Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Urheiluruutu
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Kansallisen liigan yllättäjäjoukkue yhdistää kokonaista perhettä – liigatulokas on muutenkin kuin perhe: "Jo junnuna mietimme, että voi kun pelaisimme naisissa yhdessä"

Kansalliseen liigaan ensimmäistä kertaa täksi kaudeksi noussut PK-35 on sarjan kärkikahinoissa neljän kierroksen jälkeen.

Kansallinen liiga
Jalkapalloilijat PK-35 naiset, hyppäävät ilmaan.
PK-35 pääsee lauantaina pelaamaan ensimmäisen kotiottelunsa kotikentällään. Jari Kärkkäinen/ YLE

Kello lähestyy puolta viittä Pihlajamäen kotoisassa urheilupuistossa, mutta päivän sankaria ei vielä näy. Punamustiin harjoitusasuihin verhoutuneet palloilijat valuvat rakennuskonteista rakennettuun pukuhuonetilaan ripotellen.

Joukkueen mediavastaava esittelee puitteita: tuohon nurkalle nousee vielä viikonlopuksi anniskelualue.

Punamustat penkit loistavat uudenkarhean näköisinä siisteissä riveissä. Googlen kuvakartassa tässä kohtaa näkyy vielä hiekkakenttä, vaikka nurmi on ollut paikallaan jo muutaman vuoden. Tosin keväällä se uusittiin.

Kuulumiset vaihtuvat iloisesti ja vitsit lentävät. Kaikesta huokuu, että kavereita ollaan myös pelikentän ulkopuolella.

Eikä ihme, sillä suurin osa pelaajista on tuntenut toisensa jo vuosia. PK-35:n Kansallisen liigan joukkueesta peräti 16 pelaajaa on pelannut jo seuran juniorijoukkueissa.

Kun "Pihliksen" päivän ykköshahmo vihdoin saapuu, kymmenisen minuuttia ennen harjoitusten alkua, täyttyy PK:n kotipyhättö raikuvista onnitteluhuudoista.

Myös Anita Abu on saanut jalkapallo-oppeja punamustassa paidassa. Nyt, vuosia myöhemmin, hänon juuri saanut kuulla tulleensa valituksi Kansallisen liigan kuukauden pelaajaksi.

Anita Abu
Anita Abu on Kansallisen liigan kuukauden pelaaja. AOP/ Joonas Kämäräinen

Abu vaikuttaa yhä hämmentyneeltä valinnasta. Hän aloitti pääsarjakauden ensimmäiset kaksi ottelua vaihdosta, mutta kolmannessa pelissä pääsi avaukseen. TPS:ää vastaan syntyikin kaksi osumaa – vaikka maaleja hän mätti toki jo viime kaudella Ykkösessä, kaikkiaan 19. Se on eniten koko PK-35:n joukkueesta.

– Olin todella yllättynyt. Olen ylpeä ja iloinen koko joukkueesta ja itsestäni, että olen saanut tälläisen, Abu sanoo.

Jalkapallo yhdistää

Anita Abu ei ole joukkueen ainoa yllättäjä. Kapteeni Amanda Rantanen on osunut neljästi neljässä ottelussa. Koko joukkue on yllättänyt suomalaisen jalkapalloyleisön, sillä debyyttikauttaan pääsarjatasolla pelaavaa sarjanousijaa ei alun perin korkealle povattu.

Neljän kierroksen jälkeen joukkue johti sarjaa, mutta perjantai-iltana kierroksen päivää aiemmin aloittanut TiPS kiri voitolla edelle. Joka tapauksessa sarjanousija on napsinut pisteitä niin hallitsevalta mestarilta HJK:lta, mitaliehdokas TiPSiltä kuin viime kaudella Mestarien liigaa pelanneelta PK-35 Vantaaltakin.

– Positiivinen yllätys on ollut meille, että olemme saaneet pisteitä alkuun. Emme oikein tienneet, kuinka kova tämä taso on, päävalmentaja Rami Rantanen myöntää.

Amanda Rantanen
Kapteeni Amanda Rantanen on osunut Kansallisessa liigassa neljässä ottelussa neljästi.Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Ykkösessä joukkue sijoittui toiseksi ja maaliero oli 80–11. Kansallisessa liigassa joukkueiden väliset tasoerot ovat pienempiä.

Osalla PK-35:n pelaajista on kokemusta liigasta: esimerkiksi Katja Hakala saapui Turun Palloseurasta. Myös Alina Schrey on pelannut pääsarjassa TPS-paidassa.

Myös Abu ja Rantanen pelasivat liigaa muutama vuosi takaperin HJK:n riveissä. Kovin läpimurto jäi kuitenkin tekemättä. Molemmat palasivat lopulta takaisin PK-35:n riveihin, Abu MPS:n kautta, ja pelaavat nyt pääsarjassa pienen tauon jälkeen.

– Ekan vuoden olin koko ajan loukkaantunut. Se oli sellainen loukkaantumisten kierre, Rantanen muistelee vaikeita vuosia.

Nyt pelit sujuvat jälleen. Myös Rantanen iski maaleja Ykkösessä jääden Abusta vain maalin päähän. Kausi huipentui sarjanousuun, kun Ik Myran kaatui käsittämättömäksi jännitysnäytelmäksi yltyneessä nousukarsinnassa ratkaisevan toisen osaottelun rangaistuspotkukilpailussa.

– Se on ollut yksi urani hienoimmista hetkistä, kun nousimme. Jo junnuna mietimme, että voi kun joskus pelaisimme naisissa yhdessä. Kun se tapahtui, oli se mieletön fiilis. Tämä seura on ollut tosi rakas ja tärkeä perheelleni ja minulle. Ja nyt, kun saa pelata tässä seurassa korkeimmalla tasolla ja vielä tutun joukkueen kanssa, se on unelmien täyttymys.

PK-35 naisten edustusjoukkueen valmentajat Rami Rantanen ja Anne-Maria Weckström ovat luotsanneet joukkuetta B-juniorikäisistä.
Rami Rantanen ja Anne-Maria Weckström ovat valmentaneet joukkuetta jo B-juniori-ikäisistä. Jari Kärkkäinen/ YLE

Päävalmentaja Rantasen lisäksi myös Amanda Rantasen äiti Anne-Maria Weckström toimii joukkueen valmennustiimissä. Hän on valmentanut Rantasta 4-vuotiaasta lähtien yleisurheilussa ja myöhemmin PK-35:ssä jalkapallossa.

– Se on meille aivan luonnollista. Olen valmentanut Amandaa ja hänen siskoaan ja veljeään, Weckström selittää.

Myös Weckström pelasi nuorena pääsarjassa, mutta lopetti polvivammojen vuoksi jo 19-vuotiaana. Amanda Rantasen kaksoisveli Daniel Rantanen pelaa nykyään Ykkösessä AC Oulussa.

Kapteeni Rantanen vahvistaa, ettei omien vanhempien valmentaminen ole häirinnyt – päinvastoin. Molemmat vanhemmat ovat valmentaneet häntä pienestä pitäen.

– Se on ollut aina vaan tuonut joukkueeseen lisää kommunikaatiota pelaajien ja valmentajien välillä ja parantanut sitä. Ei ole ikinä ollut mitään ongelmia sen kanssa. Tyttären näkökulmasta onhan se hienoa, että saa kokea omien vanhempien kanssa tämän. Kentälllä ja treeneissä he ovat kuitenkin valmentajiani, Amanda Rantanen vakuuttaa.

Tavoitteena säilyttää sarjapaikka

PK-35 on pärjännyt debyyttikaudellaan aikaisemminkin: miesten pääsarjassa ensimmäisellä ja toistaiseksi viimeisellä pääsarjakaudellaan 1998. Ruotsista takaisin kasvattiseuraansa kyseiseksi kaudeksi palannut Rami Rantanen pääsi heti juhlimaan joukkueen kanssa SM-pronssia, kun Pasi Rautiainen luotsasi joukkueen aina kolmosdivisioonasta Veikkausliigan mitaleille. Kauden päätteeksi Hjallis Harkimo osti talousvaikeuksista kärsineen seuran ja vaihtoi sen nimeksi FC Jokerit.

Rantanen naurahtaa ajatukselle, että Kansallisessa liigassa nähtäisiin toisinto vuoden 1998 menestyksestä.

– Me emme mieti mitään tuollaisia, meillä on aivan erilainen tarina. Olemme saaneet hyvän startin, mutta jalat pysyvät maassa. Pyrimme osoittamaan, että pelaamme oikeassa sarjassa ja kuulumme Kansalliseen liigaan, Rantanen painottaa.

PK-35 1998
PK-35 otti debyyttikaudellaan 1998 pronssia.Yle

Joukkueen tavoitteena on lentävästä alusta huolimatta edelleen säilyttää sarjapaikka.

– Olen muutaman vuoden futista pelannut ja ollut nousijajoukkueessa. Tiedän, miten se homma voi mennä ja muuttua äkkiä vaikeaksi, Rami Rantanen sanoo.

Silloin Weckströmin neuvot tulevat tarpeen. Hän valmistuu ensi keväänä life coachiksi, mutta on panostanut henkiseen valmennukseen jo pidempään.

– Jos kauden aikana tulee jotakin kuoppia, minulla on keinot saada meidät ylös, Weckström sanoo.

Vielä kuoppia ei ole tullut, ellei takaiskuksi lasketa kotiavauksen pelaamista evakossa Puistolassa.

Lauantaina PK-35 pelaakin ensimmäisen kotiottelunsa Pihlajamäen urheilukentällä, sillä ensimmäisen kotiottelunsa se joutui pelaamaan evakossa Puistolassa. Avauspotku on koskettava hetki valmentaja Rantaselle.

– Olen syntynyt täällä ja 5-vuotiaana aloittanut tässä hiekkakentällä urani. Siitä on muutama vuosi aikaa. Oma perhe on tullut mukaan ja olen saanut heidätkin aivopestyä, miten hieno seura tämä on ja miten hieno paikka tämä on pelata futista.

Lue myös:

Sarjanousija PK-35 nousi Kansallisen liigan kärkeen – Ilves haki pisteet Maarianhaminasta

Suomi-futiksen tyttöjuniorien kehitys tyssää kriittisessä vaiheessa – entinen maajoukkuepelaaja lyö pöytään karut realiteetit: "Pitäisi tapahtua jotakin todella mullistavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat