Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäjän yleisurheilu on kriisissä. Se on pakottanut maan kirkkaimmat tähdet pohtimaan jopa urheilukansalaisuuden vaihtoa.

Sergei Shubenkov palasi syksyllä Dohan MM-kisoista juhlittuna mitalistina. Ilo vaihtui nopeasti epävarmuuteen. Kuva: Andrei Vasilyev/Getty

Arvostettu yleisurheilujulkaisu Track and Field nimesi alkuvuonna Sergei Shubenkovin vuosikymmenen parhaaksi miesten pika-aituriksi.

Meriitti ei tullut turhaan. 29-vuotias venäläinen saavutti 2010-luvulla seitsemän arvokisamitalia, joista mieltä lämmittivät muun muassa vuoden 2015 MM-kulta ja vuosien 2012 ja 2014 Euroopan mestaruudet.

Yksi onnistuminen on ollut mestarin silmissä ylitse muiden. Shubenkov juoksi viime syksynä Dohan helteessä MM-hopealle, vaikka oli juuri toipunut vaikeasta polvivammasta.

– Se, että pystyin palaamaan radoille, osallistumaan MM-kisoihin ja juoksemaan siellä mitaleille, tuntui kovalta saavutukselta. Jouduin ylittämään itseni, koska minulla oli kovia kipuja. Jokainen treeni oli suuri ponnistus, mutta lopulta kaikki meni parhain päin, Shubenkov kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Dohan mitalijuhlat vaihtuivat kuitenkin nopeasti epävarmuuteen ja tapahtumaketjuun, jota lakimieheksi opiskelleen Shubenkovinkin on ollut vaikea käsittää.

Sergei Shubenkov (vas.) hymyili hopeamitali kaulassaan Dohan MM-kisoissa 2019. Kultaa vei Yhdysvaltain Grant Holloway (toinen vas.), Ranskan Pascal Martinot-Lagarde (toinen oik.) ja Espanjan Orlando Ortega jakoivat pronssin. Kuva: Robert Ghement/EPA/All Over Press

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA (World Athletics) on sulkenut Venäjän yleisurheiluliiton kansainvälisestä toiminnasta maan dopingskandaalien vuoksi. Viimeinen niitti oli viime vuonna julki tullut korkeushypyn MM-mitalistin Danil Lysenkon tapaus.

Lysenko, 23, yritti selitellä väliin jääneitä dopingtestejään väärennetyillä asiakirjoilla. Sittemmin selvisi, että peitetarinan rakentamisessa oli mukana myös Venäjän yleisurheiluliiton johto.

Saagan seurauksena WA määräsi maaliskuussa Venäjän lajiliitolle viiden miljoonan dollarin sakon. Lisäksi Venäjä saa lähettää tuleviin arvokisoihin enintään kymmenen urheilijan joukkueen.

Lue myös:

Venäjän yleisurheiluliiton uusittu johto myöntyi keväällä sakkorangaistukseen, mutta kun maksun eräpäivä koitti 1. heinäkuuta, rahoja ei näkynyt.

Tilanne on absurdi. Monet urheilijat pelkäävät sen olevan Venäjän yleisurheilulle jopa kuolinisku.

– Tämä on täysi katastrofi. Tilanne on saattanut olla ennenkin surkea, mutta viime vuosina asiat alkoivat edistyä. Nyt tuli Lysenkon tapaus ja olemme taas tässä. En voi käsittää, miksi näin kävi, turhautunut Shubenkov sanoo.

Venäjän yleisurheiluliitto on vedonnut korona-ajan luomaan resurssipulaan ja yrittänyt neuvotella rangaistuksensa ehtoja uusiksi. WA ei kuitenkaan suostunut lykkäämään sakon maksupäivää.

– Liitollamme on tosiaan vaikea tilanne. Resursseja tai sponsoreita ei ole, Shubenkov sanoo.

– En tiedä, miksei rahoja sakon maksamiseen ole löytynyt. Mielestäni asiaan voi suhtautua vain yhdellä tavalla: jos sakko on hyväksytty, se pitää maksaa. Liiton olisi pitänyt ilmoittaa jo maaliskuussa, että se koki rangaistuksen epäoikeudenmukaiseksi eikä nyt, kun maksupäivä on jo mennyt.

"Meistä voi tulla yleisurheilun Pohjois-Korea"

Kansainvälinen yleisurheiluliitto aikoo käsitellä Venäjän tilannetta heinäkuun lopussa.

Maata uhkaa täysi sulkeminen kansainvälisestä toiminnasta. Se tarkoittaisi, ettei Shubenkovin kaltaisilla puhtaan testaushistorian urheilijoillakaan olisi asiaa arvokisoihin edes neutraalilla statuksella.

– Pelottavinta on, että meistä voi tulla yleisurheilun Pohjois-Korea. Voimme jäädä täydelliseen eristykseen, seiväshyppylegenda Jelena Isinbajevan valmentaja Jevgeni Trofimov kommentoi urheilulehti Sport Ekspressille (siirryt toiseen palveluun).

Shubenkov, korkeushypyn moninkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene ja seiväshypyn maailmanmestari Anzhelika Sidorova vetosivat kesäkuun lopussa presidentti Vladimir Putiniin, jottei tämä antaisi Venäjän yleisurheilun tuhoutua.

Korkeushypyn kuningatar Maria Lasitskene ja Shubenkov kuuluvat Venäjän harvoihin maailmanluokan tähtiin yleisurheilussa. Kuva: Mustafa Yalcin/Getty Images

– Olen todella huolissani, koska tarvitsen startteja ja kisoja. Tämä on ammattini ja elämäni. Minulla on paljon titteleitä ja palkintoja, muttei olympiamitalia. Olympialaisissa kilpaileminen kiinnostaa minua ensisijaisesti, Shubenkov kertoo.

Se olympiaunelma. Dopingskandaalin vuoksi Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 nähtiin venäläisistä vain Yhdysvalloissa asunut ja harjoitellut pituushyppääjä Darja Klishina.

Muut venäläisurheilijat suljettiin olympiajuhlan ulkopuolelle riippumatta siitä, olivatko he antaneet koskaan positiivista dopingnäytettä. Rannalle jäivät myös vuoden 2015 maailmanmestarit Shubenkov ja Maria Lasitskene.

Ensi vuoteen siirrettyjen Tokion olympialaisten merkitystä ei siis tarvitse juuri arvuutella.

– Tokion kisat ovat päätavoitteeni, koska olen voittanut kaiken muun. Tarvitsen sen kokemuksen, Shubenkov summaa.

Toisen maan riveihin?

Vuosia jatkuneet skandaalit ovat syöneet urheilijoidenkin hermoja. Naisten korkeushyppyä viime vuosina mielin määrin hallinnut Lasitskene ei ole peitellyt turhautumistaan Venäjän urheilujohdon ja lajiliiton toimintaan.

Viimeisimpien käänteiden jälkeen Lasitskene ilmoitti, ettei poissulje mahdollisuutta edustaa toista maajoukkuetta. Seiväshypyn alle 16-vuotiaiden ME:n 550 helmikuussa hypännyt Matvei Volkov meni vielä pidemmälle.

Nyt 16 vuotta täyttäneen huippulupauksen isä kertoi venäläismedialle poikansa selvittävän edellytyksiä urheilukansalaisuuden vaihtamiseen.

Voisiko Shubenkov tehdä saman?

– Mitä tulee Volkoviin, kaikki on loogista. Kyseessä on erittäin nuori ja lupaava kaveri. Häntä voi odottaa upea ura. Sitä mahdollisuutta ei saa missään nimessä hukata. Oma tilanteeni on monimutkaisempi. Olen kohta 30-vuotias, joten suhtaudun tähän kysymykseen todella varovaisesti, Barnaulin kaupungissa Etelä-Siperiassa asuva ja harjoitteleva Shubenkov aloittaa.

– Kaikki on mahdollista, mutta minulle se olisi vihoviimeinen vaihtoehto. Se ei mene niin, että vaihdetaan maajoukkuetta, juostaan olympialaisissa ja jatketaan elämää taas normaalisti. En haluaisi turvautua sellaiseen ratkaisuun, mutta jos en pääse mitenkään muuten kilpailemaan, joudun tekemään sen.

Hiipuva suosio

Tuskin kukaan aavisti vielä edellisen vuosikymmenen alussa, millaiseen jamaan Venäjän yleisurheilu ajautuisi 2010-luvulla. Ei myöskään parikymppinen Shubenkov, joka juoksi Euroopan mestariksi heti ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan Helsingissä 2012.

Venäläisen voitto pikamatkalla oli itänaapurissa sensaatio. Toimittajat olivat jatkuvasti nuoren aiturin kimpussa. Haastattelupyyntöjä ja huomiota sateli.

– Voitin Helsingissä ensimmäisen aikuisten arvokisakultani ja pääsin vielä yhteiskuvaan Nightwishin jäsenten kanssa. Kaikki unelmani toteutuivat viikossa, Shubenkov muistelee nauraen.

Sergei Shubenkov on ollut 2010-luvun arvokisojen kestomenestyjä. Vuoden 2015 Pekingin MM-kisoissa venäläinen aitoi kultaa. Kuva: Srdjan Suki/EPA/All Over Press

Vuonna 2014 alkaneen dopingvyyhdin jälkeen Shubenkov on nähnyt, miten lajin suosio on Venäjällä hiipunut.

– Yleisurheilu ei ollut ennenkään erityisessä huudossa, eikä se ole sitä todellakaan nytkään. Ennen lajia nostettiin esiin lähinnä olympialaisten yhteydessä, mutta nyt ei ole olympialaisiakaan.

Optimistisena luonteena tunnettu pika-aituri on ottanut tehtäväkseen asioiden muuttamisen parempaan. Shubenkov käy kouluissa puhumassa lapsille, tekee yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa ja järjestää kotikaupungissaan Barnaulissa vuosittaisia nimikkokilpailujaan.

Tuorein aluevaltaus on ollut antidopingtyö. Shubenkov kertoo mielipiteitään nykypäivän dopingongelmista Venäjän yleisurheiluliiton antidopingkomiteassa.

Moninkertainen arvokisamitalisti ei hyväksy näkemystä, jonka mukaan koko Venäjän yleisurheilu olisi dopingin varjostama. Shubenkov korostaa, että takavuosien synkkää kulttuuria yritetään kitkeä tosissaan pois.

– Absoluuttisella huipulla olevat venäläisurheilijat ovat esimerkkejä puhtaista urheilijoista. Meitä testataan erittäin paljon, jopa enemmän kuin muita. Olemme ottamassa antidopingtyössä seuraavaa askelta eli keskittymässä kansallisen tason urheilijoihin, jotta heidänkin parissaan tehtäisiin enemmän testausta ja valistustyötä.

– Edistystä on tapahtunut, mutta sitten tulee näitä takaiskuja. Jostain syystä yleisurheiluliittomme ei saa asioita kuntoon.

Tarkennus kello 16.06: Matvei Volkovin ME-lukemat 550 olivat alle 16-vuotiaiden maailmanennätys.

Lue myös: