Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jyväskylän tänään perustettu pesäpalloseura tähtää mitaleille kymmenessä vuodessa – nyt haussa suora Ykköspesispaikka

Uuden seuran taustalla on muun muassa pitkän linjan pesäpallovaikuttajia ja pelaajia.

pesäpallo
naisten super yleiso
Yleisöä pesäpallolle on Jyväskylässä riittänyt, sillä Kirittäret on ollut naisten Superpesiksen kestomenestyjä.All Over Press

Jyväskylään on syntynyt 9. heinäkuuta uusi pesäpalloseura, työnimeltään Jyväskylän Kiri 2020.

Seuran puheenjohtaja on pesäpallokonkari Juha Kalajanniska. Hänellä on nyt pesäpalloseura, mutta ei joukkuetta.

– Haemme pesäpalloliitolla paikkaa Ykköspesikseen. Joukkuetta määrittelee sitten se, saammeko paikan vai pelaammeko Suomensarjaa. Ykköspesikseen on helpompi saada pelimiehiä, Suomensarjassa nojattaisiin enemmän omiin junioreihin, Kalajanniska sanoo.

Ykköspesis on pesäpallon toiseksi korkein sarjataso, ja sitä pelaa 12 joukkuetta. Paikan saadakseen uudella seuralla pitää olla uskottava budjetti, organisaatio ja yhteistyökumppaneita.

Seurabudjetti ykköspesiksessä olisi todennäköisesti jotain 50 000 ja 100 000 euron välillä.

Kalajanniskan mukaan on joka tapauksessa varmaa, että uusi seura pelaa Jyväskylässä ensi kesänä miesten kilpapesäpalloa.

– Jyväskylän pesäpalloon kuuluu Hippos, ja niin me uskomme, että siellä pelataan.

Seuran nimi on vielä auki, siitä on tarkoitus järjestää kilpailu. Peliasujen väri sen sijaan on selvillä.

– Sininen, ehdottomasti.

Ostopelaajia ei tule

Jyväskylässä on jo ennestään kilpapesäpalloseura, Suomensarjaa pelaava Jyväskylän Lohi. Naapurissa Laukaassa Laukaan Urheilijoilla on paikka Ykköspesikseen.

– Ei sieltä älytöntä soraääntä ole tullut. Jos ykköspesispaikka on saatavana, niin miksi emme sitä ottaisi? Jos ei ole saatavilla, sitten nousemme pelaamalla Suomensarjan kautta, Kalajanniska sanoo.

Pesäpallojoukkueessa on 12 pelaajaa. Tasokkaita pelaajia ei ole rajattomiin tarjolla, ja Kiri 2020 nostaa tarvittavien kilpatason pelaajien määrää seudulla kolmanneksella.

Kalajanniska asettelee sanansa varovasti.

– Kyse on siitä, ketkä haluavat tulla meille. Emme me lähde pelaajie heiltä hakemaan, mutta meille on mahdollista tulla pelaamaan. Suunnitelluilla budjeteilla emme pysty ainakaan rahalla kilpailemaan, eikä se ole meidän tarkoituksemmekaan, hän sanoo.

Ostopelaajien hankintaan uusi seura ei muutenkaan ole lähdössä. Kalajanniskan mukaan lähtökohtana on jyväskyläläinen joukkue ja oma juniorityö.

Superpesiksen mitaleille kymmenessä vuodessa

Jyväskylä on ollut pitkään naisten pesäpalloilussa huipulla, mutta miesten puolella on pudottu kauas 1980-luvun huippuvuosista.

1984 Jyväskylän Kiri voitti mestaruuden, ja toisena oli jyväskyläläinen HoNsU, nyt kaupungista ei ole seuraa kahdella korkeimmalla sarjatasolla.

Uusi seura tähtää korkeimmalle tasolle Superpesikseen parin-kolmen vuoden aikavälillä.

– Yleisön pitää vain malttaa se, että rakennetaan pohja kuntoon eikä höntyillä ostojoukkueella väkisin ylöspäin, sanoo Kalajanniska.

Lopullinen tähtäin on 7-10 vuoden päässä.

– Superpesiksestä mitali tai mestaruus siinä haarukassa, lähdetään sitä tavoittelemaan.

Juha Kalajanniska esittelemässä seuran suunnitelmia perustamiskokouksessa.
Juha Kalajanniska esittelee suunnitelmia uuden seuran perustamiskokouksessa.Jorma Hietamäki / Yle

Uusi seura on perustettu pelaajien aloitteesta, ja taustalla on pesäpalloväelle tuttuja nimiä. Juha Kalajanniska itse on Suomen mestari vuodelta 1998, muita taustahahmoja ovat muun muassa Timo Rautiainen, Jukka Karttunen, Kimmo Hannula ja Antti-Jussi Hirvonen.

– Lähes 40 ihmistä ilmoittautui jo ensimmäiseen kokoukseen. On todellista halua lähteä mukaan tähän juttuun, Kalajanniska sanoo.

Kalajanniskan mukaan Jyväskylässä on ollut uuden seuran mentävä aukko. Junioreita on parisen sataa, ja pesiskoulut ovat täynnä.

– Polku katkeaa, jos ei mahdu Laukaan tai Lohen joukkueeseen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat