Nelinkertainen F1-mestari Sebastian Vettel toivottomassa tilanteessa – Suomen ystävällä ei ole kuin yksi vaihtoehto kriisitalli Ferrarilla

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh vaatii, että Sebastian Vettel näyttää johtajataitonsa katastrofaalisella Ferrarilla loppukauden aikana.

Sebastian Vettel on tukalassa tilanteessa Ferrarilla. Kuva: Bryn Lennon/Getty Images

Yksi kuumimpia F1-puheenaiheita koko kevään on ollut nelinkertaisen mestarin Sebastian Vettelin tilanne. Ferrari yllätti saksalaiskuljettajan koronaviruspandemian aiheuttamalla tauolla, kun se ilmoitti tiimin ja saksalaiskuskin yhteistyön päättyvän tähän kauteen.

Ferrari ja Vettel eivät käyneet edes mitään keskusteluita jatkosopimuksesta, vaikka tallista ilmoitettiin julkisestikin saksalaisen olevan ykkövaihtoehto jatkamaan tallissa Charles Leclercin kanssa.

Heti alkukaudesta Ferrarin ja Sebastian Vettelin meno on ollut vaisua. Ferrari on joutunut moottoriongelmien takia vaikeuksiin, eikä auto ole käyttäytynyt saksalaisen näpeissä hyvin. Avauskisassa viikko sitten Vettel mokasi täräyttämällä McLarenin Carlos Sainzia kylkeen.

Vettel pyörähti osuessaan ensi kauden Ferrari-kuskiin ja putosi joukon hännille. Lopputuloksena oli vain yksi piste 10. sijalla. Eilen sunnuntaina Itävallan toisessa kisassa Vettel joutui keskeyttämään sen jälkeen, kun tallitoveri Leclerc täräytti saksalaisen auton perään turhan rohkeassa ohitusyrityksessä.

Vettelin tulevaisuudelle F1-sarjassa on ollut oikeastaan kolme vaihtoehtoa: Joko Vettel siirtyy ensi kaudeksi uuteen talliin, pitää välivuoden ja ajaa taas vuonna 2022 tai sitten lopettaa kokonaan. Vetteliä on viety ensi kaudeksi niin Racing Pointin kuin myös vanhan mestaruustiiminsä Red Bullin rattiin. Yksi mahdollisuus meni sivu suun, kun toinen vanha mestari Fernado Alonso palkattiin Renault’lle. Kummastakin tiimistä on annettu julkisuuteen kieltävä vastaus Vettelin paikasta.

Toisaalta kummassakin tiimissä yhdellä kuljettajalla on ollut parantamisen varaa otteissaan: Red Bullin Alexander Albonilla ja Racing Pointin Lance Strollilla. Heidän paikkaaminen nelinkertaisella mestarilla voisi kiinnostaa. Toisaalta kummallakin kuskilla on takanaan miljönäärit tuomassa rahaa tiimeille.

– Vettelin tilanne vaikuttaa tällä hetkellä toivottomalta ja ikävältä, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh myöntää.

Ferrari on murheellisen alkukauden jälkeen katastrofaalisessa tilassa. Mildh uskookin, että Vettelillä ei ole nyt mahdollista tehdä kuin yksi asia.

– Vettel on kokenut kaveri ja nelinkertainen mestari. Tässä tilanteessa hänellä ei ole mitään mahdollisuutta antaa periksi. Nyt Vettelin pitää taistella ja luoda taistelutahtoa talliin asti. Hän jättäisi hyvän kuvan Ferrarille ja kantaisi kortensa kekoon, Mildh sanoo.

Samalla Vettel näyttäisi myös muille tiimeille, että hän on edelleen hyvä kuljettaja.

– Vaihtoehtoja ei ole hirveän monta. Mutta Vettelin pitää olla kärsivällinen. Kun Ferrari on jo tehnyt ratkaisunsa, Vettelillä ei pitäisi olla mitään ongelmaa näyttää olevansa hyvä johtajakuljettaja, Mildh sanoo.

Suomen ystäväksi ja maassa usein vierailevaksi tunnustautunut Vettel on itse korostanut julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun), että haluaisi jatkossa pitää enemmän hauskaa ja ajaa sopivassa tiimissä. Vuodet kovassa paineessa Ferrarilla ovat Vettelin mukaan vieneet paljon energiaa. Saksalainen uskoo, että hän tietää tulevaisuudestaan enemmän lähiviikkojen tai -kuukausien aikana.

Sunnuntain kisan jälkeen Vettel harmitteli kolaria Charles Leclecin kanssa. Etenkin saksalaista potutti se, ettei Ferrari nähnyt, toimivatko pikavauhdilla Itävallan toiseen kisaviikonloppuun tuodut päivityspaketit. Ferrarilla oli ainakin kova usko, että vauhti olisi parempaa kuin katastrofaalisesti sujuneissa aika-ajoissa.

– Mutta nyt emme saa vastausta, Vettel myönsi.

Jotain Ferrarin syvästä kriisistä kertoi se, että Itävallan kisan jälkeen tiimi perui oman lehdistötilaisuutensa. Paikalla piti olla tiimipäällikkö Mattia Binotto sekä kuljettajat Leclerc ja Vettel, mutta nyt kolmikkoa päästään haastattelemaan yleisessä mediatilaisuudessa seuraavan kerran vasta torstaina ennen Unkarin kilpailuviikonloppua.

Lue lisää: