Kommentti: Amirkhanin tavoittelema ottelu isoa nimeä vastaan on lähempänä kuin koskaan – sunnuntain voitto toi turkulaisen uralle kaivattua nostetta 

Vapaaottelussa ei jaeta tyylipisteitä, mutta voittoihin yhdistetty näyttävä ottelutyyli tasoittaa kovaa tietä huipulle. Makwan Amirkhani otteli Abu Dhabissa kypsästi ja sen ansiosta nousu arvolistalla ylöspäin on taas mahdollista, kirjoittaa Heikki Niva. 

vapaaottelu
Makwan Amirkhani
Makwan Amirkhani otti vakuuttavan voiton Danny Henrystä.Getty Images

Makwan Amirkhani otti sunnuntaina UFC:ssä vakuuttavan voiton skotlantilaisesta Danny Henrystä. Kolmieräiseksi kaavailtu ottelu kesti lopulta vain reilut kolme minuuttia, kun Amirkhani onnistui lukitsemaan kätensä anakondakuristukseen.

Heti alussa Mr. Finland otti häkin keskiosan haltuunsa jalkatyöllään. Heikommaksi arvioidun Henryn iskut muodostivat silti uhan Amirkhanin voittohaaveille. Amirkhani tiesi, että nyrkkeily olisi vain turha riski. Hän horjutti Henryä taaksepäin hyppypolvella ja syöksyi vastustajan jalkaan kiinni vain nostaakseen otettaan ja lukitakseen kätensä Henryn vyötärön ympäri. Takavyöheitto jäi haaveeksi Henryn pyörähdettyä yhden jalan kautta nelinkontin. Se riitti Amirkhanille.

Henry ei ehtinyt edes tajuta jääneensä ansaan. Amirkhanilla oli ensin Henryn pää ja käsi giljotiinikuristuksessa, jonka hän korjasi kylmänviileästi anakondakuristukseksi. Amirkhani kiristi otteensa, eikä skotlantilainen ehtinyt edes taputtaa luovutuksen merkiksi menetettyään tajuntansa vain sekunneissa. Amirkhani osoitti reilua urheiluhenkeä viestiessään kehätuomarille, että Henry on tajuton ja kätensä irti päästettyään laski tämän herrasmiesmäisesti kanveesiin.

Ammattiurheilu on kylmää liiketoimintaa: Ottelu merkitsi eri asioita UFC:lle, Henrylle ja Amirkhanille. Skotlantilainen Henry taistelee tällä hetkellä kynsin hampain paikastaan liigassa, kun taas Amirkhanille sunnuntain ottelu oli näytön paikka.

Otteluparit pyritään järjestämään tasaisiksi, mutta osa urheilijoista on aina joko loukkaantuneena tai harjoitusleirillä jo sovittua koitosta varten. Saatavilla olevista urheilijoista pyritään kokoamaan tanssiparit viimeisen ottelun tuloksen perusteella, voittajat voittajia ja häviäjät häviäjiä vastaan. Näin UFC varmistaa, että lopputuloksesta huolimatta talo voittaa aina. Tämänkin ottelun voittaja jatkaa matkaansa eteenpäin ja häviäjä tekee seuraavassa ottelussa kaikkensa näyttävän pakkovoiton eteen.

Amirkhanin pysty- ja mattopainia taiten yhdistävä ottelutyyli kiehtoo vapaaottelufaneja. Painitaustaisen vapaaottelijan prototyyppi lajin korkeimmalla tasolla on pitkään ollut potkunyrkkeilyyn pyrkivä ja mattotilanteita kaikin keinoin kaihtava amerikkalainen entinen yliopistopainija. Kyseisen ottelutyylin tehokkuutta ei voi kieltää. Siksi Amirkhanin ultra-aggressiivinen, mutta samalla verrattain vähän fyysistä vahinkoa aiheuttava tyyli on faneille raikas tuulahdus.

Kuin suoraan highlight-videoihin tehty lopetusvoitto antaa Amirkhanille huimasti nostetta – etenkin kun odotetulla kortilla oli paljon pistetuomareiden arvioitavaksi joutuneita otteluita. On myös hyvä muistaa, että UFC:n markkinointikoneisto pitää Amirkhanin kaltaisista suorituskykyisistä ja sanavalmiista urheiljoista. Amirkhanin menestys johtaa siihen, että nyt myös ylemmäksi sijoitettuja ottelijoita kiinnostaa mahdollisuus kilpailla turkulaista vastaan.

Amirkhani on aiemmin ilmoittanut halunsa otella välittömän huipun tuntumassa pitkään kilpaillutta Cub Swansonia vastaan. Aiemmin Swanson ohitti itsevarman turkulaisen haasteen olankohautuksella, mutta Amirkhanin viime yön otteet saattavat muuttaa Swansonin mielen. Nyt molemmilla urheilijoilla on alla yksi voitto ja sitä ennen tappio Shane Burgosille. Siksi kyseinen mittelö voi olla lähempänä toteutumista kuin koskaan aiemmin.

Heikki Niva

Lue myös:

Makwan Amirkhani nappasi nopean voiton – vastustaja pyörtyi anakondakuristuksessa: "Olen vain liian hyvä tämän liikkeen kanssa"

Makwan Amirkhanilla on nyt erinomainen mahdollisuus karistaa tappion pölyt päältään – analysoimme suomalaisen mahdollisuudet ottaa voitto kovaleukaisesta vastustajastaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat