Suora

  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

F1-mestarilta tyly huomio Valtteri Bottaksen tyrmäävästä tappiosta tallitoverille – Ylen asiantuntija korosti häiritsevää tilannetta autossa: "Hankala ongelma"

Lewis Hamilton tykitti supersuorituksen lauantain aika-ajoissa Itävallassa. Valtteri Bottas ja kumppanit jäivät todella kauas hallitsevasta mestarista.

Formula 1
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton oli ylivoimainen Itävallan sateessa.Bryn Lennon/Getty Images

Mercedeksen Valtteri Bottas jätettiin F1-kauden toisissa aika-ajoissa vasta neljänneksi. Bottaksen tallitoveri Lewis Hamilton oli puolestaan omaa luokkaansa. Hamilton jyräsi paalulle yli sekunnin erolla niin toiseksi tulleeseeen Red Bullin Max Verstappeniin, kolmanneksi ajaneeseen McLarenin Carlos Sainziin kuin myös Bottakseen.

Bottas kertoi ongelmistaan aika-ajossa C Moren lähetyksessä. Viime viikonloppuna samalla radalla Itävallassa paalulle ajanut Bottas totesi, että “aika-ajo oli vähän vaikeampi tänään.” Aika-ajo vietiin läpi vaikeassa sadekelissä.

– Keli tuo omat haasteensa. Mutta ei meinannut löytyä pitoa renkaisiin. Tallikaveri sai toimimaan ne paremmin. Minulla oli myös jarruissa vähän ongelmia. Oikean puolen etupäästä toinen jarrulevy lasittui. Jarrutuksissa oli siis vaikeaa maksimoida auton potentiaalia. Mutkista tulee vaikeampia, kun ei tiedä pysähtyykö auto vai ei. Mutta sellaista tämä välillä on, Bottas selvitti.

Sky Sportsin asiantuntija, vuoden 2009 F1-mestari Jenson Button, tylytti Bottasta erosta Hamiltoniin lauantaina.

– Märissä olosuhteisssa Valtteri Bottas ei näytä pääsevän lähellekään Hamiltonia, Button tokaisi (siirryt toiseen palveluun) tylysti.

Ero Hamiltonin ja Bottaksen välillä oli lopputuloksissa 1,4 sekuntia.

– Lewisin kierros oli erikoislaatuinen, Button hehkutti.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh myönsi, että Bottaksen suoritus oli lähtötilanteeseen nähden vaisu.

– Mutta laittaisin paljon olosuhteiden piikkiin. Jarrulevyjen lasittuminen on hankala ongelma. Niitä ei ole aikaa vaihtaa. Ongelma voi olla materiaali- tai jäähdytysongelma. Asiaa tutkitaan varmasti, mutta se häiritsee, Mildh sanoo ja muistuttaa ongelman rajuudesta juuri sadekelissä.

– Tällaisessa tilanteessa ei voinut muutenkaan luottaa autoon hyvin. Sitten on vielä jarrujen kanssa ongelmia, pysähtyykö tai kääntyykö auto? Tilanne oli totta kai sitten epävarma ja vaikutti selvästi Bottaksen suoritukseen koko aika-ajon ajan, Mildh totesi.

Hamilton hallitsi olosuhteet parhaiten

Hamiltonin paalupaikkaa Mildh suitsutti “supersuoritukseksi.”

– Noissa koko ajan vaihtelevissa olosuhteissa on vaikeaa löytää rytmiä. Auto sutii kaikilla. Hamilton hallitsi tilanteen kuitenkin virheettömästi. Hän paransi koko ajan ja oli koko aika-ajon Valtteria reilusti nopeampi, Mildh totesi.

Vielä perjantaina tilanne näytti olevan täysin päinvastainen Mercedes-kuljettajilla. Bottas kommentoi tilannettaan iloiseen sävyyn. Viime viikonlopun sensoriongelmiin oli löydetty jonkinlainen ratkaisu. Hamilton jäi puolestaan eilen toisissa harjoituksissa Bottaksesta yli puoli sekuntia.

Mercedes-pomo Toto Wolff puolestaan sanoi itävaltalaisen ORF:n haastattelussa, että he eivät tienneet Hamiltonin auton ongelmien syytä. Hamilton oli myös itse ymmällään, eikä osannut sanoa syytä ongelmilleen.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton pääsi nappamaan paalupaikan F1-kauden toisissa aika-ajoissa.Joe Klamar/Pool via Getty Images

Hamilton on urallaan taitanut psykologisen pelin, jossa valittelee ongelmia ja seuraavana hetkenä loistaa kirkkaasti kärjessä. Nähtiinkö Hamiltonilta taas silmänkääntötemppu?

– En usko, että tämä oli silmänkääntötemppu. Lewis oli hukassa jollain tavalla eilen autojen säätöjen kanssa. Tänään olivat kuitenkin toisenlaiset olosuhteet, kun satoi paljon. Toiseksi eilen valmistauduttiin jo erityisiin olosuhteisiin. Se vaikutti varmasti Hamiltonin ja Bottaksen suorituksiin eilen, Mildh sanoi.

Lue lisää:

Kimi Räikkönen hämmästeli tiiminsä toimintaa C Morella, joutui vielä tuomariston tutkintaan – asiantuntijalta suoraa puhetta Alfa Romeon sekavasta tilasta

Häikäisevä Lewis Hamilton tykitti rajussa kelissä paalulle, Bottas vasta neljäs – Kimi Räikkösen viimeiset mahdollisuudet jatkopaikkaan sulivat tallikaverin ulosajoon

Kimi Räikkösellä huono tuuri, Valtteri Bottakselle tyly kohtalo kärkitaistossa – näin sateiset aika-ajot etenivät

Ferrari-pomo uskoo tallin ja sen kuljettajien ottaneen opikseen – "Kummatkin kuljettajat ymmärtävät tehneensä virheen"

Mercedes tasapainoilee teknisten ongelmien kanssa ennen toista F1-viikonloppua: "Olemme perjantain jälkeen viisaampia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat