Pelien jatkuminen kuulosti utopistiselta, mutta nyt Suomen ykköspassari Eemi Tervaportti pyörittää jälleen Kreikassa Olympiakosin peliä – "Kaikkien näiden tapahtumien jälkeen olisi hienoa kruunata kausi mestaruuteen"

Eemi Tervaportti haluaa siirtyä Puolan kivikovaan lentopalloliigaan Kreikan tuplamestarina. Puolassa maajoukkueen ykköspassari joutuu haastajan asemaan.

lentopallo
Eemi Tervaportti
Tomi Hänninen

Koronaviruspandemia keskeytti lentopallon kilpasarjat ympäri Eurooppaa maaliskuussa. Tämän jälkeen mestaruudet jaettiin kabineteissa, mutta Kreikassa päätettiin tehdä toisin. Siellä mestaruus ratkaistaan pelaamalla.

Tänä vuonna finaaleihin selviytyivät Panathinaikos sekä hallitseva mestari Olympiakos, jonka peliä pyörittää jo toista vuotta Suomen maajoukkueen ykköspassari Eemi Tervaportti. Loppuottelut alkavat torstaina ja mestaruuteen tarvitaan kaksi voittoa.

Tervaportti vastaa puhelimeen Kreikan kodistaan. Päivän harjoitus on takana ja hänellä on hyvää aikaa keskittyä katsomaan kotimaista miesten Superpesistä Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon välillä.

Tervaportti kertoo pelaavansa Jymyn lukkarin Ville Väliahon kanssa välillä videopelejä, ja on intoutunut tällä kaudella seuraamaan Superpesis-otteluita.

– En muista, milloin viimeksi olen pesäpalloa katsonut, enkä muistanut, kuinka mukavaa katsottavaa tämä on, hän totesi.

Tervaportti on Kreikassa ilman perhettään, sillä perheeseen on tulossa lisäystä elokuun lopulla ja Elodie-tytär on vasta nelivuotias. Tervaportit päättivät olla ottamatta minkäänlaisia riskejä puolentoista kuukauden pätkän takia.

– Onhan tämä aika erikoista. Eihän kukaan uskonut, että mitään sarjoja ruvettaisiin enää pelaamaan, Tervaportti myönsi.

Ruoste karisi toisessa ottelussa

Kreikassa koronavirus on saatu sen verran hyvin kuriin, että lupa lentopalloliigan loppuunpelaamiselle annettiin. Tervaportti seurasi Kreikan tilannetta kotonaan Kuopiossa ja oli seuraltaan saaman informaation avulla hyvin kartalla siitä, että kutsu tositoimiin voisi vielä tulla.

– Olin tehnyt seuran kanssa sopimuksen, että jos pelataan, niin tulen tänne. Kyllähän se silloin vähän utopistiselta kuulosti, mutta nyt olemme pelanneet jo kolme välierää ja torstaina alkaa finaalit, hän hymähti.

– Aika harvoin on mestaruuksia ratkottu heinäkuussa. Tämäkin on kokemuspankkiin yksi kokemus lisää.

Kreikan liigan välierät pelattiin Ateenan olympiastadionin viereisessä sisähallissa, mutta finaalit pelataan sekä Olympiakosin että Panathinaikosin kotikentillä. Katsojia ei tosin päästetä otteluihin.

Tervaportin mielestä se saattaa olla jopa hyväkin asia, sillä Olympiakosin ja Panathinaikosin kohtaamiset ovat olleet välillä katsomoissakin varsin kuumia. Nyt tällaisilta ylilyönneiltä vältytään.

Eemi Tervaportti
Eemi Tervaportti oli joukkueensa kanssa kaksi ja puoli kuukautta pelaamatta. Kolmen viikon treenijakson jälkeen Olympiakos aloitti Kreikan liigan välierät nihkeästi.imago sportfotodienst / AOP

Kun Kreikan liigan välieräottelut alkoivat usean kuukauden tauon jälkeen, ei Tervaportin mukaan Olympiakosin pelissä ollut paljoakaan hurraamista. Joukkue ja sen pelaajat olivat ruosteessa, pelaajilta puuttui pelituntuma ja pelistä puuttui rytmi. Foinikas Syros pääsikin yllättämään Olympiakosin ja voitti ensimmäisen ottelun 3–2.

– Meillä oli pelissä mahdollisuudet voittaa se 3–1 ja viidennessä erässä meillä taisi olla kaksi ottelupalloakin. Meillä oli saumat, mutta emme pystyneet käyttää niitä. Mutta ei minulla ollut epätoivoa siitä, ettemmekö pystyisi hoitamaan sarjaa, Tervaportti vakuutti.

Kahdessa seuraavassa ottelussa Olympiakos palasi jo hyvälle tasolleen ja paransi peliään jokaisella osa-alueella. Kaksi 3–0-voittoa varmisti sille paikan finaaliin.

Olympiakos ja Panathinaikos ovat toisilleen “rakkaat” kilpakumppanit, joten Tervaportti odottaa finaalisarjasta tiukkaa taistoa. Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen tällä kaudella liigacupin finaalissa, jonka Panathinaikos vei vasta lisäerän jälkeen.

– Panathinaikos on tällä hetkellä liigan toiseksi kovin joukkue. Olemme pelanneet heitä vastaan ailahtelevasti, voittaneet kaksi kertaa voittaneet ja kerran hävinneet. Veikkaan, että tasaisia vääntöjä tulee taas, hän pohti.

– Syöttöpelillä ja jos pystymme pitämään vaihtohyökkäyksen kunnossa, niin meillä on aseet voittoon. Ja se, että pystymme pelaamaan taas tasaisesti. Ettei tulisi muutaman pisteen nukahduksia erissä, se on päätavoitteemme.

Puolan tarjousta ei tarvinnut harkita kauaa

Finaalit ovat Tervaportille viimeiset Olympiakosin väreissä, sillä kesäkuun lopussa Puolan liigan Jastrzebski Wegiel kertoi tehneensä suomalaispassarin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen.

Ajatus viimeisistä otteluista Kreikassa ei saa Tervaporttia haikeaksi. Ne eivät anna myöskään lisäpotkua, sillä Tervaportti on pelannut lentopalloa ammatikseen 11 vuotta ja antanut jokaisessa seurassa itsestään aina kaikkensa.

Tervaportti on viihtynyt Kreikassa, vaikka liigan taso onkin ollut vaihtelevaa. Hän on kuitenkin saanut pelata maan suurimmassa ja parhaimmassa seurassa, joten hän haluaa päättää tämän ajanjakson toiseen mestaruuteensa.

– Ainahan se on hienoa voittaa mestaruus. Siitä ei ikinä kasva yli. Varsinkin kun se olisi seuralle 30. mestaruus ja kaikkien näiden tapahtumien jälkeen olisi hienoa kruunata kausi mestaruuteen. Kivempi se on lopettaa kausi aina voittoon kuin tappioon, hän naurahti.

Tervaportti on ammattilaisuransa aikana nähnyt useita seuroja ja maita. Kotimaan kentiltä hän siirtyi pariksi kaudeksi Ranskaan, sen jälkeen hän viihtyi kolme kautta Belgiassa, kävi kauden verran kääntymässä Turkissa ja palasi vuodeksi takaisin Ranskaan, ennen kuin matkasi ensimmäistä kertaa Puolaan.

Kausi Szczecin riveissä ei kuitenkaan sujunut Tervaportin haluamalla tavalla, ja hän siirtyi Kreikkaan. Mutta kun tänä kesänä Jastrzebski Wegielistä oltiin häneen yhteydessä ja tarjottiin sopimusta, ei Tervaportin tarvinnut kauaa miettiä Puolaan palaamista.

– Se ei ollut kauhean vaikea ratkaisu. Se ensimmäinen vuosi, kun pelasin Puolassa, oli vähän mollivoittoinen erinäisten asioiden takia. Nyt avautui jälleen näytönpaikka. Pääsen näyttämään, että pystyn oikeasti pelaamaan yhdessä Euroopan kovimmista sarjoista. Se motivoi kaikista eniten.

Tervaportilla oli sopimusneuvotteluissa muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta hän löysi nopeasti yhteisen sävelen Jastrzebskin kanssa, eikä jäänyt odottamaan muiden tarjouksia.

Haastajan asema lyö lisää motivaatiota

Jastrzebski on voittanut Puolan mestaruuden kertaalleen vuonna 2004, mutta oli kaudella 2018–2019 pronssilla. Tervaportti pitää joukkuetta varteenotettavana ja uskoo, että sillä on mahdollisuudet saavuttaa menestystä ensi kaudellakin.

Tervaportin oma tilanne on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä joukkueen ykköspassarina on jo neljän vuoden ajan ollut Saksan maajoukkuepassari Lukas Kampa. Kampa oli vuonna 2014 voittamassa Saksan kanssa MM-pronssia ja hänet nimettiin turnauksen parhaaksi passariksi.

– Vähän erilainen tilanne kuin aikaisempina vuosina, mutta en sano, että se olisi mikään huono tilanne. Kyllä minä jotain vastuuta kuitenkin odotan. En tietenkään lähde sinne vain penkille istumaan. Lähden haastamaan sitä paikkaa, Tervaportti sanoi ja muistutti:

– Olin maajoukkueessakin ensimmäiset seitsemän vuotta haastajana. Se ei ole minulle mitään uutta, vaan lyö vain lisää motivaatiota.

Tervaportti haastoi aikoinaan Mikko Eskoa maajoukkueessa, ja tänä päivänä Tervaportin päänahka ykköspassarina on varsin haluttu. Suomen maajoukkue on juuri aloittanut valmistautumisen kohti ensi vuoden EM-kotikisoja, mutta Tervaporttia ei leireillä nähdä – vielä.

–Tänä kesänä ei kertakaikkisesti ole aikaa. Kun pääsen kotiin tämän kauden jälkeen, niin sitten saakin melkein saman tien lähteä Puolaan. Siellä alkaa kausi aikaisin, Tervaportti kertoi ja vakuutti, ettei hän suinkaan ole hellittämässä otettaan maajoukkueesta.

– Kaikki paukut on vedettävä siihen ensi vuoden kotikisoihin. Siihen minulla on selkeä päätavoite ja se on minulle iso motivaattori myös ensi kaudella!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat