Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

NHL-kauden jatkuminen on oikeasti lähellä – Jarmo Kekäläinen varoittaa vaarasta, joka voi pilata koko suunnitelman: "Pelaajien kurinalaisuutta testataan nyt"

Columbuksen Jarmo Kekäläinen toivoo pelaajilta vastuullisuutta, kun NHL-kauden jatkuminen lähestyy.

NHL
jarmo kekäläinen
Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jackets on valmis NHL:n loppukautta varten.Getty Images

Columbus Blue Jacketsin NHL-organisaation toimisto on yhä kiinni, mutta lähipäivinä ovet aukeavat. Seuran general manager Jarmo Kekäläinen on viettänyt neljä kuukautta videopalavereissa ja kotikaranteenissa. Seurapomon aika on ollut normaalikesää kiireisempää – normaalisti varaustilaisuus olisi jo takana ja joukkueenrakennus vauhdissa. Nyt keskitytään pudotuspeleihin.

– Suurin osa pelaajistamme on jo palannut tänne ja harjoittelevat pienryhmissä. On itsekin kiva päästä takaisin hengittämään hallin ilmaa, Kekäläinen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse Columbuksesta.

NHL tiedotti tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), että liiga ja pelaajayhdistys NHLPA sopivat alustavasti lopputurnauksen alkamisesta 1. elokuuta. Harjoitusleirien pitäisi alkaa ensi viikon maanantaina, mutta sopimukselle odotetaan vielä virallista vahvistusta.

NHL:n lopputurnaus pelataan 24 joukkueella. Itäisen konferenssin seurat matkaavat Torontoon ja läntisen Edmontoniin, jossa pelataan myös Stanley Cup -finaalisarja lokakuussa. Joukkueet siirtyvät isäntäkaupunkeihin heinäkuun lopulla, minkä jälkeen pelaajat ja joukkueiden muu henkilöstö elävät tarkoin turvajärjestelyin.

Jokaisen joukkueen matkustusryhmässä saa olla korkeintaan 52 henkilöä, joista pelaajia saa olla korkeintaan 31. Pelaajat elävät käytännössä täysin eristyksissä muusta maailmasta. Kekäläinen painottaa tulevien viikkojen merkitystä: kun joukkueet saadaan terveenä Torontoon, kaiken pitäisi sujua ongelmitta.

– Pelaajilla on vielä parin seuraavan viikon aikana eri tavalla vapauksia. Heidän kurinalaisuuttaan testataan nyt. On todella tärkeää, että pelaajat pysyvät yhteisten tapahtumien jälkeen turvassa, pitävät turvavälejä ja maskeja, eivätkä mene baareihin tai ravintoloihin, Kekäläinen sanoo.

NHL kertoi tällä viikolla, että lähes 3 000 testissä on paljastunut 35 NHL-pelaajan koronavirustartunta. NHL:n lopputurnauksen aikana osallistuvia testataan päivässä yhteensä 2 000 kertaa.

torontohalli
Columbus ja 11 muuta itäisen konferenssin joukkuetta aloittavat pudotuspelinsä Torontossa 1. elokuuta.Getty Images

"Maailman turvallisin paikka"

Kanada on pystynyt hillitsemään koronaviruksen leviämistä huomattavasti paremmin kuin Yhdysvallat. Kekäläisen mukaan Columbus matkustaa lopputurnaukseen "maailman turvallisimpaan paikkaan". NHL ja pelaajayhdistys ovat hioneet loppukauden protokollaa ja sääntöjä tarkkaan, ja tauon aikana seurat on pidetty ajan tasalla päivittäin.

– Liiga on tehnyt todella hyvää työtä, Kekäläinen kiittelee.

– On ymmärretty, että pelien jatkuminen on hyväksi sekä lajille, yleisölle että bisnekselle. Tärkeintä on totta kai terveys, eikä kukaan halua ottaa riskejä. On kuitenkin myös tärkeää turvata koko lajin, liigan ja seurojen jatkuvuus.

Pelaajilla on oikeus kieltäytyä osallistumasta lopputurnaukseen. NHL on sopinut asiasta NHLPA:n kanssa, ja Blue Jackets on pitänyt samaa linjaa poikkeustilanteen alusta lähtien. Columbuksessa pelaajille tukeaan on tarjonnut myös seuran psykologi. Blue Jacketsin miehistön puuttuvat palaset matkaavat Columbukseen loppuviikon aikana, joten joukkueen harjoitusleiri voi alkaa ensi viikolla.

– Yksikään pelaaja ei ole ilmoittanut, että hänen kautensa jäisi kesken. Olemme organisaatiossamme antaneet jo ennen NHL:n ilmoitusta pelaajille tiedon siitä, ettei kenenkään tarvitse tässä tilanteessa tulla työpaikalle pakon sanelemana, Kekäläinen kertoo.

Kun NHL tiedotti toukokuussa 24 joukkueen lopputurnauksesta, tuli itäisessä konferenssissa pelaavalle Columbukselle avauskierroksen vastustajaksi Toronto Maple Leafs. Kuukausien tauko on tehnyt Kekäläisen mukaan Blue Jacketsille hyvää, sillä kolhittu miehistö on nuollut lähes kaikki haavansa. Pelikunnossa ovat myös tärkeät palaset Seth Jones ja Oliver Björkstrand, mutta Josh Anderson ja Brandon Dubinsky jatkavat sairastuvalla (siirryt toiseen palveluun).

– Meillä on hyvä tilanne, sillä joukkue on lähes sataprosenttisesti terve. Iskukykymme on todella hyvä, kun pudotuspelit alkavat elokuussa.

Suomi Leijonat Sotshi
Jarmo Kekäläinen on tyytyväinen, että NHL-pelaajat pääsevät jälleen olympiajäille.Tomi Hänninen

NHL-pelaajat olympialaisiin?

Tauon aikana hiottiin myös uuden työehtosopimuksen yksityiskohtia. Allekirjoituksia vaille valmis sopimus ulottuu vuoteen 2026. Uudessa sopimuksessa tehtiin muutoksia muun muassa siirtopykäliin, palkkakattoon ja sopimusten yksityiskohtiin.

Eniten huomiota on herättänyt kuitenkin NHL-pelaajien oikeus osallistua olympialaisiin 2022 ja 2026. Olympiaedustukseen tarvitaan yhä NHL:n, Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja Olympiakomitean hyväksyntä. Olympiamitalisti-Kekäläinen on ollut aina NHL-pelaajien puolella olympialaisten suhteen.

– On hienoa, että maailman parhaat pelaajat saavat pelata maansa puolesta toinen toisiaan vastaan. Viidessä olympiarenkaassa on aina tietty erityismerkitys, jota ei esimerkiksi World Cupilla ole. Olympialaisten hieno ja pitkä historia on erityinen. Minun urani ehdottomasti hienoimpia hetkiä on Sotshin olympialaiset, kun sain olla mukana ryhmässä voittamassa pronssia.

Lue myös:

NHL ja pelaajayhdistys saivat paluusuunnitelmat tehtyä – päivittäistä testaamista, ei vierailuja kaverin huoneessa, perheet mukaan vasta välierävaiheessa

Chicago Blackhawks pitää nimensä ja tunnuksensa ennallaan – "Nimi ja tunnus symboloivat tärkeää ja historiallista henkilöä"

NHL:n tiedotteen mukaan 35 pelaajaa on antanut positiivisen koronanäytteen – testejä tehty liki 3000

Kaapo Kakko ei saa välttämättä osallistua pudotuspeleihin – taustalla NHL:n tuore linjaus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat