1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Pitkä harjoituskausi on vienyt korkeuden SE-naisen ominaisuuksia eteenpäin, mutta tekniikka ei ole pysynyt mukana – Ella Junnila ei tiedä, mitä odottaa avauskisastaan: "Tulos ei saa alkaa seiskalla"

Ella Junnila avaa kilpailukautensa tänään Jyväskylän GP:ssä. Kilpailu on nähtävissä Ylen kanavilla.

Ella Junnila on asettanut itselleen tavoitteekseen ylittää ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi metriä. Sitä ei välttämättä tapahdu kuitenkaan tänä kesänä. Kuva: Tomi Hänninen

Runsas vuosi sitten Ella Junnila kohensi heinäkuussa naisten korkeushypyn Suomen ennätystä lukemiin 195. Tuolloin hän oli ehtinyt kilpailla jo viidessä ulkoratakisassa ja kolme hallikisassa.

Tämä kausi on ollut Junnilalle erilainen, sillä hän venytti harjoittelukauttaan pitkälle kesään ja aloittaa kautensa vasta tänään keskiviikkona Jyväskylän GP:ssä. Silti 21-vuotiaan jyväskyläläisen tavoitteet ovat korkealla.

– Tulos ei saa alkaa seiskalla, Junnila kertoi Yle Urheilulle nauraen.

Hän toivoo, että illan kisassa hänellä on hyvä tekniikkapäivä. Silloin hän saattaa hyvinkin päästä yli 185:n.

– Jos sattuu sellainen päivä, että hermotus ei ihan ole mukana, niin toivon edelleen, että menen yli 180:n.

Läpimenneitä hyppyjä ja losahduksia

Junnila jätti hallikauden väliin, koska Dohan MM-kilpailut venyivät myöhään syksyyn. Kevään suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi koronaviruspandemian takia.

– Silloin kun tämä vallitseva tilanne niin sanotusti rysähti syliin, oli ajatuksena, että pahimmassa tilanteessa pääsemme kilpailemaan vasta elokuussa. Teimme valmentajan kanssa silloin harjoituspäätökset, ja ne tähtäävät sinne elokuuhun, Junnila sanoi.

Kun kävi ilmi, että kilpailukauden olisi voinut aloittaa jo kesäkuussa, ei Junnila yksinkertaisesti ollut sellaisessa kunnossa eikä hänellä ollut edes halua kilpailla.

Pitkästä harjoituskaudesta on kuitenkin ollut hyötyä, sillä Junnilan nopeus ja fysiikka ovat menneet eteenpäin. Tekniikka ei vain ole seurannut mukana.

– Suurin akilleen kantapääni on tällä hetkellä ponnistuksen rytmitys. Se tulee nyt nopeampaa kuin aikaisemmin, joten ponnistusjalka ja sen hermotus eivät ehdi aina ponnistustilanteeseen vielä mukaan. Välillä tulee läpimenneitä hyppyjä tai sitten se losahtaa täysin siihen ponnarille, Junnila kertoi.

Junnila myöntääkin, että nyt ennen kauden avausta häntä jännittää ja olo on hieman epävarma. Kilpailusuunnitelman hän tekee valmentajansa kanssa vasta tänään.

– Samalla ratkaisemme sen, minkälaisella vauhdilla hyppään. Hyppäänkö neljällä vai kahdeksalla askeleella. Se selviää meille kaikille yhtäaikaa, hän naurahti.

– Mutta en osaa oikeasti sanoa, mitä kilpailusta voisi odottaa.

"Hei, Ella! Sinä pystyt tähänkin"

Viime kaudella Tampereen Pyrintöä edustava Junnila aloitti ulkoratakautensa Tampereella toukokuussa. Tuolloin hän hyppäsi vesisateessa 190. Tämä tulos oli Junnilan kaikkien aikojen paras kauden avaus.

Junnila muistutti, että viime kauteen lähtö oli täysin erilainen kuin tänä kesänä. Hän oli tuolloin leireillyt pitkään etelässä ja kaivanut hyvää kuntoa heinäkuun nuorten EM-kisoja varten. Noista kisoista Junnila saikin pronssia tuloksella 192.

– Nyt olen ihan eri tilanteessa harjoittelun ja tekniikan osalta, joten viime vuoden aloituskisa ei enää varsinaisesti anna itseluottamusta. Mutta tietenkin se on hyvänä painona takaraivossa. Että hei, Ella! Sinä pystyt tähänkin.

Junnila kertoi jo pari vuotta sitten, että hän haluaa olla ensimmäinen suomalaisnainen, joka ylittää kaksi metriä. Onko tuon maagisen rajan rikkominen tämän kesän asioita?

Ella Junnila hengähtää syvään, ennen kuin vastaa kysymykseen.

– Jos tekniikka kehittyy tästä sillä tavalla, kuin toivomme ja olemme ajatelleet, että se kehittyy, niin loppukesästä sellainen vahva ehkä, Junnila sanoi hymyillen.

– Mutta kyllä sitä on tuonne ensi vuodelle suunniteltu.

Jyväskylän GP on nähtävillä Ylen kanavilla. Lähetys kilpailusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.30.

Lue myös:

Jyväskylän kaupunki tukee ammattiurheilijoita koronavirustilanteen aikana: tarjoavat mahdollisuuden harjoitella suljetuissa liikuntapaikoissa

Suomen nuorten yleisurheilijoiden saldoksi jäi yksi pronssi – joukkueenjohtaja ei suostunut olemaan pettynyt: "Tämän tason kisoissa vaaditaan mitaliin kaiken onnistumista"

Kommentti: Ella Junnilan nuorten EM-pronssi pelasti joukkueenjohtajan yöunet – menestysreseptistä jokainen voi ottaa mallia

EM-pronssia juhlivan Ella Junnilan riski kannatti – "Ihan rehellisesti en odottanut mitalia"

Ella Junnilan Suomen ennätyksestä häkeltynyt valmentaja: "Ei hän ikinä ole treeneissä hypännyt tuollaisia" – kertoo nyt, mistä lisäsentit ovat peräisin

Kommentti: Ella Junnila teki puolikkaalla vauhdilla suomalaisittain poikkeuksellisen kovan maailmanluokan tuloksen – EM-kulta on realismia, mutta taustalla piilee riski

Menestyspaineet eivät hetkauta korkeushypyn suurlupausta Ella Junnilaa – "On kiva, että ihmiset uskovat minuun"

Tekeekö superlupaus Ella Junnila suomalaishistoriaa? – "Haluan olla ensimmäinen, joka hyppää kaksi metriä"