1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Suomalainen juoksijalupaus lähti Yhdysvaltoihin ja viidessä vuodessa itsetunto romahti – radikaalin ratkaisun tehnyt Minttu Hukka tähtää nyt olympialaisiin uudessa lajissa

Kotkalainen Minttu Hukka oli 19-vuotiaana estejuoksun nouseva tähti ja ikäluokkansa parhaita maailmassa. Hän vaihtoi 24-vuotiaana triathloniin ja tuplasi harjoitusmääränsä.

Juoksu-uralla kiusanneet rasitusvammat pakottivat Minttu Hukan pyörän selkään kuukausiksi kerrallaan. Hankittuaan kunnollisen menopelin hän alkoi nauttia lajista. Kuva: Robert Sroka

– Ajattelin, että nyt tai ei koskaan.

Kun Kanadan triathlonmaajoukkueen päävalmentaja Jono Hall halusi alkaa valmentaa Minttu Hukkaa keväällä 2020, oli suomalainen yllättynyt ja imarreltu. Hukka, 25, ei nimittäin ollut, eikä ole vieläkään, kilpaillut triathlonissa elämänsä aikana kertaakaan.

– Olin tosi innoissani. Kun joku tuon tason osaaja kutsuu minut porukkaansa, se luo uskoa, että voisin olla hyvä tässä lajissa, Hukka kertoo Yle Urheilulle.

Valmentaja Hall on luotsannut kotimaansa Australian ja sittemmin Kanadan maajoukkueita. Hänen kovatasoista tiimiään tähdittää Tokion olympialaisten testikisan viime syksynä voittanut kanadalainen Tyler Mislawchuk. Mukana on huipputriathlonisteja myös Yhdysvalloista ja Australiasta.

Hukka tunnetaan Suomessa yleisurheilijana. Miten hän on päätynyt triathlonin pariin?

Hallin tiimiin kuuluvat triathlonistit harjoittelevat talvet aurinkoisessa Arizonassa, jossa Hukka vietti joululomaa ystävänsä luona. Uudet urheilijatuttavat olivat vaikuttuneita suomalaisen pyöräilysuorituksista, joita tämä oli monitoroinut puhelinsovelluksella.

Hukka tekee ison osan juoksuharjoituksistaan pyöräilyn jälkeen, jotta jalat tottuvat triathlonille tyypilliseen rasitukseen. Kuva: Robert Sroka

Uinti-pyöräily-juoksu -yhdistelmä oli kytenyt Hukan mielessä jo pitkään ennen kuin hän päätti aloittaa määrätietoisen ja kilpailuihin tähtäävän harjoittelun viime vuoden lopulla.

Lajivalinta oli luonnollinen, sillä Hukka on ollut viime vuosina yksi Suomen parhaista keskimatkan juoksijoista. Mittavan vammahistorian takia myös uinti ja pyöräily olivat tulleet Kalevan kisojen kaksinkertaiselle pronssimitalistille valitettavankin tutuiksi.

– Useamman vuoden ajan heitin läppää, että vaihdan triathloniin, kun olin niin paljon loukkaantuneena. Ehkä noiden loukkaantumisten takia triathlon on sopivampi laji minulle, Hukka kertoo.

"En selvinnyt ehjänä kilpailukaudelle asti"

Kotkalaislähtöinen Hukka asuu tätä nykyä Knoxvillessa, Tennesseen osavaltiossa. Yhdysvaltoihin hän muutti jo kuusi vuotta sitten. Hän lähti heti lukion jälkeen hakemaan juoksu-uralleen nostetta tasokkaasta yliopistosarjasta NCAA:sta.

Vuonna 2014, 19-vuotiaana, Hukka alitti kaikkien aikojen seitsemäntenä suomalaisnaisena 10 minuutin rajan 3 000 metrin estejuoksussa ja kiilasi ikäluokkansa Euroopan tilaston ykköspaikalle. Lupaava estejuoksija juoksi nuorten MM-finaalissa ja odotti murtautuvansa pian myös aikuisten arvokisatasolle.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin tuo Jämsän kestävyysjuoksukarnevaaleilla juostu 9.56,51 komeilee edelleen Hukan ennätysmerkintänä tilastoissa.

– Välillä harmittaa ajatus siitä, että ennätykseksi jää se, mitä juoksin 19-vuotiaana, Hukka myöntää.

Minttu Hukka (keskellä) seuraa edellään juoksevaa Camilla Richardssonia Kuortaneella kesällä 2015. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Pres

Viiden vuoden juoksu-ura yliopistossa päättyi keväällä 2019 Tennesseen nimekkään urheiluyliopiston paidassa. Hukka valmistui toukokuussa 2020 maisteriksi liikuntafysiologian oppiaineesta parhain mahdollisin arvosanoin. Ennen Knoxvilleen muuttoa Hukka opiskeli kandidaatin tutkinnon Boisen osavaltionyliopistossa Idahossa.

Hukka oli opiskeluaikana kovassa kunnossa, mutta ei päässyt ulosmittaamaan sitä jatkuvien loukkaantumisten takia. Yliopistouran parhaita tuloksia oli 5 000 metrin sisäratojen kaikkien aikojen kovin suomalaisaika 16.09,36.

Esteissä Hukan taso jäi kuitenkin 10.13:n tienoille, mikä kismitti määrätietoista urheilijaa. Mitä järkeä tässä on, jos tälläkin kaudella jään ennätyksestäni 20 sekuntia, Hukka pohti turhautuneena.

– Syksyllä 2018 olin sillä tasolla, että olisin varmaan voinut juosta esteet alle 9.50, mutta sitten loukkaannuin joulukuussa. Monesti harjoituskaudella olin hyvässä kunnossa, mutta en selviytynyt ehjänä kilpailukaudelle asti. Ajattelin aina, että jospa tänä vuonna palaan aiemmalle tasolleni.

– Se oli tosi kuluttavaa.

Kun viiden vuoden yliopistourheilu-ura läheni loppuaan, Hukka koki negatiivisia tunteita ja stressiä jokaisesta kisasta ja jopa harjoituksista.

– Viimeiset pari vuotta ajattelin jokaisessa kovassa juoksutreenissä, että nyt on pakko onnistua. Itsetuntoni oli aika huono loukkaantumisten takia. Hyvä lopputulos nosti itsetuntoa ja huono lopputulos sai minut tosi surulliseksi. Oli helpotus, kun aloin urheilla yliopistouran jälkeen vain itseäni varten, Hukka kertoo.

Treenimäärät tuplaantuivat

Haastattelupäivän aamuna Hukka on tehnyt kovan uintiharjoituksen avovedessä, jonka jälkeen jälkeen hän pyöräili mäkivetoja sisältäneen kaksituntisen harjoituksen. Illalla ohjelmassa on vielä tunnin juoksulenkki.

Juoksijana Hukalle kertyi juoksukilometrejä viikossa 120–130. Jos harjoitusmäärät olivat silloin suuret, ei se ollut mitään verrattuna nykyiseen.

– Treenaan kymmenen tuntia enemmän (viikossa) kuin aiemmin, ja se on tosi iso ero. Juoksin noin 10 tuntia viikossa juoksijana, eikä paljoa enempää voi juosta, koska paikat eivät kestä. Nyt juoksen 6–8 tuntia, pyöräilen 14 tuntia ja uin neljä tuntia viikossa.

Aiempaa monipuolisemman lajikattauksen ansiosta myös rasitusvammat ovat pysyneet poissa.

Hukka on uinut avovedessä siitä lähtien, kun koronapandemia sulki uimahallit myös Tennesseessä. Lämpömittarin lukema nousee kesällä yli 35 asteen, joten märkäpukua ei ole viime aikoina tarvinnut. Kuva: Robert Sroka

Palautumisen merkitys on korostunut entisestään, kun viikoittaiset harjoitustunnit ovat kohonneet 20–25:een. Kestävyysharjoittelun lisäksi ohjelmassa on lihaskuntoharjoittelua ja lihashuoltoa.

– Meillä on kolme kovaa viikkoa ja yksi palauttava. Ajattelen kolmannen viikon lopussa aina, että en enää jaksa. Nukun päiväunet joka päivä, koska treenit väsyttävät niin paljon, harjoittelusta nauttiva Hukka hymyilee.

Hukan suhde juoksemiseen on muuttunut lajinvaihdon myötä. On hyväksyttävä se tosiasia, että pyörän selästä juoksulenkille lähtiessä jalat saattavat tuntua lyijynraskailta.

– Juoksu voi tuntua ihan kauhealta ja vauhti on hitaampaa kuin silloin, kun vain juoksin. Pitää pystyä juoksemaan väsyneillä jaloilla kovaa pyöräosuuden jälkeenkin.

Vahva juoksutausta on kiistatta Hukan valttikortti, kun hän ennen pitkää tekee debyyttinsä triathlonissa. Yhdysvalloissa ei maan koronavirustilanteen vuoksi ihan hetkeen järjestetä kilpailuja, mutta keltanokkaa se ei haittaa.

Hukka uskoo, että pidempi valmistautumisaika ensimmäiseen kilpailuun on etu.

– Parasta tässä lajinvaihdossa on se, kun näkee ison kehityksen. Juoksussa sellaista ei tullut pitkään aikaan. Olen selkeästi huomannut, että sama treeni menee viikko toisensa jälkeen paremmin.

Minttu Hukka nuorten MM-kisoissa vuonna 2014. Näiden vuosien jälkeen hän ei enää kokenut juoksijana merkittäviä kehitysloikkia. Kuva: Getty Images

Hukka arvelee, että monelle ammattitriathlonistille korona-ajan tuoma epävarmuus ja kilpailujen peruuntuminen saattaa olla lamaannuttava kokemus. Hukalla itsellään motivaatio on vain kasvanut. Hänellä on toiveissa kilpailla syksyllä tai vasta ensi keväänä.

– Olen tosi motivoitunut. Nyt kesällä on aikaa parantaa ominaisuuksia ja jahdata sitä kärkeä. Haluan olla valmis sitten, kun pääsen kisaamaan.

Tavoitteena olympialaiset

Vaikka Hukka ei täysin tiedä, millä tasolla hän on muihin triathlonisteihin verrattuna, luottaa hän mahdollisuuksiinsa pärjätä lajissa tulevina vuosina.

Olympiamatkalle (1,5 km uinti, 40 km pyöräily ja 10 km juoksu) tähtäävä triathlonistinalku haaveilee kansainvälisestä menestyksestä ammattilaisena.

– Tällä hetkellä Suomella ei ole olympiapaikkaa. Tavoitteeni on päästä sellaiselle tasolle, että pystyisin sellaisen ansaitsemaan. Olisi tietenkin siistiä, jos pääsisin itse olympialaisiin. Ja ainahan sitä miettii, että olisi upeaa menestyäkin siellä.

Triathlon nähtiin ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmassa Sydneyssä vuonna 2000. Yksikään suomalainen ei ole onnistunut hankkimaan Suomelle olympiapaikkaa.

Hukka on jo selvittänyt, että Suomi voisi tulevaisuudessa saada Kansainväliseltä triathlonliitolta villin kortin olympialaisiin.

– En vielä tiedä, millä tasolla olen, joten ei voi asettaa liian korkeita tavoitteita. En halua, että stressaannun jostain tuloksesta.

Juoksemisen kautta saadut kestävyyspohjat voivat jo kantaa pitkälle triathlonuralla. Tekniikan on kuitenkin oltava kunnossa myös kahdessa muussa lajissa, ettei juoksuosuudelle jää liikaa eroa kurottavaksi.

Hukan australialaisvalmentajan tiimissä on mukana hyvä uintivalmentaja, jonka kuivan maan harjoitteluvinkeillä Hukka on saanut voimaa ja liikkuvuutta ylävartaloon. Kuminauhaharjoitteiden lisäksi ohjelmassa on toki uintia – tällä hetkellä ainoastaan avovedessä, sillä Hukka ei tohdi mennä vielä uimahalliin koronavirusriskin vuoksi.

Rion olympialaisissa triathlonkultaa voittanut Gwen Jorgensen on juossut hurjia aikoja myös radalla. Kuva: Getty Images

Juoksupuolella tiimillä on apunaan Bobby McGee, joka valmensi Riossa olympiakultaa voittanutta Gwen Jorgensenia. Juuri Jorgensen, 34, on hyvä esimerkki siitä, kuinka kova juoksija menestyvän triathlonistin täytyy olla: yhdysvaltalaistähti on juossut 5 000 metriä aikaan 15.10,98 ja ratakympin alle 32 minuuttiin.

– Ei tämä lajinvaihto missään nimessä poissulje juoksemista. Voisin kuvitella kisaavani parin vuoden päästä vaikka Kalevan kisoissa vitosella ja kympillä, Hukka sanoo.

Menestymiseen tarvitaan rahaa

Tänä kesänä Hukka ei ole tulossa Suomeen ja Kotkaan matkustusrajoitteiden vuoksi. Tennessee tuntuu jo kodilta, vaikka Yhdysvalloissa viime aikoina puhuttanut poliisiväkivalta ja presidentin tempaukset kauhistuttavat.

Hukka on hakenut kansainvälisten opiskelijoiden työlupaa, jonka turvin hän voi jäädä Yhdysvaltoihin töihin vuodeksi opiskelujen päätyttyä.

– On tosi tärkeää, että saan alaltani työkokemusta täältä Jenkeistä. Haluan kuitenkin panostaa nyt tähän harjoitteluun. Siihen jää hyvin aikaa, kun olen osa-aikatöissä noin 20 tuntia viikossa elokuusta alkaen, kertoo Hukka, joka on työskennellyt muun muassa tutkimusassistenttina ja valmentajana.

Knoxvillen lähellä sijaitsevassa Great Smoky Mountains -kansallispuistossa on otolliset puitteet mäkiharjoituksille. Kuva: Robert Sroka

Vuoden päästä edessä on vaikea valinta asuinmaasta. Tennesseetä puoltavat hyvät ympärivuotiset olosuhteet ja parisuhde, Suomea perhe ja sujuvampi yhteiskunta.

Hukka uskoo, että tuleva vuosi näyttää, mihin hänen potentiaalinsa triathlonistina voisi yltää. Arvokkaan valmennusdiilinsä ansiosta Hukka säästää valmennuksesta tuhansia euroja vuodessa. Menestys toisi lisää taloudellista turvaa ja sponsoreita, joita tarvitaan, kun kyse on kalliista välineurheilusta.

– Varsinkin ennen kun saan kovia tuloksia, minun pitää tehdä töitä, koska varusteet maksavat tosi paljon. Valitettavan usein tässä lajissa raha on se, joka ratkaisee, voitko jatkaa uraasi vai et.

– Yleisurheilussa tarvitsi vain lenkkarit ja piikkarit, Hukka nauraa.

Lue myös:

Olympiavoittaja toteutti täysmatkan triathlonin omassa kodissaan – keräsi tempullaan huiman summan Espanjan koronataisteluun

Kaisa ja Markus Salin elämä järkkyi Lapin luonnon keskellä – entinen huipputriathlonisti kertoo nyt puukotuksesta ja siitä, mitä se jätti jälkeensä: "Ehkä niillä arvilla on jokin syvällisempi merkitys"

20-vuotias suomalaisjuoksija kellotti Suomen kautta aikojen parhaan hallituloksen

Maailmanmestari Liisa Lilja kävi lähellä kuolemaa, kun rattijuoppo ajoi päälle kesken pyörälenkin: "Se oli niin pelottava hetki, ettei elämä ole enää yhtään pelottavaa"