Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali

Makwan Amirkhanilla on nyt erinomainen mahdollisuus karistaa tappion pölyt päältään – analysoimme suomalaisen mahdollisuudet ottaa voitto kovaleukaisesta vastustajastaan

Koronapandemian keskellä UFC on pystyttänyt häkin hiekkarannalle Abu Dhabissa. Makwan Amirkhani on jälleen kerran osana historian valossa erikoista ja tähdillä kuorrutettua tapahtumaa.

vapaaottelu
Makwan Amirkhani
Amirkhani on pitkästä aikaa tilanteessa, jossa hän on jokaisella lajin osa-alueella vastustajaansa kyvykkäämpi.AOP

Aikaisin sunnuntaiaamuna suomalaisen vapaaottelun ykkösnimi Makwan Amirkhani kapuaa UFC-häkkiin Abu Dhabin Yas-saarella mitelläkseen skotlantilaisen Danny Henryn kanssa. Nousevien kykyjen lisäksi aamusta käytävässä tapahtumassa nähdään peräti kolme maailmanmestaruusottelua.

Vapaaotteluliiga UFC on varannut omaan käyttöönsä ulkomaailmasta eristetyn maa-alueen fasiliteetteineen Abu Dhabissa. Alueen nimi on ehdassa B-luokan toimintaelokuvahengessä Fight Island. Alueella on tarkoitus järjestää tapahtumia toistaiseksi määrittelemättömän ajan. Päätös sijoittaa väliaikainen tapahtumakeskus juuri Abu Dhabiin on saanut kritiikkiä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Pääottelussa yhdysvaltalainen Kamaru Usman puolustaa välisarjan titteliään maanmiestään Jorge Masvidalia vastaan. Viikon varoajalla koitokseen hälytetty Masvidal sai mahdollisuutensa alkuperäisen haastajan Gilbert Burnsin saatua koronavirustartunnan.

Naisten korsisarjaa hallitsee tätä nykyä Zhang Weili ja entiset mestarit Rose Namajunas ja Jéssica Andrade kilpailevat nyt ykköshaastajan paikasta.

Ennen näitä pääkortin otteluita Makwan Amirkhanin kilpakumppaniksi asettuu kuitenkin skotlantilainen Danny Henry.

Amirkhani otteli UFC:ssä ensimmäisen kerran tammikuussa 2015. Hän on voittanut viisi ottelua ja hävinnyt kaksi. Amirkhanin rahakas jatkosopimus sisälsi neljä ottelua, joista sunnuntaina on vuorossa toinen. Analysoimme, millaisen vastustajan Amirkhani kohtaa ja millaiset mahdollisuudet hänellä on voittaa.

Amirkhani on syystäkin ennakkosuosikki

Kestävyyskunto ei ole koskaan ollut Amirkhanin vahvuus. Viime ottelussaan Amirkhani taipui Shane Burgosin käsittelyssä teknisellä tyrmäyksellä. Epäonnistuneet painonveto ja punnituksen jälkeinen tankkaus johtivat siihen, että turkulaisen energiavarastot olivat jo ensimmäisten minuuttien jälkeen täysin tyhjät.

Väsymyksestä huolimatta Amirkhani hallitsi väkevällä painillaan ottelun ensimmäistä erää ja viivytti ottelun loppua silkalla tahdonvoimalla viimeisen erän loppuhetkille asti.

Burgos nousi hetkellisesti kärkikymmenikköön Amirkhani-voiton jälkeen. Tappio oli suomalaisittain kitkerä. Amirkhanin taannoinen päätös keskittyä väliaikaisesti vain nyrkkeilyyn jakoi mielipiteitä, mutta se kantaa nyt hedelmää. Siinä missä hän ennen osui vastustajiinsa lähes pelkän urheilullisuutensa turvin, nyt hän kykenee käyttämään kehittynyttä iskuarsenaaliaan puhtaasti ja kypsästi.

Väsymyksestä huolimatta myös Burgosia vastaan Amirkhanin oikea etukäsi oli ajoittain terävä ja vasen suora löysi maalinsa hyvällä tarkkuudella.

Makwan Amirkhani ja Danny Henry punnitustilaisuudessa.
Makwan Amirkhani ja Danny Henry kohtasivat toisensa perjantain punnitustilaisuudessa. Jeff Bottari/Getty Images

Danny Henry on hyvä vapaaottelija, mutta Amirkhaniin verrattuna taidoiltaan vaatimaton ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan heikompi. UFC-tasolla Amirkhani on pitkästä aikaa tilanteessa, jossa hän on jokaisella lajin osa-alueella vastustajaansa kyvykkäämpi.

Henry on thainyrkkeilytaustainen, mutta hän ei osaa käyttää ulottuvuuttaan lainkaan hyödyksi. Hänen pystypaininsa on heikkoa ja mattopaini suoraviivaista.

Skotin selkeimmät vahvuudet ovat rautainen iskun ja maitohapon sietokyky sekä rajattomalta vaikuttava itseluottamus. Henryn koko tähänastinen ura on perustunut sille, että vastustaja väsyy tai tekee ennen pitkää virheen hänen ryskätessään eteenpäin jokaisen erän alusta loppuun.

Ensimmäisessä UFC-ottelussaan Henry selvisi mallikkaasti Daniel Teymurin hurjasta nyrkkimyllystä ja paremman kestävyyskuntonsa ansiosta otti tästä voiton kaikin tuomariäänin.

Seuraavassa ottelussa vastassa oli niin ikään kovanyrkkinen Hakeem Dawodu, jonka Henry pakotti antautumaan giljotiinikuristuksella alle minuutissa. Viimeisimmässä ottelussaan Henry jäi itse jyrän alle kun Dan Ige käytännössä juoksi skotin lävitse heti ensimmäisessä erässä.

Näitä asioita kannattaa seurata

Molemmilla urheilijoilla on alla musertava tappio, joten vakuuttava voitto nostaisi voittajan osakkeita liigassa reilusti. On mielenkiintoista nähdä, haluaako Amirkhani lähteä seisten nyrkkihippasille vai pyrkiikö hän varmimman tien kautta voittoon. Turvallisin tapa olisi kaataa Henry sylipainitilanteesta kanveesiin ja jahdata luovutusotetta.

Kilpakumppaneihinsa verrattuna Henry on kankealiikkeinen ja hidas reagoimaan. Siksi Amirkhanilla on hyvä mahdollisuus osua pystyssä ja pakottaa Henry tekemään hätäratkaisuja. Tyrmäysvoiton hakeminen on kuitenkin riskialtista, koska jopa kivinyrkkinen Teymur huomasi Henryn vähät välittävän hurjista iskuista.

Vastustajan tehdessä virheen Henry hakee pitkillä käsillään ahnaasti giljotiinikuristusta. Painitilanteissa Amirkhanin täytyy siis pitää kaulansa visusti turvassa.

Miten ottelussa käy?

Amirkhanilla on käsissään kaikki voiton avaimet, kun taas Henryn tarvitsee venyä huippusuoritukseen voittaakseen suomalaisen. Mitä pidemmälle ottelu etenee, sitä vaarallisempi Henrystä tulee. Kestävä ja kaoottisista tilanteista hyötyvä skotti on helpompi kukistaa ottelun alussa.

Tappelusaarella tehdään sunnuntaiaamuna eräänlaista kamppailu-urheiluhistoriaa. Amirkhanilla on erinomainen mahdollisuus pudistaa päältään Burgos-ottelun pölyt ja jatkaa matkaansa arvolistalla ylöspäin.

Heikki Niva

Lue myös:

Vapaaottelutähti Conor McGregor ilmoitti jo kolmatta kertaa lopettavansa – viimeksi ura ehti olla tauolla kymmenen päivää

Mediatiedot: UFC-ottelijat saattavat menettää palkkionsa ottelutapahtuman koronavirustoimien kritisoimisesta

Pitkä voittoputki katkesi UFC:ssä – raskaansarjan taisto ohi alle 20 sekunnissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat