Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu

Therese Johaugin hiihtoura olisi ohi, jos hänen pitäisi valita lajinsa nyt – paineet pitivät hänet poissa juoksukisoista: "En pelkää enää häviämistäkään"

Jos Therese Johaugin pitäisi valita vain yksi urheilulaji loppuiäkseen, hänen hiihtouransa olisi ohi. Tämän naisten hiihtoa dominoinut norjalainen paljastaa NRK:n podcastissa.

yleisurheilu
Therese Johaug
Therese Johaug on tehnyt kovaa tulosta ratajuoksussakin.European Pressphoto Agency EPA

Therese Johaug on hallinnut naisten hiihtoa sen jälkeen, kun Marit Björgen lopetti kilpauransa. Mutta hiihto ei ole ollut Johaugin ainoa intohimo: hän on myös kivikova kestävyysjuoksija.

32-vuotias Johaug on voittanut Norjan mestaruuden 10 000 metrillä sekä maastojuoksussa. Tänä kesänä hän kellotti Bislettin Impossible Games -kilpailussa soolojuoksuna 10 000 metriä aikaan 31.40,67. Johaug seurasi osan matkaa valojänistä ja jätti sen lopussa taakseen. Suomalaisnaisista ainoastaan Annemari Kiekara on pystynyt juoksemaan kovempaa, sillä hänen nimissään oleva SE-aika on 25 sadasosaa parempi.

– Jos minun pitäisi valita yksi urheilulaji loppuiäkseni, ei se itse asiassa olisi hiihto. Se olisi juokseminen, Johaug kertoi NRK:n yleisurheilu- ja hiihtoasiantuntijan (siirryt toiseen palveluun)Jann Postin juontamassa ohjelmassa.

Johaug on voittanut hiihdossa kolme maailmancupin kokonaiskilpailua sekä lukuisia olympia- ja MM-mitaleja siitäkin huolimatta, että hän oli 18 kuukautta kilpailukiellossa klostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä.

Kaksi viime vuotta Johaug on kuitenkin saanut huomiota ennen kaikkea kovien juoksuaikojen takia.

– Olen saanut enemmän huomiota Bislettin 10 000 metrin jälkeen kuin MM- ja olympiakullan jälkeen, hän totesi ja myönsi, ettei hän halunnut aiemmin kilpailla juoksukisoissa paineiden takia.

– Olen kokenut aiemmin, että jos kilpailen, ihmiset odottavat minun voittava. Olen tuntenut tästä enemmän painetta.

Menestys tai suoranainen dominointi hiihdossa on vaikuttanut Johaugiin, ja hän on halunnut haastaa itseään uudella tavalla.

– Haluan kilpailla, enkä pelätä enää. En pelkää enää häviämistäkään, hän vakuutti.

Ja koska valinta hiihdon ja juoksun välillä on lähinnä hypoteettinen, ei Johaug aio jättää hiihtoa. Hän keskittyy yhä täysin ensi talven Oberstdorfin MM-hiihtoihin ja vuoden 2022 Pekingin olympialaisiin.

Lue myös:

NRK: Hiihdon kansainvälinen dopingtestaus on vähentynyt koronan aikana lähes 90 prosenttia – Therese Johaugia ei ole testattu kuukausiin

Yleisurheiluradalla säväyttänyt Therese Johaug ei tähyä Tokion olympiakisoihin – "En ole alkamassa panostamaan yleisurheiluun"

Johaug tykitti häkellyttävän ajan Oslossa – vain yksi suomalaisnainen on juossut ratakympillä kovempaa

Venäjän hiihtolegendalta Jelena Välbeltä synkkä arvio Therese Johaugin ylivoimasta — “Erittäin huono tilanne”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat