1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Lauri Markkanen

Henrik Dettmannilta selkeä arvio siitä, miksi Lauri Markkasen kausi NBA:ssa oli vaikea: "Jos joka pelissä on aina eri ukko tuossa vierellä niin kyllä sen pelirytmin löytäminen on aika vaikeaa"

Markkanen on ollut Suomessa kesäkuun puolivälistä alkaen, mutta häntä tuskin tullaan näkemään Viroa vastaan pelattavissa tuplamaaotteluissa heinäkuun lopulla.

Lauri Markkasen NBA-kausi päättyi maaliskuussa. Kuva: Getty Images

Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi pääsee pitkästä aikaa pelikentille tositoimiin heinäkuun lopussa. Suomi kohtaa tuplamaaotteluissa Viron maajoukkueen kotimaan kamaralla 29.7. ja 30.7. Yle televisioi molemmat ottelut suorina lähetyksinä.

Suomen maajoukkue ei ole vielä julkaissut virallista nimilistaa pelaajakokoonpanosta, joka lähtee hakemaan pelituntumaa Viroa vastaan.

Monien mielenkiinto on kohdistunut maajoukkueen kirkkaimpaan tähteen ja NBA:ssa Chicago Bullsissa pelaavaan Lauri Markkaseen. Markkanen on ollut Suomessa kesäkuun puolivälistä alkaen, mutta todennäköisesti häntä ei tulla näkemään Viroa vastaan pelattavissa maaotteluissa.

Susijengin pitkäaikaisen luotsin Henrik Dettmannin mukaan Markkanen kiitää takaisin rapakon taakse ennen harjoitusmaaotteluiden käynnistymistä. Uusi NBA-kausi päästään todennäköisesti käynnistämään poikkeuksellisesti vasta joulukuussa.

– Lauria ei varmaankaan Viro-otteluissa nähdä. Hän lähtee takaisin Yhdysvaltoihin loppukuusta ja harjoittelee siellä sitten Chicagossa omiensa kanssa, Dettmann selvitti Yle Urheilulle maanantaina.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA linjasi kesäkuussa aiemmin, että EM-karsinnat pelataan loppuun alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Näin ollen Suomi tulee kohtaamaan marraskuun lopussa Georgian kotikentällä ja Serbian vieraskentällä.

Lapin Kansalle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Markkanen ei osannut ottaa tarkemmin itse kantaa siihen, nähdäänkö hänet kenties EM-karsintaotteluissa.

– Jos NBA pystyy aloittamaan uuden kauden joulukuussa, sitä ennen ohjelmassa ovat joka tapauksessa harjoitusleirit ja -ottelut. En osaa sanoa yhtään, kun mikään ei ole varmaa. Eihän sitä tiedä, pelataanko karsintapelejäkään marraskuussa, Markkanen kommentoi.

Henrik Dettmanin mukaan Markkasta tuskin tullaan näkemään Viroa vastaan pelatuissa maaotteluissa. Kuva: Tomi Hänninen

Dettmannin mukaan Markkanen osallistuu maajoukkueen otteluihin silloin, kun se on NBA-sarjan kannalta mahdollista. Suoria vastauksia on vaikea antaa, sillä koronapandemia ja sen tuomat rajoitukset hämmentävät soppaa taustalla.

– Lauri pelaa maaotteluita silloin, kun se on hänen NBA-ohjelman puitteissa mahdollista. On erilaisia suunnitelmia, jotka näyttävät elävän aika vahvasti. Ei tuohon oikeastaan paljon enempää voi sanoa.

Loukkaantumiset söivät Markkasen ja Chicago Bullsin parasta tehoa

NBA-kausi on ollut keskeytetttynä 11. maaliskuuta lähtien koronaviruspandemian vuoksi. Sarjakautta pyritään jatkamaan tämänhetkisten tietojen mukaan 31. heinäkuuta alkaen.

Suunnitelman mukaan NBA-kautta jatkaa 22 joukkuetta. 13 joukkuetta läntisestä konferenssista ja 9 joukkuetta itäisestä konferenssista. Markkasen edustama Chicago Bulls ei ollut alavireisesti sujuneen kauden jälkeen kiinni pudotuspelipaikassa, ja näin ollen joukkueen pelit ovat jo tämän kauden osalta päättyneet.

Markkasen kolmas kausi maailman arvostetuimassa koripallosarjassa ei sujunut täysin odotusten mukaisesti. Tilastonumerot putosivat, eikä kunnollista pelirytmiä tuntunut löytyvän.

Dettmann näkee, että ailahtelevasti sujuneen kauden taustalta voi löytää monia näkemyksiä ja syitä. Maajoukkueen päävalmentajan henkilökohtaisen arvion mukaan perinteikäs seura ei päässyt käyttämään täyttä potentiaaliaan.

– Lähtisin itse ennemmin purkamaan Chicagon viime kautta siitä näkökulmasta, kuinka paljon joukkueella oli erinäisiä loukkaantumisia. Joukkue pelasi harvassa ottelussa parhaalla kokoonpanolla. Se vaikuttaa kaikkiin ja jokaiseen pelaajaan, ja varsinkin sellaiseen pelaajaan kuin Lauriin, joka antaa joukkueelle, mutta on myös riippuvainen joukkueesta.

Dettmann nosti pöydälle myös Markkasen kärsimät vammat kauden aikana. Rasitusmurtuma lantiossa päätti pelit tammikuussa ennen aikojaan.

– Jos joka pelissä on aina eri ukko tuossa vierellä, niin kyllä sen pelirytmin löytäminen on aika vaikeaa. Myös Lauri pelasi ison osan kautta erinäisillä vammoilla, joka tietysti söi pelitehoa, Dettmann totesi.

Lue myös:

Lauri Markkaselle annettiin surkea arvosana penkin alle menneestä kaudesta – uusi urheilutoimenjohtaja kehittelee suunnitelmaa kurssin kääntämiseksi

Markkasen Bulls pettyi joukkueen kohtaloon – "Meillä ei ole mahdollisuutta nähdä joukkuettamme tai pelaajiamme tositoimissa"

Maajoukkuekoripalloa Ylen kanavilla – Susijengi ja Viro kohtaavat tuplamaaotteluissa heinäkuun lopulla