1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Oskari Mörö sai pohkeensa kuntoon, mutta nyt harjoituskalenteria muokataan uuden ongelman takia – aitakauden avaus saattaa siirtyä entisestään

Aitajuoksija Oskari Mörö sai pitkästä aikaa nauttia ehjästä harjoituskaudesta. Pienten vaivojen takia hän ei ole vielä päässyt näyttämään todellista kuntoaan.

Oskari Mörö ei ollut tyytyväinen vauhtiinsa sunnuntaina 300 metrin kisassa. Kuva: Jaakko Stenroos/AOP

Suomen ennätysmiehen Oskari Mörön, 27, kesä on ollut tähän asti poikkeuksellinen. 400 metrin aituri ei ole kilpaillut vielä lainkaan päämatkallaan, ja viime viikonlopun perusteella ensimmäinen aidatun ratakierroksen kisa saattaa siirtyä vielä pidemmälle loppukesään.

Kesäkuun alussa Mörö väläytti vauhtiaan 200 metrin aidoissa, joissa syntyi uusi Suomen ennätys 23,24. Ennen tuota kisaa ja sen jälkeen Mörö on kärsinyt pohjevaivoista. Arvokisattomana vuotena aituri ei halunnut ottaa turhia riskejä vamman kanssa, joten aitojen juokseminen on jäänyt vähiin.

200 metrin aitakisan jälkeen Mörö on kilpaillut vain 150 metrin ja 300 metrin sileän kisoissa.

– Yksi tai kaksi kertaa olen aitatreeniä sen kesäkuun kisan jälkeen vetänyt. Vähän sellaista nuoralla tanssimista se on, Mörö kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Viime sunnuntaina Mörö kilpaili Porvoossa 300 metrillä. Kisan Mörö juoksi testimielessä nähdäkseen, mikä tilanne on tällä hetkellä.

Viimeisen 120 metrin aikana ei paljon maisema vaihtunut, eikä minkäänlaista vaihdetta saanut laitettua silmään. Totta kai siihen pitää reagoida ja teemme parhaamme, että olen elokuussa huipputikissä.

Oskari Mörö

Helpottavaa oli, että Mörö sai päästellä matkan täysin ilman kipuja, mutta aika 34,26 turhautti, sillä Mörö tietää pystyvänsä parempaan. Oman ennätyksensä 33,63 Mörö on juossut kyseisellä matkalla viisi ja puoli vuotta sitten.

Aiturin mukaan heikossa ajassa näkyi se, että hän kärsi sunnuntaina allergia- ja flunssaoireista.

– Juoksusta sai ainakin sen verran tietoa, että alkukesästä on vähän liikaa koulittu, eikä minulla ole vielä juoksuvalmiutta. Viimeisen 120 metrin aikana ei paljon maisema vaihtunut, eikä minkäänlaista vaihdetta saanut laitettua silmään. Totta kai siihen pitää reagoida ja teemme parhaamme, että olen elokuussa huipputikissä.

Muutoksia treeniohjelmaan

Möröllä oli pitkästä aikaa ehjä harjoituskausi. Hän on viime vuosien aikana kärsinyt vamma- ja sairastelukierteestä. Siksi Mörö haluaa pitää nyt maltin mukana, jotta uusia vammoja ei tulisi.

Sunnuntain kisan perusteella harjoitusohjelmaa muokataan.

– Emme pilaa hyvää harjoituskautta sillä, että nyt paukutetaan tukkoisella ololla kovia tehotreenejä tiheään tahtiin. Sunnuntain jälkeen normaaliin verrattuna joudumme tekemään pieniä muutoksia. Pitää edetä järkevästi, koska kunto siellä kuitenkin on.

Oskari Mörölle on tarjolla loppukesälle hyviä aitakisoja. Kuva: AOP

Mörön tähtäimessä on kuntopiikki elokuulle, jolloin tarjolla on kovatasoinen 400 metrin kilpailu Paavo Nurmen kisoissa ja heti perään Kalevan kisat Turussa. Elokuun lopulle Mörö hakee mahdollisesti vielä kansainvälisiä kisoja.

– Siellä on hienoja kisoja, joten nyt pitää päästä tukkoisuudesta irti, että pääsen hyvässä kunnossa viemään kisoja läpi. Täytyy jutella lääkärin, valmentajan ja tukijoukkojen kanssa, millainen sapluuna kehitellään, että saadaan tukkoinen olo pois ja suorituskyky esille elokuussa.

Tämän ulkoratakauden ensimmäinen 400 metrin aitakisa Mörön on ollut tarkoitus juosta heinäkuun 22. päivänä Tampereella. Edelleen hän aikoo treenata tuota kilpailua kohti, mutta Mörö myöntää, että suunnitelmat voivat vielä muuttua.

– Emme osaa nyt tarkkaan sanoa, kisaanko aidat vielä heinäkuun puolella Tampereen teemakisoissa vai en.

Vaikka Mörön mieli halajaisi jo aitakisan lähtöviivalle, hän pitää tärkeimpänä sitä, että pääsee kilpailemaan kivuttomasti. Kun tulosrajoja ei voi tänä vuonna tehdä, ei Möröllä ole paineita lähteä starttiviivalle puolikuntoisena.

Lue myös:

Paavo Nurmen kisoihin tulossa kansainvälisiä tähtiä Japanista asti – osa kilpailijoista joutuu koronatestiin ennen kuin päästetään Suomeen

Fraser-Pryce juoksi vastatuulessa kauden kärkiajan

Annimari Korte virittelee huippukuntoaan elokuulle – uudet ennätykset vaativat aitavälien takomista sekuntiin ja sen alle: "Tiedän, että pystyn juoksemaan huomattavasti kovempaa"