Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sami Välimäki on voittajasuosikki, kun golfin Euroopan kiertue jatkuu torstaina – asiantuntija odottaa suomalaisilta huippusijoja

Golfin Euroopan kiertue jatkuu torstaina Itävallassa. Mukana on seitsemän suomalaista, joista Sami Välimäeltä odotetaan jopa voittoa.

golf
Sami Välimäki
Sami Välimäki pelaa nyt poikkeuksellisen kovalla tahdilla. Itävallasta alkaa neljän viikon peliputki. Sitten Välimäki siirtyy taukoviikon jälkeen kahdeksi viikoksi Walesiin kilpailemaan.Getty Images

Neljän kuukauden koronatauon jälkeen golfin Euroopan kiertue jatkuu torstaina Itävallassa, jossa järjestetään Euroopan kiertueen ja haastajakiertueen yhteiskilpailu.

Suomalaisittain asetelmat Itävallan kilpailuun ovat mehevät, sillä 21-vuotias Sami Välimäki on yksi paluukisan ennakkosuosikeista. Hän on Itävallan kilpailuun osallistujista korkeimmalla (2.) Euroopan kiertueen rankingissa.

– Ihan hyvä, jos listassa näyttää siltä, että olen ennakkosuosikki, mutta ei sitä tiedä yhtään. Tämä on kaikille uusi tilanne ja kaikilla on mahdollisuus menestyä. Pieni etu on varmasti heillä, jotka ovat saaneet tauon käytettyä hyvin ja päässeet pelaamaan ehkä joitain muita kisoja, Välimäki kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Ensimmäinen kilpailu on Välimäelle tuntuman hakemista.

– Katsotaan ensimmäinen viikko, onko minulla tatsia vai ei, mutta eiköhän se tästä aika nopeasti löydy. Varmaan toisella tai kolmannella viikolla rupean olemaan kunnolla pelikunnossa.

Sami ehdottomasti kuuluu niihin, jotka ennakkoon ajatellen ovat Itävallassa kuuden kärjessä. Hän pelaa voitosta.

Timo Rauhala

Välimäki nappasi uransa ensimmäisen osakilpailuvoiton Omanista helmi-maaliskuun vaihteessa. Saavutus oli historiallinen, sillä hänestä tuli nuorin suomalainen, joka on voittanut Euroopan kiertueella. Omanin kilpailu oli Välimäelle vasta uran kuudes Euroopan kiertueella. Ammattilaisena hän on pelannut viime vuoden tammikuusta lähtien.

Tämän vuoden puolella Välimäki on osoittanut huimia otteita ja kylmiä hermoja golf-kentillä. Menestyssaumaa vahvistaa Itävallassa se, että kisasta puuttuvat golfin kärkinimet. Tulevina viikkoina kilpailuja järjestetään paljon peräkkäisinä viikonloppuina, joten lajin kovimmat pelurit valikoivat itselleen sopivimmat kisat todennäköisesti palkintorahojen ja karanteenimääräysten perusteella.

– Kyllä Sami on yksi ennakkosuosikeista. Hän on osoittanut, että hänellä on hirveä nälkä. Sami ehdottomasti kuuluu niihin, jotka ennakkoon ajatellen ovat Itävallassa kuuden kärjessä. Hän pelaa voitosta, golfin olympiaryhmän valmentaja Timo Rauhala sanoo.

Paluukisassa ovat kuitenkin mukana Euroopan kiertueen osakilpailuja voittaneet Nicolas Colsaerts ja Joost Luiten sekä vuodesta 1982 ammattilaisena pelannut Miguel Angel Jiménez, joka on juhlinut Euroopan kiertueella osakilpailuvoittoa 21 kertaa.

Suomalaispelaajat voivat yllättää todenteolla

Välimäen lisäksi Itävallassa loppuviikon ajan kilpailevat Tapio Pulkkanen, Kim Koivu, Roope Kakko, Janne Kaske, Oliver Lindell ja Antti Ahokas. Rauhala odottaa, että suomalaisedustajista peräti neljä sijoittuu 25 parhaan joukkoon.

– Siellä on vakaita, kovia pelureita Suomesta. Mukana on hyvässä vaiheessa uraansa olevia pelaajia.

– Jotenkin luotan, että Oliver Lindell saa uskon omaan tekemiseensä toimimaan. Hänellä on hyvä caddy siellä mukana. Roope Kakko on ollut koko kauden vahva. Kim Koivussa lepää iso yllätysmomentti. Janne Kaske on rutinoitunut Aasian kiertueen pelaaja, joten miksi he eivät pärjäisi?

Tulostasosta Rauhala povaa kärkinimien puuttumisesta huolimatta todella kovaa, koska takana on pitkä tauko ja pelaajat pursuavat näyttöhaluja.

Oliver Lindell
Oliver Lindell on pelannut haastajaturnausta tällä kaudella. Hainanin avoimissa Lindell oli 25:s.Luke Walker/Getty Images

Itävallan kilpailu on iso mahdollisuus golfaajille, jotka eivät ole vielä murtautuneet terävimpään kärkeen. Tavallisesti Itävallassa on pelattu haastajakiertuetta, mutta nyt kisat nostettiin Euroopan kiertueelle mukaan, jotta pelaajille on tauon jälkeen enemmän kilpailuja valittavaksi ja sitä kautta tienausmahdollisuuksia.

Euroopan kiertueen osakilpailun voitto olisi arvokas paitsi rahallisesti, myös siksi, että se takaa pelioikeuden kiertueelle kahdeksi vuodeksi.

– Varsinkin haastajakiertueen pelaajille tämä kisa merkitsee paljon. Voittajakategorian saaminen on huipputärkeä juttu ja iso mahdollisuus näille pelaajille. Heille palkintopotti on iso, Rauhala sanoo.

Tavanomaisista Euroopan kiertueen osakilpailujen palkintopoteista Itävallan kisa jää selvästi. Jaossa on puoli miljoonaa euroa. Esimerkiksi Välimäen voittokisassa Omanissa palkintorahaa jaettiin yhteensä liki kaksi miljoonaa euroa.

– Ymmärrän, että taloustilanne on tällä hetkellä koko maailmassa vaikea. Meidänkin pitää se ymmärtää, että palkintopotteja on vaikeaa kasata. Isoin juttu on se, että pääsemme taas aloittamaan pelaamisen. Toivotaan, että jossain kohtaa palkintorahat menevät parempaan suuntaan, Välimäki sanoo.

Tiukat varotoimet

Yhdysvalloissa on kisattu kesäkuusta lähtien golfin PGA-kiertueella, jolta on raportoitu useita koronavirustartuntoja. Välimäkeä ei silti huoleta matkustaa ja kilpailla ympäri Eurooppaa.

Välimäen piti käydä koronatestissä jo ennen matkustamistaan Itävaltaan, jotta hän pääsi kiertueelle mukaan. Tiistaina maahan saapuessaan vastassa oli toinen testi. Samaa on edessä jatkossakin, sillä Itävallassa pelaajat testataan joka päivä.

Viheriölle ei ole asiaa harjoittelemaankaan, ennen kuin uusimman koronatestin tulos on tullut.

– Uskon, että täällä on tiukat testit ja pystymme hyvin pelaamaan. Jos on kipeä, pitää vetäytyä kisasta pois. Kuume mitataan joka aamu. Sisätiloissa ei saa olla, eikä täällä ole kunnon ruokailuja tai vastaavaa, vaan kaikki ovat omissa oloissaan ja osalla on maskia päässä, Välimäki kuvaili ensimmäisiä tunnelmia Itävallasta tiistaina.

Euroopan kiertuetta on pelattu tällä kaudella yhdeksän kilpailua, joista viimeisin Qatarissa maaliskuun alussa.

Lue myös:

Euroopan kiertue varoittaa pelaajiaan palkintorahojen pienenemisestä: "Näyttää radikaalisti erilaiselta"

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta

Tällainen on Suomen uusi golfsensaatio Sami Välimäki – mailoja paiskonut tuittupää sai teini-ikäisenä apua mentaalivalmentajalta ja jätti lukion kesken golfin takia

Mikko Ilonen jakoi tärppejä golfkomeetta Sami Välimäelle joulukuussa – "Voittamisen kulttuuri ja mentaliteetti taustalla, eikä yhtään pelon siementä"

Golfin suurlupaus nousi kertaheitolla olympiaehdokkaaksi – suomalaispaikoista Tokioon kamppailee iloinen nelikko: "Kaikki hyötyvät siitä"

Golfin PGA-kiertueella viides koronatartunta – rajoituksia turnauspelaajille tiukennettiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat