Suora

  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Ruotsin maajoukkuehyökkääjä Fanny Rask lopettaa 29-vuotiaana pelaajauransa – avautui naiskiekon ongelmista: "En halua, että huomaan joka vuosi huhtikuussa tilini olevan tyhjä"

Fanny Rask joutui ajattelemaan suhdettaan jääkiekkoon, kun sarjat loppuivat ennenaikaisesti koronaviruspandemian takia.

jääkiekko
Fanny Rask syöttää kiekkoa Korean olympialaisissa.
Korean olympialaisissa Fanny Rask teki kuudessa ottelussa tehot 2+4=6.Harry How/Getty Images

Jääkiekkohyökkääjä Fanny Rask, 29, kertoi omalla Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun) perjantaina lopettavansa pitkän pelaajauransa.

Rask pelasi Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla 11 kautta. Viime kaudella hän edusti tukholmalaista AIK:ta. Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen rinkiin hän kuului kaudesta 2011–12 lähtien.

Päivityksessään Rask kertoo, että päätös lopettaa pelaajaura alkoi koronaviruspandemian aiheuttaman pelitauon aikana. Hänellä oli yhtäkkiä aikaa miettiä, miten hän oikeasti voi ja miltä hänen tulevaisuutensa näyttää. Rask kirjoittaa, että jääkiekko on ollut koko hänen elämänsä tähän asti. Nyt ruotsalaishyökkääjä ei kuitenkaan enää ymmärrä, miten kaikki uhraukset olisivat pelaamisen arvoisia.

– Olen unelmoinut siitä, että voisin seistä omilla jaloillani. Että voisin oikeasti elää jääkiekolla. En halua, että huomaan joka vuosi huhtikuussa tilini olevan tyhjä, olevani ahdistunut ja tuntevani syyllisyyttä. Kaikki tämä heittää minut pimeään koloon.

Rask sanoi pitkään uskoneensa siihen, että tulevaisuudessa kaikki olisi naiskiekkoilijoilla toisin. Hän tahtoi vain pelata ammattilaisena, mutta ei usko sen olevan enää mahdollista. Muutokset lajissa tapahtuvat hänen mukaansa liian hitaasti.

– Tulevaisuus on tässä ja nyt. Unelmani ei ole saavutettavissa ja olen menettänyt uskoni siihen, että pääsisimme joskus esiin. Kunnianhimo ja odotukset ovat korkeammalla kuin mitä nyt tarjotaan. Ja hinta, joka maksetaan on liian kallis, jotta jatkaisin.

Rask korostaa, ettei naiskiekkoilijat ole koskaan vaatineet pelaamisestaan miljoonia, eikä siitä ole kyse nytkään. Hän toivoo, että naiset saisivat mahdollisuuden satsata lajiin kaikkensa ja että pelaamisesta saatava palkka riittäisi perusmenoihin, kuten vuokraan, ruokaan, kuntosaliin ja pieneen säästötiliin.

Ruotsin naisten pääsarjan SDHL:n palkoista puhutaan vain vähän julkisuudessa, mutta ruotsalaiskiekkoilijoilla on usein osa-aikatyö pelaamisen ohella. Muun muassa Susanna Tapani on kertonut, että SDHL:ssä maksetaa suunnilleen osa-aikatyöstä saatavaa palkkaa. Sarjassa pelaavat suomalaiskiekkoilijat pystyvät keskittymään vain jääkiekkoon, mikäli he kuuluvat urheilijoiden apurahan piiriin.

Kanadan ja Yhdysvaltain parhaat naiskiekkoilijat boikotoivat viime kaudella USAssa pyörivää NWHL-sarjaa, kun Pohjois-Amerikan toinen suuri naiskiekkosarja CWHL kaatui keväällä 2019. Pelaajien tarkoituksena on saada Pohjois-Amerikkaan ensimmäinen oikea ammattilaisliiga.

Rask toivoo, että muut naiskiekkoilijat jaksavat tehdä töitä lajin paremman tulevaisuuden eteen.

– Minä itse seison nyt pohjalla, eikä minulla ole voimaa tai energiaa jäljellä, jotta voisin auttaa. Minusta tuntuu, että valitsin väärän tien, väärän unelman ja liian korkat vaatimukset. Energiani on loppu, olen tyhjä ja surullinen.

Rask ei vielä osaa sanoa, mitä hän seuraavaksi aikoo tehdä. Ruotsalaishyökkääjä kirjoittaa, että hänen täytyy ensin saada selville, kuka hän on jääkiekon ulkopuolella.

Lue myös:

Emma Nuutisen huippukausi päättyi suuriin pettymyksiin ja nyt maajoukkuehyökkääjä puntaroi uran jatkoa: "Pistää miettimään, mihin kannattaa lähteä tulevaisuudessa satsaamaan"

Multimiljonääri kaivoi kuvetta, kun Noora Rädyn kiinalaisjoukkue joutui kiertolaisiksi Venäjälle – osti finaalien ajaksi jäähallin Ufasta

Ruotsin naiskiekko toipuu yhä viime kevään MM-katastrofista – taustalla myös boikotti liittoa vastaan: "Tilanne on varmasti vaikuttanut pelaajiin eri tavalla"

Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoja boikotoivat pelaajat pelaavat tällä kaudella turnauskiertueella – tukijoiden joukossa muun muassa naisten tenniksen tienraivaaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat