Hyppää sisältöön

Washington Redskinsin nimenvaihdos varmistui – suomalaisprofessorin mukaan vanha nimi vahingoitti jättisponsorien mainetta

Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan urheiluseurat ovat vuosikymmenien ajan hakeneet intiaaninimillä vaikutelmaa urheudesta.

NFL-seura Washington Redskins muuttaa nimensä lisäksi myös logonsa. Kuva: Getty Images

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjassa pelaava Washington Redskins vaihtaa nimensä ja logonsa. Seura vahvistaa päätöksen nimenvaihdoksesta verkkosivuillaan.

Vuonna 1933 perustetun joukkueen nimeä on kritisoitu jo vuosia. Punanahkaa tarkoittavaa Redskins-nimeä pidetään syrjivänä ja loukkaavana Yhdysvaltain alkuperäiskansoja kohtaan.

Redskins arvioi nimeään uudelleen heinäkuun alussa, kun sen suurimpiin sponsoreihin kuuluvat FedEx, PepsiCo ja Nike vaativat seuraa vaihtamaan nimensä. Seuran uutta nimeä ja logoa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta kertoo, että mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan touko-kesäkuussa laukaisemat mielenosoitukset ovat johtaneet yritysmaailmassa laajaan pohdintaan muun muassa tuotteiden nimistä.

– Urheilujoukkueiden sponsoreiden paineet ovat tulleet tässä tapauksessa suuremmiksi. Nyt yritysvastuukulttuurissa voimistunut se, että etniseen loukkaavuuteen liittyviä teemoja varotaan hyvin paljon, Teivainen toteaa Yle Urheilulle.

Washington Redskins pelaa kotiottelunsa Landoverissa, Marylandin osavaltiossa lähellä Washington D.C:tä. Kuva: Getty Images

– Merkittävä osa nimenmuutoksista selittyy sillä, että sponsorit ilmoittavat, että seuran brändi on muuttunut haitalliseksi. Ellette muuta nimeä, me vedämme mainosrahoja ja muita sponsoritoimia pois.

Teivainen ottaa esimerkiksi virvoitusjuomajätti PepsiCon, jolle brändin imago on äärimmäisen olennainen, sillä tuote myydään kuluttajalle mielikuvien kautta.

– Pepsin asiakaskunta saattaa olla kovin toisen tyyppistä kuin jonkun yhdysvaltalaisen jalkapallojoukkueen. Pepsi katsoo, että heidän asiakkailleen tämän tyyppinen irtaantuminen etnisesti loukkaavista mielleyhtymistä on tärkeää. Siksi nämä yritykset pakottavat urheiluseuran vaihtamaan nimeä.

Intiaaninimillä tuodaan esiin urheutta

Washington Redskinsin omistaja Dan Snyder suhtautui vastahakoisesti nimenvaihdokseen. Vielä vuonna 2013 hän vannoi, ettei nimeä tulla koskaan vaihtamaan.

Redskins on ollut etnisestä syrjinnästä puhtia saavien protestien kohteena jo vuosikymmenten ajan, eikä vain alkuperäiskansoja loukkaavan nimen vuoksi.

Washington Redskinsin perustaja George Preston Marshall oli viimeinen NFL:n seuraomistaja, joka suostui ottamaan joukkueeseensa mustia pelaajia 1960-luvulla. Marshallin patsas poistettiin Redskinsin entisen kotistadionin edustalta kesäkuussa 2020.

Yhdysvalloissa on alkuperäisväestöön liittyviä urheilujoukkueiden nimiä runsaasti. Professori Teivo Teivaisen mukaan intiaaninimillä on haettu tietynlaista juurevuutta, joka puree paikalliseen väestöön.

– Urheiluun liittyy myös sellaista urheuden tavoittelua. Siinä kenties sotaisina pidetyt intiaaniheimot on nähty yhtenä keinona urheuden esiintuomiseksi, Teivainen sanoo.

Washington Redskinsin omistaja Dan Snyder taipui jättisponsoroiden vaatimuksiin vaihtaa seuran nimeä. Kuva: Getty Images

Intiaaniliikkeet alkoivat 1960-luvulta lähtien ottaa näkyvämmin esille sen, että heidän oikeutensa ovat vähäisemmät kuin muulla väestöllä, ja että on väärin, että urheiluseurat tekevät rahaa intiaaniheimojen imagolla. Vasta myöhemmin ilmiötä on alettu kutsua kulttuuriseksi omimiseksi.

– Se, mikä ennen oli ihan okei, ei enää ole. Black Lives Matter -liikehdintä on voimistanut paineita entisestään ja muuttanut keskustelukulttuuria.

Trump vetoaa kritiikillä ydinkannattajiinsa

Myös muutamat muut urheiluseurat ovat ilmoittaneet vaihtavansa nimensä. Jotkut intiaaniväestöstä nimensä saaneet seurat eivät kuitenkaan aio muuttaa nimeään, mikäli nimi nähdään kunnianosoituksena alkuperäiskansoille.

Esimerkiksi jääkiekon NHL-seura Chicago Blackhawks kertoi pitävänsä nimensä ennallaan, sillä se symboloi tärkeää ja historiallista henkilöä, parisataa vuotta sitten elänyttä intiaanijohtaja Mustaa Haukkaa.

– Intiaanit eivät ole mikään yhtenäinen toimija aatteellisesti. Aina on tahoja, joiden mielestä on jopa hienoa, että heitä kunnioitetaan tällä tavalla. Blackhawksin nimi on kunnioittavampi kuin lähtökohtaisesti halventavana pidetty Redskins, joten paineet sitä kohtaan ovat vähäisempiä, Teivainen kertoo.

Teivainen ei usko, että suomalaiset urheiluseurat kokevat paineita nimenmuutokseen.

Urheilumaailmaan useasti kantaa ottanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kritisoinut nimenmuutosta harkitsevia urheiluseuroja.

– Trump pyrkii sillä hakemaan kannatusta tietynlaisilta ydinkannattajilta, jotka ovat yleensä valkoisia alemman keskiluokan porukoita. Tällainen poliittiseen korrektiuteen liittyvä ajatus, että etnisyyteen liittyvän syrjinnän takia nimi pitää muuttaa, kuulostaa heidän mielestään typerältä. Trump nimenomaan vetoaa heihin.

Yhdysvaltain pääkaupungista Washington D.C:stä kotoisin oleva Washington Redskins ei ole viime vuosikymmenten aikana yltänyt takavuosien loistoonsa jalkapallokentällä. Se voitti Super Bowlin vuosina 1982, 1987 ja 1991, mutta 2000-luvulla se on selviytynyt pudotuspeleihin vain viidesti.

Lue myös:

Washington Post: Washington Redskins siirtää seuranimensä historiaan

Chicago Blackhawks pitää nimensä ja tunnuksensa ennallaan – "Nimi ja tunnus symboloivat tärkeää ja historiallista henkilöä"

Trump arvosteli nimenvaihtoa harkitsevia seuroja – piikitteli aiemmin tummaihoista NASCAR-kuljettajaa

Myös baseball-seura Cleveland Indians selvittää nimenmuutosta