1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Paavo Nurmen kisoihin tulossa kansainvälisiä tähtiä Japanista asti – osa kilpailijoista joutuu koronatestiin ennen kuin päästetään Suomeen

Oskari Mörö ottaa mittaa EM-mitalisteista Paavo Nurmen kisojen 400 metrin aitajuoksussa.

Takatoshi Abe ei ole kilpaillut tänä vuonna edes hallissa. Kuva: Robert Ghement/AOP

Suomen 400 metrin aitojen ykköstykki Oskari Mörö pääsee haastamaan elokuussa lajin EM-mitalisteja, kun Paavo Nurmen kisoihin saapuvat Rasmus Mägi, Thomas Barr, Patryk Dobek, Ludvy Vaillant ja Takatoshi Abe. Turun kisojen uusista julkistuksista kerrottiin maanantaina.

Aiturikuusikosta Barr voitti kaksi vuotta sitten EM-kisoissa pronssia. Virolainen Mägi puolestaan nappasi EM-hopeaa vuonna 2014 Sveitsistä. Koko kuusikolla on kokemusta MM- tai olympiatasolla välierävaiheesta.

– Kattaus kuulostaa ihan arvokisafinaalin tasolta. Mahtavaa, jos saamme kaikki noin kovat äijät viivalle ja Suomeen vielä näin koronakesän aikana. Harvinaista herkkua ihan varmasti yleisölle paikan päällä ja TV-katsojille, Mörö kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

400 metrin aitojen kilpailijat, suluissa ennätys:

Oskari Mörö FIN (49,04)
Rasmus Mägi EST (48,40)
Thomas Barr IRL (47,97)
Patryk Dobek POL (48,40)
Ludvy Vaillant FRA (48,30)
Takatoshi Abe JPN (48,68)

Koronapandemian vuoksi kisakalenterit myllättiin kertarysäyksellä hyvin toisennäköiseksi kuin miltä ne näyttivät vielä vuoden alussa.

Mörön viime vuodet ovat olleet hankalia vammakierteen takia, eikä hän ole kilpaillut vielä tänä kesänä 400 metrin aidoissa pohjevaivojen vuoksi. Tulevien vuosien arvokisoja silmällä pitäen Mörölle on hyvin tärkeää saada loppukesään kovatasoisia kilpailuja nyt, kun takana on ehjä treenikausi ja kunto on jälleen hyvä.

– Sytyn aina itse kovista kisoista. Arvokisat ovat ne, joita varten haluan harjoitella ja pärjätä siellä ihan senkin takia, että tiedän saavani enemmän irti, kun olen kovassa seurassa ja isolla areenalla. Nyt kun tarjoutuu Turkuun tällainen mahdollisuus tälle kesälle, niin se kuulostaa ihan mahtavalta urheilijana. Paras paikka kehittyä ovat kovat kansainväliset kilpailut.

Kilpailuun on tilaa vielä kahdelle urheilijalle, jotka julkistetaan myöhemmin.

Oskari Mörö on kilpaillut 400 metrin aidoissa viimeksi viime syyskuussa. 200 metrin aidoissa hän juoksi uuden SE-ajan 23,24 kesäkuun alussa. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Koronatestejä pyydetään ulkomaalaisilta kilpailijoilta

Aiemmin heinäkuussa on kerrottu, että Saksan kova keihäskolmikko, Thomas Röhler, Andreas Hofmann ja Johannes Vetter, saapuu Turkuun kilpailemaan. Siten Paavo Nurmen kisassa nähdään urheilijoita Suomen lisäksi ainakin kuudesta eri maasta.

Suomi on pikkuhiljaa avannut rajojaan, kun koronavirustilanne maassa on saatu hallintaan. Kuitenkin nyt julkaistujen aitureiden Vaillantin kotimaahan Ranskaan ja Dobekin kotimaahan Puolaan rajoitukset ovat edelleen voimassa, ja näistä maista saapuvia ohjeistetaan olemaan omaehtoisessa karanteenissa 14 päivää Suomeen saapumisen jälkeen.

Lisäksi Suomen ja Japanin välillä on sallittu vain työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne rajoituksin.

Paavo Nurmen kisojen urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen kertoo Yle Urheilulle, että japanilainen Abe saapuu Suomeen Euroopasta. Aben on tarkoitus lentää jo heinäkuussa leireilemään maahan, joka on Suomeen saapumisen kannalta järkevä.

– Hän on sitten jo karanteeninsa hoitanut ihan hyvällä alueella meidän näkökulmastamme.

– Ranskan ja Puolan kanssa tämä on vähän odottelua meidän puoleltamme tässä kohtaa. Toivomme, että tilanne paranee. Tärkein ohje meillä on Suomen viranomaisten ohjeet. Periaatteessa katsomme vielä tämän ja seuraavan viikon, mitkä ovat ne tarkat toimenpiteet, joita teemme.

Moniin urheilutapahtumiin on kesän mittaan vaadittu kilpailijoilta etukäteen negatiivista koronatestiä. Esimerkiksi golfin Euroopan kiertueelle lähteneet urheilijat piti testata jo ennen Itävaltaan matkustamista, minkä jälkeen pelaajia testataan joka päivä kiertueen aikana.

Myös Paavo Nurmen kisoihin saapuvilta ulkomaalaisilta aiotaan Salosen mukaan pyytää koronatestiä etukäteen.

– Ainakin joidenkin urheilijoiden osalta suunnittelemme, että pyydämme koronatestin etukäteen ja todennäköisesti aika laajaltikin.

Koronavarotoimiin kuuluu myös se, että urheilijat eristetään mahdollisimman tarkasti Suomessa, ja ulkomaalaisten urheilijoiden kanssa tekemisissä on vain rajattu joukko vapaaehtoisia. Lisäksi stadionilla kulkureittejä suunnitellaan niin, etteivät eri lajien urheilijoiden reitit kulkisi ristiin.

– Täällä päässä yritämme aikatauluttaa heidän liikkumisensa mahdollisimman tarkkaan, minkä lisäksi kuljetuskapasiteettimme on erilainen kuin ennen. Yhteen henkilöautoon emme voi istuttaa kolmea urheilijaa kuten aikaisempina vuosina.

Paavo Nurmen kisat järjestetään elokuun 11. päivänä Turussa. Suomen mestaruuksista mitellään niin ikään Turussa, kun Kalevan kisat on ohjelmassa 13.–16. elokuuta. Molemmat kisat nähdään Ylen kanavilla.

Lue myös:

Oskari Mörön pohje alkoi vihoitella toukokuussa ja uudestaan SE-juoksun jälkeen – vammoista kärsinyt aituri jää sivuun Jyväskylän GP-kisasta: "Tämä viimeinen tapaus on ollut lievempi"

Saksan kova keihäskolmikko Paavo Nurmen kisoihin – tähtiä tulossa Turkuun enemmänkin: "Eurooppalaisten urheilijoiden kiinnostus on ollut valtavaa"

Paavo Nurmen kisojen lajit julkaistiin, palkintorahoja jaossa 120 000 dollaria – näin koronatilanne vaikuttaa kansainvälisten tähtien houkuttelemiseen