK, IFK Mariehamn–FC Honka ja RoPS–HIFK seurataan Yle Puheen Urheilukierroksella kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

KuPS vyöryi kauden toiseen voittoonsa: "Inter ei olisi ansainnut tänään meiltä yhtään mitään" – Ilves taisteli täyden pistepotin ulosajosta huolimatta

FC Lahti joutuu keskeyttämään ottelutapahtumien oheismyynnin: "Meidän tulisi käytännössä järjestää jostain huomiseksi 2 000 pöytää ja tuolia stadionille"

"Petteri kuuluu KuPS-perheeseen" – mestarikapteeni Pennasen ura Indonesiassa jäi kolmeen peliin, koittaako paluu keltapaitaan?

Viime kauden päätös ei kirpaise enää Interin Elias Mastokangasta – nuori hyökkääjä puhkuu intoa mestaruustaiston uusinnan alla: "Nälkä kasvaa syödessä"

"Jätkillä on enemmän mediahommia kuin palloja verkossa" – velmuileva Teemu Tainio piiskaa Hakan hyökkääjäduoa, jonka satumaiset polut kohtasivat Valkeakoskella

Ensin hajosi jalka, sitten mureni mieli – SJK:n puolustaja Niko Markkula haluaa jakaa kokemuksiaan masennuksesta: "Jos yksikin hakee puheideni takia apua, niin olen tehnyt hyvän työn"

Pystyykö kukaan estämään nöyryytetyn HJK:n kunnianpalautusta, mihin yltää nousija-Haka? Seuraa näitä asioita ja pelaajia poikkeuksellisella Veikkausliiga-kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat