Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Muistetaanko kuluva yleisurheilukausi koronan lisäksi historiallisesta tulostehtailusta? Asiantuntijalta kutkuttava arvio: "Tämä saattaa olla Suomen ennätysten murskajaiskesä"

Suomen yleisurheilukesässä ei olla vielä nähty viimeisiä Suomen ennätyksiä, uskoo Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

yleisurheilu
Samuli Samuelsson
Samuli Samuelsson on tällä hetkellä Suomen kaikkien aikojen tilastossa sadalla metrillä neljäs, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.Lehtikuva/Hannu Rainamo

Koronaviruksen takia tavallista myöhemmin alkanut yleisurheilukausi tuntuu saavan Suomessa koko ajan vain lisää kierroksia. Lajinsa Suomen ennätykset ovat jo tehneet moukarinheittäjä Krista Tervo ja pituushyppääjä Kristian Pulli.

Jos se ei ollut jo aiemmin ennustettavissa, kaikkien aikojen tuloksia tehtäneen myös naisten 100 metrin aidoissa sekä miesten 100 metrillä. Tälle lisäpontta antoi yleisurheilun GP-kisa keskiviikkona Jyväskylässä.

Annimari Korte kellotti Harjulla 12,76, mikä on vain neljä sadasosaa naisen omasta SE:stä. Kovaa tulosta tekivät myös Nooralotta Neziri, joka pinkoi alkuerissä kauden parhaansa 12,84 sekä Reetta Hurske, jonka noteraaus 12,91 on hänen uransa toiseksi paras.

Neziri ja Hurske
Nooralotta Neziri (vas.) ja Reetta Hurske juoksivat Jyväskylässä kumpikin hyvät ajat.AOP / Vesa Pöppönen

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni näkee, että kysymys on ehkä enneminkin vain siitä, kuka SE:n juoksee.

– Annimarin tekeminen on teknisesti ja tuloksellisesti niin varmaa ja hän liikkuu niin kovalla tasolla juoksusta toiseen. Tänään oli hyvät olosuhteet, mutta eivät täydelliset, lämpöä saisi olla vähän enemmän. Kun juoksu napsahtaa kohdilleen, nähdään kovempia aikoja, Finni totesi Jyväskylän kisapäivän jälkeen.

– Nooralotalla on selvästi paljon tehoja juoksussaan, ensimmäinen juoksu osoitti sen. Uskon, että hän oman ennätyksensä juoksee ja uhkaa myös Suomen ennätystä.

"Samuelssonin parempi matka on 200 metriä"

Miesten satasen sileällä Samuli Samuelsson lähentelee niin ikään kotimaan kaikkien aikojen tilaston kärkeä. Jyväskylässä juostu 10,28 sijoittuu tuossa vertailussa neljänneksi SE-mies Tommi Hartosen (10,21), Markus Pöyhösen (10,23) ja Jonathan Åstrandin (10,26) jälkeen.

Finni on vakuuttunut Samuelssonin tekemisestä.

– Kaikki, mitä olen Samulilta toistaiseksi tänä kesänä nähnyt, osoittaa, että hän on kovemmassa kunnossa kuin koskaan, Finni sanoi.

– Kyllä tämä sellainen Suomen ennätysten murskajaiskesä saattaa olla. Myös sadalla metrillä se on mahdollista.

Pitkän kuntoutuksen jälkeen kilparadoille palannut Samuelsson on juossut tällä kaudella satasen neljä kertaa ja tuplamatkan 200 metriä kerran. Mielenkiintoa riittää Finnin mukaan myös 200 metrillä.

– Meillä on tosi monta kaveria, joilla ennätys on jo nyt alle 21 sekunnin, ja Samuli Samuelssonin parempi matka on minusta 200 metriä.

– Kun hän saa satkuja alle ja ehkä muutaman 200 metrin kisan, niin voidaan nähdä aika selkeästi alle 21 sekunnin aika.

200 metrillä Samuelssonin ennätys on 20,73. Hartosen SE-lukemat ovat puolestaan pysyneet vuodesta 2000 lähtien 20,47:ssä.

Ella Junnilan hyppyjen vaihtelevuudesta ei syytä olla huolissaan

Kenttälajien puolella yksi mielenkiintoinen laji Jyväskylässä oli naisten korkeus, jossa SE:n haltija Ella Junnila avasi kilpailukautensa. Junnila pääsi kolmannellaan yli 185:stä, mutta seuraavan korkeuden 187 kohdalle pöytäkirjoihin merkittiin kolme pudotusta.

– Ellan hyppy näytti tosi vaihtelevalta. Se on tyypillistä silloin, kun ominaisuudet ovat kehittyneet ja ollaan kilpailukauden alussa ensimmäisessä kilpailussa, Finni kertoi.

– Teknisesti tulee muutoksia jopa kisan aikana hypystä toiseen, ja siltä se tänään kyllä kieltämättä näytti.

Ella Junnila
Ella Junnila avasi kautensa Jyväskylässä.AOP / Vesa Pöppönen

Asiantuntija ei ole kuitenkaan Junnilan tilanteesta liiemmin huolissaan.

– Nähtiin yksi tosi korkea hyppy. Edellytykset nähdä yli 190:n hyppyjä aika piankin ovat varmaankin olemassa.

Lue myös:

Annimari Korte pinkoi jo lähelle Suomen ennätystä – kova aika sai aituritähden liikuttumaan: "Kolme päivää sitten lopetin treenin itkien"

Katso tallenne: Annimari Korte ja Samuli Samuelsson tykittivät huippuajat

Samuelsson ja Korte Jyväskylän suurimmat tähdet – ottelijat kamppailivat paremmuudesta harvinaisemmalla lajikattauksella: "Ottelijoiden kanssa kisaaminen on aina ihanaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat