Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Urheiluruutu
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Ikuisesta alisuorittajasta dynastiaksi – Espanjan jalkapalloa muuttanut voittokulku huipentui EM-finaaliin 2012: "Modernin jalkapallon huikein joukkue"

Espanja heivasi alisuorittajan viitan harteiltaan vastaansanomattomasti 2010-luvun taitteessa. Samalla se tuli myös muuttaneeksi modernia jalkapalloa merkittävällä tavalla.

jalkapallo
Fernando Torres futiskesä.jpg
Fernando Torreksen (vas.) 3–0 maalissa vuoden 2012 EM-finaalissa oli jo ratkaisun makua. Gianluigi Buffon ja Italia joutuivat pettymään karvaasti.Getty Images

Jotkut sanovat, että ylivoima urheilussa on tylsää, että se tappaa ilon minkä tahansa lajin seuraamisesta.

Toisaalta ylivoima on myös erittäin kiehtovaa. Mistä ylivertainen menestysresepti on muodostunut? Kysymys korostuu entisestään, jos samaa keittoa juotetaan kanssakilpailijoille pidemmän aikaa, vuosi toisensa jälkeen.

Espanjan miesten jalkapallomaajoukkue oli voittanut ennen vuotta 2008 yhden EM-kullan, ja La Roja -lempinimellä kulkevasta maajoukkueesta puhuttiin usein alisuorittajina. Tie nousi arvoturnauksissa liian usein pystyyn viimeistään puolivälierissä.

Asetelma kääntyi kuitenkin vuoden 2008 jälkeen päälaelleen. Neljän vuoden ajan Espanja ja tiki-taka olivat koko jalkapalloilevan maailman huulilla, mitä vain alleviivasi vuoden 2012 EM-finaali.

Neljä maalia Italian verkkoon. Siis Italian, jonka takalinjoilla pelasivat Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci ja Andrea Barzagli. Maalissa Gianluigi Buffon.

Mitä Espanja teki niin paljon laadukkaamin kuin muut? Ja oliko nähdynkaltainen dominointi millään tavoin ennustettavissa?

Mario Balotelli EM2012
Italian Mario Balotelli teki vuoden 2012 EM-kisoissa kolme maalia. Finaalitappio Espanjalle riipaisi syvältä.Getty Images

Vuosikymmenten odotus päättyy

Ennen Espanjan valtakauden alkua joukkueesta rakennettu tarina oli selkeä: petettyjä odotuksia, vaatimatonta menestystä. Rimakin on tietysti korkealla, sillä jalkapallohullussa maassa kelpaa käytännössä vain voitto.

Itävallan ja Sveitsin jakamissa EM-kisoissa 2008 Espanja myös pelasi itselleen suosikin aseman ennen finaalia voittamalla kaikki ottelunsa, eikä esimerkiksi pudotuspeleissä omaan verkkoon uponnut yhtäkään maalia.

– Espanjan puolesta on suuri odotus sikäli, että se on pelannut näissä kisoissa parasta jalkapalloa. Nyt he ovat niin lähellä sitä suurta unelmaa, jota he eivät ole saaneet 44 vuoteen, Antti Muurinen sanoi Ylen studiossa ennen loppuottelua.

Espanja kesti Muurisen ja muiden asettamat paineet. Tulevina vuosina kaikille tutuksi tullut pelaajarunko alkoi olla kasassa ja parhaassa iässään.

"Heikkoa lenkkiä ei ole"

Ja kun Xavin ja Andrés Iniestan tasoisista pelaajista koostuva ryhmä löysi yhteisen sävelen, ei pysäyttäjää hetkeen löytynyt. Kaksi vuotta myöhemmin Espanja juhli Iniestan jatkoaikamaalilla historiansa ensimmäistä maailmanmestaruutta.

– Heikkoa lenkkiä ei ole. Auta armias, jos (Fernando) Torres olisi ollut vielä iskussa. Tämä joukkue jää jalkapallohistoriaan, tämä tapa pelata futista on jotain tosi suurta. Sanat loppuvat, Erkka V. Lehtola äimisteli Hollantia vastaan pelatun MM-finaalin jälkeen.

Niin kutsuttu totaalinen jalkapallo oli jälleen aallon harjalla.

– Aina puhutaan tästä totaalisesta jalkapallosta, joka on hollantilaisten kautta lähtenyt maailmalle. Ensin oli Rinus Michels, sitten Johan Cruyff, sitten Pep Guardiola ja sitten Barcelona yleensä, Martti Kuusela totesi tuolloin.

– [Espanjan] pelihän on todella sitä mitä totaalinen futis on. Se on liikettä, ainoastaan maalivahdille on nimetty oma paikka, ja muut saavat liikkua ja tehdä paikkaa. Jokaisen täytyy vain tietää missä vaiheessa tuetaan ketäkin.

Xavi ja Pirlo EM2012
Kaksi jalkapallotietokonetta samassa finaalissa 2012: Xavi (vas.) ja Andrea Pirlo.Getty Images

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Ehkei kukaan Espanjan valtakauden rakentuessa ja sen aikana osannut kuitenkaan kisoista toiseen jatkuvaa dominointia ennustaa, eivät edes kovimmat asiantuntijat.

Tapahtumat olivat toki sikäli historiallisia, ettei peräkkäisiä mestaruuksia oltu modernin jalkapallon aikana nähty. Kahteen peräkkäiseen MM-kultaan olivat yltäneet Italia 1930-luvulla ja Brasilia 1950- ja 1960-lukujen taitteessa.

Tapahtumien ainutlaatuisuuteen herättiin ikään kuin jälkijunassa. Vuonna 2012 4–0 höykkyytykseen päättyneen EM-finaaliin jälkeen Ylen studiossa alettiin pohtia kuinka kauan Espanjan valtakausi voi jatkua.

– Ei ehkä kanna kuitenkaan kaksi vuotta ennen MM-kisoja alkaa ensimmäisenä iskeä Espanjalle mitaleja kaulaan. Toisaalta, onhan Espanja ollut huikea viimeiset vuodet. Siitä ei pääse yhtään mihinkään, asiantuntijana toiminut Juha Reini totesi.

Kuten nyt tiedetään, mitalien jakaminen ei olisi tuolloin tosiaan kannattanut. Seuraavissa MM-kisoissa 2014 Espanja kyykkäsi historiallisen heikolla esityksellä ulos jo lohkovaiheen jälkeen, ja lopputuloksiin merkattiin 23:s sija.

Brutaalista pelistä kohti uudenlaista pelitapaa

Espanjan menestyksen kulmakivet valettiin Yle Urheilun nykyisen asiantuntijan Juho Rantalan mukaan jo silloin, kun La Rojan kultaisen sukupolven pelaajat vasta opettelivat jalkapallon perustaitoja.

Hän nostaa Kuuselan tapaan esiin Johan Cruyffin merkityksen. Hollantilaisässä siirtyi Barcelonan valmentajaksi vuonna 1988.

– Harva muistaa, että 80- ja itse asiassa vielä 90-luvulla Espanjassa pelattiin aika brutaalia peliä. Cruyff muutti espanjalaisen jalkapallon sellaiseksi, että aletaan liikuttaa palloa, vastustajia, keskikentälle luodaan määrällisiä ylivoimia, Rantala toteaa.

– Siitä seurasi, että Espanjassa muutkin seurat ja liitto kokivat, että tämä on sellaista jalkapalloa mitä halutaan pelata ja mitä aletaan harjoitella.

Pelitavallisten muutosten lisäksi Espanjassa alettiin 1990-luvulla panostaa voimakkaasti valmentajien kouluttamiseen. Liikkeelle lähti lumipalloefekti, jonka menestystä niittänyt huippuvaihe 2010-luvun taitteessa muutti modernia jalkapalloa merkittävällä tavalla.

– Espanja alkoi jo 2008 pelata sellaista peliä, missä pallon liikuttamisella oli tarkoitus nimenomaan liikuttaa vastustajia sellaisiin paikkoihin kuin Espanja halusi. Tulokset olivat sitten kaikkien nähtävissä, Rantala toteaa.

Espanja EM2012
Oman aikansa ja ehkä kaikkien aikojen maajoukkue. Iker Casillas pääsi nostamaan Espanjan kolmatta peräkkäistä mestaruuspokaalia Kiovassa 1.7.2012.Getty Images

Vaikka EM-kisojen jälkeen 2012 Espanjan kirkkain loisto onkin hiipunut, ikuisen alisuorittajan viitta ei enää harteilla paina.

Päinvastoin.

– Tämä on tietyllä tavalla modernin jalkapallon huikein joukkue. Minkälaista peliä ja minkälaisella pelityylillä he pelasivat. Vaikea sanoa mikä on ollut kaikkien aikojen paras maajoukkue, mutta tämä Espanja oli varmasti yksi niistä.

Ylen Futiskesä näyttää sunnuntaina miesten vuoden 2012 EM-finaalin Espanja–Italia klo 16 sekä vuoden 2016 EM-finaalin Portugali–Ranska klo 18 alkaen TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Elämänsä tilaisuuden saanut maalivahti murskasi torjunnallaan maailman parhaan pelaajan unelman – kykeni vielä uskomattomampaan temppuun kuusi vuotta myöhemmin

Suomi juhli klassikkobiisillä upeaa jalkapallovoittoa – murskatun vastustajan "kuningas Otto" innosti tylyttämänsä ryhmän EM-kultaan alle kolmessa vuodessa: “Tuntui, että oli tapahtunut virhe”

"Join joka päivä yksin vodkaa niin kauan, kunnes sammuin" – yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista harkitsi synkimpinä hetkinään itsemurhaa, Suomessa hän koki vihdoin onnea

Michel Platini teki maaliennätyksen, joka on osoittautunut liki mahdottomaksi rikkoa – Ranskan kansallissankarista tuli myöhemmin jalkapallon mädännäisyyden näkyvät kasvot

Rokkitähdeltä näyttänyt taituri yllätti ja teki yhden EM-historian komeimmista maaleista – partaan piiloutunut punkki oli tappaa sankarin 20 vuotta myöhemmin: “Olin todella peloissani”

MM- ja EM-finaaleja, Suomi-futista, dokumentteja ja superviikonloppu – Futiskesä-lähetykset alkavat, kymmenen viikkoa huippujalkapalloa!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat