Daily Mail: "Brittiurheilijoille annettiin erikoisjoukkojen ihmelääkettä ja käytettiin tutkimuskohteina Lontoon olympialaisissa 2012" – UK Sport kiisti urheilijoiden vaarantuneen

UK Sport kertoo neuvotelleensa sekä Wadan että Britannian antidoping-yksikön kanssa ennen kuin energiajuomaa annettiin urheilijoille.

olympialaiset
Olympiatuli palamassa kenttätapahtumia esittävän jättinäytön edustalla Lontoon olympiastadionilla.
Olympiatuli palamassa kenttätapahtumia esittävän jättinäytön edustalla Lontoon olympiastadionilla 4. elokuuta.Bernd Thissen / EPA

Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin valmistautuessa urheilijoita käytettiin "koemarsuina", kun heille annettiin kokeellista ainetta "salaisessa" Britannian urheiluhankkeessa, joka kustannettiin julkisilla verovaroilla. Tavoitteena oli parantaa urheilijoiden suorituskykyä kotiolympialaisissa ja inspiroida kansaa menestyksellä.

Lehti kirjoittaa, että kahdeksan eri olympialajin brittiurheilijat osallistuivat "kokeiluun" nauttimalla energiajuoma 'Delta G:tä', joka sisälsi muun muassa ketonia. Tarkoitus oli selvittää, lisäsikö se kehon lihakseen varastoituneen glykogeenin määrää ja viivästyttikö se maitohapon esiintymistä.

Erityisjoukkojen käyttämällä energiajuomalla ei ollut lehden mukaan takeita siitä, että tuote ei aiheuta urheilijoille sivuvaikutuksia, eikä Maailman antidopingvirasto Wada välttämättä hyväksy sen käyttöä tulevaisuudessa. Ainetta annettiin brittien mitalitoivoille myös kilpailujen aikana.

UK Sports, joka valtion virastona pyörittää ja vastaa olympia– ja paralympialajien budjeteista Isossa-Britanniassa, valmisteli Daily Mailin syytöksen mukaan asiakirjoja, jotka olisivat vapauttaneet sen kaikesta syyllisyydestä, jos jotain olisi mennyt pieleen sekä salassapitosopimuksia, jotka kielsivät urheilijoita puhumasta asiasta.

Lontoon olympialaisten maskotti Heathrown lentokentällä kesäkuussa 2012.
Tal Cohen / EPA

Kohuaine nimeltään ketonit on synteettinen versio luonnossa esiintyvästä ketonhaposta. Aine kehitettiin alun perin Oxfordin yliopiston tutkijoiden näpeissä kymmenen miljoonan dollarin rahoituksella Yhdysvaltain puolustusministeriöltä, jotta sen erikoisjoukot pystyisivät toimimaan pidempään vihollislinjojen takana ja vähemmillä annoksilla.

Maailman antidopingvirasto ei ollut vuonna 2012, eikä ole tähän päivään mennessä asettanut ketoaineiden lisäravinteita kiellettyjen aineiden listalle. Kyse ei ole siis dopingista.

Brittilehden mukaan 40 prosenttia kokeiluun osallistuneista urheilijoista kärsi kivuista ja epämukavuudesta juoman ottamisen yhteydessä, muun muassa oksentelusta. Useat urheilijat luopuivat sen takia juomasta. Kokeelliseen tutkimukseen osallistui artikkelin mukaan ainakin brittiläisiä yleisurheilijoita, pyöräilijöitä, maahockeypelaajia, uimareita, viisiottelijoita ja purjehtijoita.

Iso-Britannia menestyi kotikisoissaan, olympialaisissa vuonna 2012
Iso-Britannia menestyi kotikisoissaan, olympialaisissa vuonna 2012Getty Images

Lontoon olympialaisissa Iso-Britannia kokosi kaikkiaan 65 mitalia, joista 29 oli kultaista. Tulos oli maalle kaikkien aikojen paras olympialaisten historiassa sitten vuoden 1908.

UK Sport kumosi urheilijoiden vaarantamisen

UK Sport on kiistänyt Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun) brittiurheilijoiden terveyden vaarantuneen Lontoon olympialaisissa 2012.

UK Sportin vastineessa todettiin, että se oli neuvotellut ennakolta sekä Wadan että Iso-Britannian antidoping-yksikön kanssa ennen tuotteen käyttöönottoa. Tällä UK Sport halusi varmistaa, että kaikkia ohjeita noudatetaan ja ettei urheilijoiden terveyttä vaaranneta.

Britit juhlivat Lontoon olympialaisissa 2012 kisapaikoilla ja katsomoissa.
Britit juhlivat Lontoon olympialaisissa 2012 kisapaikoilla ja katsomoissa. Getty Images

– UK Sport ei rahoita tutkimushankkeita, joiden tarkoituksena on parantaa joukkueemme suorituskykyä urheilijoiden hyvinvoinnin kustannuksella. Urheiluvirasto sijoittaa rahoja asiantuntijaorganisaatioihin, jotka toimittavat tutkimus– ja innovaatiohankkeita tukeakseen maamme urheilujoukkueidemme menestystä, lausunnossa sanottiin.

UK Sport muistutti, että kaikki toiminta tehdään korkeimpien eettisten standardien mukaisesti ja kansainvälisen urheilun sääntöjen puitteissa.

– Jokainen suorituskykyyn vaikuttava innovaatiohanke on tieteen ja kehittyvän teknologialistamme kärjessä, koska Ison-Britannian edut ovat mahdollisia vain, jos ne ovat meidän käytössä ennen niiden laajempaa käyttöä – kuten synteettisesti valmistetut ketoniesterit, jotka tulivat kaupallisesti kaikkien saataville vuonna 2018, todettiin kannanotossa.

Lue myös:

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäjän yleisurheilijoilla uhka kisapannasta – Valko-Venäjä "voisi harkita" venäläisten ottamista riveihinsä

Lähteet: Daily Mail - Sky News

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat