Suora

  • Kalevan kisat

Helsinki Cup sykkii ilman sydäntäkin, spontaani ilo venytti rajoja junnuturnauksen avauspäivänä

Helsinki Cupin turnausorganisaatio on luonut turvalliselle tapahtumalle raamit, joiden puitteissa 1 100 joukkuetta toimii.

jalkapallo
Tiukkaa kamppailua pallosta MPS (kelt.) vs FC Viikingit -ottelussa jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä Tapiolan Urheilupuistossa.
Tiukkaa kamppailua pallosta MPS:n (keltaisessa puserossa) ja FC Viikinkien välisessä ottelussa jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä Tapiolan Urheilupuistossa.Lehtikuva / Olivia Ranta

Euroopan kolmanneksi suurin juniorijalkapalloturnaus Helsinki Cup alkoi kuin alkoikin poikkeusoloista huolimatta maanantaina. 45. kerran pelattavassa turnauksessa on mukana 16 000 junioripelaajaa, joiden pitää malttaa tuulettaa maaleja halaamatta kavereitaan.

Maanantaina Tapiolan Urheilupuistossa nähtiin muutamia tervehdysvariaatioita. Pelin jälkeiset kättelyt ovat luonnollisesti pannassa, joten vastustajaa, tuomaria ja omia pelikavereita tervehdittiin muun muassa taputtamalla, koskettamalla kyynärpäillä tai hyväksyvällä nyökkäyksellä. Pelin tiimellyksessä maaleja ei juhlittu joukolla, mutta spontaaneja läpsyjä kaverin käteen näkyi yksi siellä, toinen täällä.

– Ohjeistukset on huolella luettu, niitä pidetään esillä ja muistutetaan myös poikia, ettei pääse unohtumaan. Jalkapallo on tunnepeli, ja onnistumisten jälkeen spontaanisti vähän tuollaista tulee, tiivistää Espoon Palloseuran 2007-ikäluokan Musta-joukkueen valmentaja Jussi Tirkkonen.

– Lähikontakteja tulee kentällä pelitilanteissa väkisinkin, ja tässä tilanteessa jää kuitenkin myös paljon pois, viittaa Tirkkonen muun muassa kättelyjen puutteeseen.

EPS:n valmentaja Jussi Tirkkonen ja joukkueen pelaajia jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä.
EPS:n valmentaja Jussi Tirkkonen ja joukkueen pelaajia jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä.Lehtikuva / Olivia Ranta

Ei ulkomaisia vastustajia

Maailmanlaajuisen poikkeustilan takia turnaus pelataan tänä vuonna kotimaisin voimin. Kansainvälisyys on ollut turnaukselle tunnusomainen piirre, mutta uusien vastustajien puute ei häiritse merkittävästi turnauksen päätähtiä. Tärkeintä on päästä pelaamaan, kun kesän aiemmat turnaukset peruttiin.

– On se vähän pettymys, olisi hauska pelata ulkomaalaisiakin joukkueita vastaan. Mutta eipä niitä ole muutenkaan tullut täällä juuri vastaan, sanoo Oskari Myllys Järvenpään Palloseuran 2005-syntyneiden joukkueesta.

Turnausjärjestäjät olisivat mielellään isännöineet ulkomaisia vieraita tänäkin vuonna. Esimerkiksi viime vuoden turnauksessa joukkueita oli 20 maasta.

– Helsinki Cup on kansainvälinen suurturnaus. Ulkomaalaiset joukkueet ovat mauste ja Hesa Cupin sydän, mutta tällä hetkellä olemme iloisia, että turnaus saadaan järjestettyä, kommentoi Helsinki Cupin toimitusjohtaja Kirsi Kavanne.

JäPSin pelaaja Oskari Myllys jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä.
JäPSin pelaaja Oskari Myllys jalkapallon Helsinki Cupin avajaispäivänä.Lehtikuva / Olivia Ranta

Joukkueillakin on vastuunsa

Viikon kestävä turnaus on järjestäjille testi, joka vaikutti maanantaina alkaneen ongelmitta. Joukkueet poistuivat kentältä omia reittejään, ja seuraavat joukkueet saapuivat kentälle vasta edellisten poistuttua. Joukkueet puolestaan huolehtivat omasta hygieniastaan.

Helsinki Cup on turnaus, josta jää monelle ikuisia muistoja. Toisille turnausvoitto voi jäädä jalkapallouran tähtihetkeksi. Mutta malttavatko turnauksen voittajajoukkueet juhlia lauantaina kahden metrin turvavälein, tai voiko sellaista spontaaniin riemuun räjähtäviltä lapsilta edes vaatia?

– Helsinki Cup on perinteinen turnaus, joten tietysti tunteet voivat olla vähän normaalia sarjapeliä enemmän pinnassa. Ei meidän ole tarkoituskaan jokaista joukkuetta holhota, sanoo Kavanne.

Lue myös:

"Aika huonosti ois mennyt, jos tätä ei olisi järjestetty", totesi Espen Lindström ennen ensimmäistä Helsinki Cup -peliään – näin alkoi Euroopan suurin jalkapalloturnaus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat