Suora

  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Antidopingasiantuntija Sergei Iljukov ottaa kantaa Britannian olympialaisissa käyttämään ”ihmeaineeseen” – kyseenalaistaa projektin etiikan ja urheilijoiden kohtelun

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov kertoi Yle Urheilulle omat näkemyksensä Britannian huippu-urheilijoille ”salassa” pidettyyn ketonijuomakohuun.

olympialaiset
Sergei Iljukov
Sergei IljukovYle

Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)paljasti viikonvaihteessa, että Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin valmistautuessa brittiurheilijoita käytettiin tutkimuskohteina, kun heille annettiin ketonipohjaista ainetta "salaisessa" Britannian urheiluhankkeessa, jonka avulla haluttiin maksimoida menestys kotiolympialaisissa.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov muistuttaa, että Britannia ei sortunut kahdeksan vuotta sitten dopingvilppiin, vaikka ehkä liikkui urheilun niin sanotulla ”harmaalla vyöhykkeellä”. Maan kärkiurheilijoille annettiin Yhdysvaltain erikoisjoukkojen käyttämää energiajuomaa, ketonipohjaista Delta G:tä, jonka vaikutuksia urheilijoihin ei oltu silloin tutkittu.

– Minulle tämä asia ei ole mitenkään uusi. Kuulin siitä ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja vuonna 2017 pääsin perehtymään tämän projektin julkaisemattomaan sisältöön tarkemmin, Iljukov sanoo.

Britannia lähti testaamaan ainetta parempien tuloksien toivossa. Ensi alkuun brittisoutajilla, joista osalla se auttoi, osalla taas ei. Tulokset olivat ristiriitaisia, mutta niissä oli myös myönteisiä seikkoja.

Olympia- ja paralympiajaleista Britanniassa vastaavalla UK Sportilla oli pohja jatkaa aineen tutkimuksia, koska UK Sport oli kertomansa mukaan keskustellut ennakolta tuotteen käyttöön ottamisesta Wadan ja Britannian antidoping-yksikön kanssa.

Lontoon olympialaisten olympiatuli palaa.
Lehtikuva

UK Sport lähti kokeilemaan tuotetta Lontooseen 2012 satsaavilla huippu-urheilijoilla, joiden piti allekirjoittaa ”koehenkilöiden” sopimus, millä he viime kädessä itse vastasivat mahdollisista seuraamuksista. Ketoneita oli alun perin tutkittu Oxfordin yliopistossa. Tutkimuksen pohjalta perustettiin sittemmin start-up yritys. UK Sport teki yrityksen kanssa tutkimussopimuksen, jolla vastuu sysättiin urheilijalle.

Ketonit samalla viivalla kreatiinin kanssa

Sallittu lisäravinne kreatiini, joka on yleisesti voima- ja nopeuslajien käytössä, on Iljukovin mukaan jossain määrin tässä tilanteessa vertailukelpoinen ketoneihin. Tosin sillä erotuksella, että kreatiini on laajasti tutkittu jo 1970-luvulta lähtien ja osoitettu turvalliseksi.

– Tämä ei ole mikään mustavalkoinen asia, mutta kun ottaa ketonien tutkimuksen ja niiden sivuvaikutukset sekä ristiriitaiset tulokset huomioon, niin jatkotutkimus huippu-urheilijoilla on hieman arveluttava. Jos valtion virastolla on yhteistyösopimus yksityisen yrityksen kanssa ja jätät päätöksenteon sekä vastuun urheilijalle, se nostaa entistä enemmän kysymyksiä.

– Toinen asia on sitten se, kun UK Sportilla on laajat vaikutusmahdollisuudet ja valtuudet brittiläisessä kilpaurheilussa. Urheilijat ovat tietyillä tavalla riippuvaisia organisaatiosta. Kun tutkimuksessa nykytietojen mukaan ei menty perinteisellä tavalla, esimerkiksi yliopiston eettisen lautakunnan antamalla luvalla vain erikoisjärjestelyllä yksityisen yrityksen kanssa, urheilijoiden asema ja mahdollisuudet olla osallistumatta tutkimukseen voivat olla siksi kyseenalaisia, pohtii Iljukov.

Etiikka ja urheilijan asema

UK Sport on ollut viime vuosina ja aikoina enemmänkin brittimedian tikunnokassa, kun sen alaisuudessa on pullahtanut skandaaleja ainakin voimistelussa, pyöräilyssä, yleisurheilussa, uinnissa, joissa yhteinen tekijä on ollut ”pelon ilmapiiri”. Kysymys kuuluu, miten asia on mahtanut olla 2010-luvun alkupuolella?

Lontoon olympiastadion
AOP

– Minusta Daily Mailin nostattama asia on ihan asiallisen keskustelun paikka. Kysymys ei ole dopingista, eikä ketonit-aine ole minusta edes artikkelin isoin asia, vaan ennemminkin se tapa, miten koko tapauksessa on toimittu. Koeluonteisen projektin etiikka ja urheilijan heikko asema eivät ole minun mieleeni, toteaa Iljukov.

Brittilehden mukaan 40 prosenttia kokeiluun osallistuneista urheilijoista kärsi kivuista ja epämukavuudesta juoman ottamisen yhteydessä, muun muassa oksentelusta. Useat urheilijat luopuivat sen takia juomasta.

Kokeelliseen tutkimukseen osallistui artikkelin mukaan ainakin brittiläisiä yleisurheilijoita, pyöräilijöitä, maahockeypelaajia, uimareita, viisiottelijoita ja purjehtijoita.

Iljukov: Britannian menestykselle löytyy johdonmukainen syy

Sergei Iljukov sanoo suoraan, ettei ole ehtinyt päivittää ketonien ”pelikirjaa” viime vuosilta, eikä siksi halua sanoa tuotteesta sen enempää.

– Se mitä tiedän, on se, että kun Britannialle nimettiin vuonna 2005 olympialaiset vuodelle 2012, niin he avasivat organisaatiossa heti paljon uusia toimia. Esimerkiksi English Institute of Sports (EIS) joka koordinoi huippu-urheilun parissa työskentelevien asiantuntijoiden (valmentajat, urheilufysiologit, psykologit, lääkärit jne) toimintaa sai merkittävissä määrin resursseja. Vuodesta 2006 lähtien olen ollut paljon tekemisissä kollegoiden kanssa ja tunnen aika hyvin eri rakenteet muun muassa Britanniassa.

Britit juhlivat Lontoon olympialaisissa 2012 kisapaikoilla ja katsomoissa.
Britit juhlivat Lontoon olympialaisissa 2012 kisapaikoilla ja katsomoissa. Getty Images

Iljukovin mukaan Lontoon-projektiin laitettiin paljon rahaa, se on vaatinut isoja organisaatioita ja monitieteellisiä tiimejä, jotka ovat kytköksissä yliopistoihin. Sieltä osaaminen ja tietotaito valuu eri urheilulajien keskuudessa kentille.

– Näiden tekijöiden ansiosta maan urheilutaso on noussut valtavasti. Selkeä seuraamus pitkäjänteisestä ja ammattitaitoisesta osaamisesta on Britannian menestys useissa eri lajeissa maailman huipulla. Maan mitaliennätykset ovat täysin johdonmukainen tulos tekemisestä. Heillä on paljon perinteitä ja oikeita ihmisiä taustalla.

Iljukov näkee, että myös Suomella on paljon osaavia urheiluihmisiä, mutta rakenteet ovat pirstaleisia. Ilman riittäviä resursseja ja organisaatioita kilpajuoksu olympiakisojen mitaleista on äärettömän vaikeaa.

Norja saa lahjakkuudet puhkeamaan kukkaan

Urheilun käsittämätön menestysmaa Norja on aihe, joka jaksaa puhuttaa niin Suomessa kuin muuallakin. Sergei Iljukov näkee, että vuonomaan mitalien pohja on rakennettu Lillehammerin talviolympialaisista 1994 lähtien ja sen jatkuvuudesta on pidetty kiinni tähän päivään saakka.

– Olympiatoppen, joka on Norjan vastine meidän Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:lle, on hoitanut hyvin omaa huippu-urheilua. Siellä on ollut koko ajan riittävä älykkyysosamäärä ja kokemus, joiden varaan on rakennettu selkeä jatkumo vuosikymmenestä toiseen. Norjalla on lisäksi koneisto kunnossa, sponsorit takana ja urheilemisen suosio huipussa.

Iljukov tekee väitöskirjaansa suorituskyvyn kartoittamisesta kilpailutulosten perusteella ja tutkimuksensa puitteissa on tutkinut tarkoin asiaa. Esimerkiksi Norjalla ja Suomella on yleisurheilussa yhtä paljon kansainvälisen tason urheilijoita, jos mittapuuksi otetaan EM-menestys tai pääsy siellä välierä- ja finaalivaiheeseen.

Karsten Warholm
Aitajuoksija Karsten Warholm AOP

– Dramaattinen ero tulee siinä, että Norjalla on kymmenkunta huippua yleisurheilussa, Suomella ei Tero Pitkämäen lopettamisen jälkeen taas ensimmäistäkään. Norja osaa tehdä lahjakkaista urheilijoista huippuja. Sen takana ovat ainakin rakenteet ja tiede. Mutta mitä muuta? En osaa siihen vastata.

– Itse en jaksa yhtään kuulla, kun täällä Suomessa koko ajan jauhetaan norjalaisten mahdollisesta dopingin käytöstä. Se ei selitä heidän ylivoimaisuuttaan, ihan hölynpölyä. Meillä on täällä peiliin katsomisen paikka, kun järjestelmämme on yksistään niin paljon heitä jäljessä, Iljukov huomauttaa.

Britannian ja Norjan menestykset urheilussa nojaavat ennen muuta isoihin resursseihin ja osaavaan, pitkäjänteiseen arkityöhön, jossa tuorein, yli lajirajat ylittävä tiede tukee kenttätasolla taitavasti huippu-urheilijoita. Synteettisesti valmistetut ketoniesterit ja kreatiini voivat olla pisaroita meressä, mutta eivät selitä yksistään voittoja, ennätyksiä ja arvokisamitaleita.

Kohentuneen, tiukentuneen antidopingtyön perimmäinen tarkoitus oli tuoda urheilijoita lähemmäs toisiaan, samalle viivalle. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että vahvalle urheilurakenteelle osaamisensa muuranneet maat kuten Britannia ja Norja ovat tehneet selvää pesäeroa muihin maihin.

Lue myös

Daily Mail: "Brittiurheilijoille annettiin erikoisjoukkojen ihmelääkettä ja käytettiin tutkimuskohteina Lontoon olympialaisissa 2012" – UK Sport kiisti urheilijoiden vaarantuneen

Arvostettu urheiluvaikuttaja pohtii "kemiallisen valmennuksen" tehokkaampaa hyödyntämistä suomalaisessa huippu-urheilussa – Matti Heikkinen tyrmää ajatuksen ja puhuu "harmaasta alueesta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat