1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

NHL-kausi jatkuu 1. elokuuta, taalaliigan pelaajat olympialaisiin – uusi työehtosopimus solmittu

Koronaviruspandemia keskeytti NHL-kauden neljä kuukautta sitten.

Kuva: Getty Images

Jääkiekkoliiga NHL ja pelaajayhdistys NHLPA ovat päässeet sopuun työehtosopimuksen nelivuotisesta jatkosta. Osapuolet vahvistivat myös, että koronaviruspandemian keskeyttämä kausi jatkuu 1. elokuuta.

NHL-pelaajat hyväksyivät äänestyksen jälkeen NHL:n paluusuunnitelman.

– Sopimus poistaa epävarmuutta, jota kaikki ovat joutuneet sietämään. Kauden jatkamisen lisäksi sovimme pitkän tähtäimen suunnitelmista, joilla turvaamme liigamme kasvun, NHL:n komissaari Gary Bettman totesi.

NHL-harjoitusleirit alkavat ensi viikon maanantaina. NHL:n lopputurnaus pelataan 24 joukkueella. Itäisen konferenssin seurat matkaavat Torontoon ja läntisen Edmontoniin, jossa pelataan myös Stanley Cup -finaalisarja lokakuussa. Joukkueet siirtyvät isäntäkaupunkeihin heinäkuun lopulla, minkä jälkeen pelaajat ja joukkueiden muu henkilöstö elävät tarkoin turvajärjestelyin.

– Terveys ja turvallisuus ovat edelleen prioriteettejamme, NHL-komissaari Bettman vakuutti.

Ensimmäinen kieltäytyminen tuli heti

Pelaajilla on oikeus kieltäytyä osallistumasta NHL:n lopputurnaukseen. NHL on sopinut asiasta NHLPA:n kanssa. Perjantaina saatiin heti ensimmäinen kieltäytyminen, kun Calgary Flamesin puolustaja Travis Hamonic ilmoitti, että hän ei ole joukkueensa käytettävissä.

Viimeistä sopimuskauttaan pelaava Hamonic perusteli asiaa perhesyillä. Hänen 2-vuotias tyttärensä kärsi viime vuonna vakavista hengitystieoireista ja joutui kahdeksan kuukauden ikäisenä sairaalahoitoon.

– Haluaisin auttaa joukkuettani, mutta perheeni on aina etusijalla, Hamonic perusteli.

NHL-pelaajat voivat osallistua olympiakisoihin

Uusi työehtosopimus mahdollistaa sen, että NHL-pelaajat voivat osallistua olympiakisoihin vuonna 2022 ja 2026, mutta kansainvälisen jääkiekkoliiton ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n pitää vielä hyväksyä asia. Etelä-Korean vuoden 2018 olympiakisoissa ei nähty NHL-pelaajia.

Perjantaina varmistui myös, että NHL:n varaustilaisuus järjestetään 9.–10. lokakuuta. Varaustilaisuuden lopullinen varausvuorojärjestys arvotaan 10. elokuuta.

Palkkakatto pysyy ensi kaudella 81,5 miljoonassa dollarissa ensi kaudella, mutta sitä voidaan kasvattaa seuraavilla kausilla, jos taloustilanne sen sallii.

Uuden sopimuksen pääkohtia ovat:

– NHL-joukkueiden palkkakatto pysyy 81,5 miljoonassa dollarissa (lähes 72,2 miljoonaa euroa) ensi kaudella. Se voi nousta tulevina kausina, jos seurojen talous ylittää sovitut tunnusluvut.

– Kymmenesosa pelaajien ensi kauden palkoista siirtyy maksettavaksi kolmen kauden aikana alkaen kaudella 2022-23.

– Pudotuspelibonus nousee tällä kaudella 16 miljoonasta dollarista 32 miljoonaan. Pelaajien saamat korvaukset kasvavat aiemmin sovitusta joka pudotuspelikierroksella.

– Pelaajien minimipalkka nousee 700 000 dollarista 750 000:een vuosina 2021-23 sekä 775 000 dollariin vuosina 2023-26.

– Nykyinen, vuosina 2019-21 varattujen pelaajien 925 000 dollarin maksimitulokaspalkka nousee ensin 950 000 dollariin (vuosien 2022 ja 2023 varaukset), sitten 975 000 dollariin (vuosien 2024 ja 2025 varaukset) ja lopulta miljoonaan dollariin (vuoden 2026 varaukset).

– NHL-pelaajat palaavat olympiajääkiekkoon 2022 Kiinassa ja 2026 Italiassa.

Lue myös:

NHL ja pelaajayhdistys saivat paluusuunnitelmat tehtyä – päivittäistä testaamista, ei vierailuja kaverin huoneessa, perheet mukaan vasta välierävaiheessa

NHL-kauden jatkuminen on oikeasti lähellä – Jarmo Kekäläinen varoittaa vaarasta, joka voi pilata koko suunnitelman: "Pelaajien kurinalaisuutta testataan nyt"

NHL:n tiedotteen mukaan 35 pelaajaa on antanut positiivisen koronanäytteen – testejä tehty liki 3000