1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Samuelsson ja Korte Jyväskylän suurimmat tähdet – ottelijat kamppailivat paremmuudesta harvinaisemmalla lajikattauksella: "Ottelijoiden kanssa kisaaminen on aina ihanaa"

Seitsenottelijat kilpailivat Jyväskylässä ottelun ensimmäisen päivän lajit lukuun ottamatta kuulantyöntöä.

Maria Huntington iloitsi korkeushyppytulostaan, joka sivusi naisen ennätystä 185. Kuva: AOP / Vesa Pöppönen

Miesten sadalla metrillä nähtiin Jyväskylässä keskiviikkona jopa historiallisen kovaa vauhtia. Samuli Samuelssonin uusi ennätys 10,28 on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi kovin, ja se jää enää seitsemän sadaosaa Tommi Hartosen Suomen ennätyksestä.

– Lähtö oli jees ja sain vietyä sen loppuun asti. Ei ollut sellainen, että kiihdytän 20 metriä ja lähden juoksemaan. Sain hyvin kiihdytettyä noin 40 metriin asti, Samuelsson kommentoi juoksuaan.

Kylmäksi ei jättänyt myöskään illan viimeinen laji. Naisten pika-aidoissa Annimari Korte jätti muut kauas taakseen ja lähenteli ajallaan 12,76 niin ikään Suomen ennätystä.

Kortteen omissa nimissä oleva SE on 12,72. Päivän suoritukseensa hän oli erittäin tyytyväinen ottaen huomioon aiempina päivinä esiin puskeneen väsymyksen.

– Olen ollut niin väsynyt, että kolme päivää sitten ajattelin, etten missään nimessä pysty juoksemaan, Korte kertoi juoksun jälkeen.

Kolmen lajin ottelukattaus

Yhtenä keskiviikkoillan erikoisuuksista oli naisten kolmiottelu, jossa ottelijat kamppailivat 100 metrin aitajuoksussa, korkeudessa sekä 200 metrillä.

Muun muassa Dohan MM-kisoissa vuosi sitten Suomea edustanut, mutta seitsenottelun kesken vatsataudin takia jättänyt Maria Huntington tikkasi aidat aikaan 13,37, hyppäsi korkeutta 185 ja pinkoi 200 metriä 24,45.

Korkeudessa Huntington sivusi omaa ennätystään, eikä esimerkiksi viimeinen yritys 187:stä ollut ollenkaan hullumpi.

– Tämä oli hyvä kisa, kun puuttui vain kuula, vähän kuin ensimmäisestä päivästä [seitsenottelussa]. Se, että päästään ottelijoiden kanssa kisaamaan on aina ihanaa, Huntington kommentoi kolmen lajin kamppailua.

– Korkeus oli tosi hyvä. Se oli eka kisa, joten ehdottomasti positiivinen yllätys. Samoin 200 metriä. Vaikka siinä oli pieni vastainen, siihen nähden aika oli tosi kova.

Huntington voitti ottelun ennen Miia Sillmania, Saga Vannista ja Hertta Heikkistä.

Maria Huntington aitoi Jyväskylässä ajan 13,37, mikä jää hänen ottelijalle kovasta ennätyksestään 28 sadasosaa. Kuva: AOP / Vesa Pöppönen

Raitanen ennätykseen sivulajissaan, Kähärä vei korkeuskilvan

Topi Raitanen juoksi päämatkansa 3000 metrin esteiden sijaan 1500 metrillä, jossa syntyi miehen uusi ennätys 3.40,35. Ennätysparannus ei ollut kuitenkaan Raitaselle riittävä, kun esimerkiksi mielessä siintänyt 3.40:n raja jäi rikkomatta.

– Ei se ole. Harjoittelu on sujunut tosi hyvin viimeisten viikkojen aikana: ollut hyvää rääkkiä ja elämäni parhaimpia vetoharjoituksia, hän kertoi.

– Toki oli tämä ennätys, mutta tiedän, että paljon parempaa on vielä luvassa, kun saadaan onnistunut kisa ja vire siihen päivään.

Raitanen harmitteli kansainvälisten kovien kirittäjien puuttumista, mutta sellainen on luvassa ensi viikolla Lahdessa, kun 3000 metrin esteissä Raitasta kirittää Viron Kaur Kivistik, jonka ennätys on 8.28,55. Raitasen paras noteraaus on 8.21,47.

Naisten korkeudessa voiton vei Jessica Kähärä, joka ylitti 187 viimeisellään. SE-nainen Ella Junnila aloitti kautensa tuloksella 185 ja jäi neljänneksi samalla tuloksella Huntingtonin sekä Sillmanin kanssa. Sillman paransi omaa korkeusennätystään kahdella sentillä.

Topi Raitanen ylsi Jyväskylässä 1500 metrillä uuteen ennätykseensä 3.40,35. Kuva: AOP / Vesa Pöppönen

Artikkelia muokattu klo 1.07: Korjattu tieto, että Maria Huntington jätti Dohan MM-kisoissa seitsenottelun kesken vatsataudin takia, eikä urakoinut koko ottelua kuten jutussa alun perin todettiin.

Lue myös:

Samuli Samuelsson tykitti huimaa vauhtia satasella – vain seitsemän sadasosan päähän Suomen ennätyksestä

Annimari Korte pinkoi jo lähelle Suomen ennätystä – kova aika sai aituritähden liikuttumaan: "Kolme päivää sitten lopetin treenin itkien"

Katso tallenne: Annimari Korte ja Samuli Samuelsson tykittivät huippuajat

"Minua kiehtoisi olla kautta aikojen nopein mies Suomessa" – Mauri Salomäki, 88, on koulinut pikakiituria, joka aikoo rikkoa Tommi Hartosen Suomen ennätykset