Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Suomen yleisurheilutähdet pettyivät, kun tavallinen rahapalkkio jätettiinkin maksamatta – Nooralotta Neziri muistuttaa: "Meidän kasvoillamme myydään lippuja"

Suomalaisen yleisurheilun huippujen starttirahoista on kadonnut merkittävä osa. Viime viikolla Jyväskylän GP:ssä starttirahoja ei maksettu lainkaan.

yleisurheilu
Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri kertoo, ettei ole tässä vaiheessa uraansa saanut vielä juurikaan starttirahoja ulkomailla kisatessaan, mutta kotimaassa korvauksen saaminen osallistumisesta on tavallinen käytäntö.Tomi Hänninen

Koronaviruspandemia on iskenyt kovaa yleisurheilijoiden yhteen tulonlähteeseen, starttirahoihin. Pika-aitojen kärkinimiin lukeutuva Nooralotta Neziri arvioi Yle Urheilulle, että tänä kesänä hänen on mahdollista saada starttirahoja noin puolet vähemmän kuin normaalissa tilanteessa.

Tavallisesti Neziri pitää starttirahojen saamista hyvin tärkeänä.

– Minusta starttiraha kertoo tietyllä tapaa urheilijan arvostuksesta. Kisa on meidän työkeikkamme, josta on minusta ansaittua saada jokin palkka, koska meidän kasvoillamme myydään lippuja kisatapahtumaan ja kärkiurheilijat ovat niitä, jotka vetävät maksavia asiakkaita kisoihin.

Omituisen maailmantilanteen vuoksi Neziri on suhtautunut starttirahan saamiseen ja määrään aiempaa joustavammin. Jyväskyläläinen ymmärtää, että kilpailuja järjestävät urheiluseurat ovat nyt tiukoilla muun muassa katsojarajoitusten vuoksi. Toisaalta kisakalenteri näyttää aiempia vuosia tyhjemmältä koronatilanteen takia, joten kovatasoisia kilpailuja ei haluta mielellään jättää välistä.

Nezirin mukaan starttirahojen maksaminen kisaan lähteville huippunimille on Suomessa yleinen käytäntö. Siksi useat yleisurheilijat ovat Yle Urheilun tietojen mukaan pettyneitä starttirahatilanteeseen. Neziri kertoo, että osa urheilijoista on empinyt osallistumistaan kisoihin kehnon tilanteen takia.

Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri aitakisassa
Pika-aitojen kärkikolmikko Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri kilpailevat toisiaan vastaan jälleen keskiviikkona Lahdessa.Tomi Hänninen

Pika-aituri Nezirille starttirahat eivät ole merkittävin tulonlähde, mutta iso osa budjettia joka tapauksessa. Valtaosa Nezirin tuloista koostuu yhteistyökumppanisopimuksista ja tukirahoista.

– Muutenkaan starttirahat eivät ole mitään suuria summia, joten nyt puhutaan siitä, että käytännössä saa katettua kulut kisoihin lähtemisestä.

Starttirahoissa kirjavia malleja

Suomen Urheiluliitto (SUL) on määritellyt yleisurheilun GP-kisasarjaan palkintorahat, jotka kisoissa pitää jakaa. A-ryhmän lajeissa palkintorahaa jaetaan yhteensä 2 000 euroa. B-ryhmän lajien palkintorahat ovat tavallisesti olleet tuhat euroa, mutta koronan takia pottia pienennettiin tälle kesälle 800 euroon.

Naisten pika-aidat on Lahdessa B-ryhmän laji. Viikko sitten Neziri ja muut aiturinaiset nauttivat Jyväskylässä A-ryhmän palkintopotista.

Starttirahojen jakamisesta ei ole kuitenkaan linjattu yhteisesti mitään, vaan kisajärjestäjät saavat päättää, haluavatko houkutella urheilijoita paikalle starttirahalla.

Viime viikolla Jyväskylän GP:ssä ei jaettu lainkaan starttirahoja. Sen sijaan kisassa palkittiin hyvin menestyneitä urheilijoita määriteltyjen palkintorahojen lisäksi bonuksilla esimerkiksi EM- ja olympiarajoista. Lisäksi Jyväskylän Kenttäurheilijat maksoi tapahtuman järjestäjänä urheilijoille majoituksia, ruokailuja ja matkoja.

Keskiviikkona Lahden GP-kilpailussa sen sijaan starttirahat jaetaan. Summa on kilpailun pääsihteerin Janne Harjulan mukaan hieman normaalivuotta pienempi.

Starttirahat pyörivät samoissa summissa kuin palkintorahat. Se toki vaihtelee hirmuisen laajasti. Parhaimpina vuosina meillä puhutaan ihan merkittävistä summista, jos tänne tulee joku kansainvälinen tähti tai suomalainen olympiavoittaja.

Janne Harjula

Starttirahan suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi urheilijan tulostaso ja aiemmat saavutukset.

– Starttirahat pyörivät samoissa summissa kuin palkintorahat. Se toki vaihtelee hirmuisen laajasti. Parhaimpina vuosina meillä puhutaan ihan merkittävistä summista, jos tänne tulee joku kansainvälinen tähti tai suomalainen olympiavoittaja. Nyt menemme huomattavasti maltillisimmissa summissa, Harjula sanoo.

Urheiluseuroille kisojen järjestäminen on iso ponnistus. Suomen Urheiluliitto tukee GP-kisojen järjestäjiä viisinumeroisella potilla, mutta loppukädessä tapahtuman taloudellisen riskin kantaa aina seura.

– Kaiken pitää lähteä siitä, että kisajärjestäjälle jää jonkin verran viivan alle, jotta toiminnalla on jatkuvuutta, Harjula sanoo ja jatkaa:

– Kisat työllistävät älyttömästi. Meillä on monta sataa talkoolaista, jotka tekevät pitkää päivää. Minä päätoimisena käytän tähän kisaan monta kuukautta työajastani.

Kisojen järjestämisestä saatavan tuoton seurat käyttävät oman toimintansa pyörittämiseen, kuten lasten ja nuorten toimintaan.

Itani kannattaa urheilijoiden järjestäytymistä

SULin puheenjohtaja Sami Itani kertoo, että urheilijat ovat lähestyneet myös Urheiluliittoa starttirahoihin liittyvillä huolilla. Puheissa on noussut esille esimerkiksi se, että kilpailujen välillä on suuri kontrasti starttirahakulttuurissa.

Itani kokee, että tulevaisuudessa tilanteeseen on kaksi ratkaisua: urheilijoiden järjestäytyminen ja liiton entistä tehokkaampi varainkeruu, jotta kisajärjestäjiä voidaan tukea entistä suuremmilla summilla.

– Parempi varainhankinta mahdollistaisi osaltaan myös starttirahojen, eikä pelkästään palkinto- ja bonusrahojen, maksun. Olkoonkin, että varainhankinta on tällä hetkellä hyvin, hyvin vaikeaa.

Sami Itani marraskuussa 2019
Entinen kymmenottelija Sami Itani valittiin Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaksi vuoden 2018 lopulla.Pekka Sipola/AOP

Itania on jäänyt kaihertamaan se, ettei mittaavan keihäsuransa päättänyttä Tero Pitkämäkeä valittu viime vuoden lopulla Urheiluliiton hallitukseen. Ilta-Sanomat kertoi viime marraskuussa, että hän hävisi hallituspaikan kahdella äänellä (siirryt toiseen palveluun).

– Osittain viime syksy osoitti, että tarvitsemme myös rakenteellisia uudistuksia, kun meidän 2000-luvun parasta urheilijaamme, äärimmäisen analyyttista, arvostettua ja pätevää Pitkämäkeä ei valittu hallitukseen.

Puheenjohtajan mielestä on tärkeää, että yleisurheilijat järjestäytyisivät, jotta viestintä urheilijoilta liitolle ei jää yksittäisten kontaktien varaan.

– Henkilökohtaisesti tekisin kaikkeni saadaksemme ry:n puolella sääntömuutoksia, jotta saisimme järjestäytyneitä urheilijoita ja edustajia ihan hallitukseen asti ja sitä kautta urheilijoille enemmän ääntä päätöksenteossa. Tämä on vilpitön mielipiteeni.

Yle näyttää keskiviikkoisen Lahden GP:n TV2:ssa ja Areenassa kello 18.30 alkaen.

Lue myös:

Venäläisjohtajien huijaus paljastui maailmalle, mutta tuorein käänne oli liikaa jo omillekin – aituritähti Sergei Shubenkov puhuu nyt avoimesti Yle Urheilulle: "Täysi katastrofi"

Venäjän yleisurheilun kriisi ajoi tähdet pohtimaan kansalaisuuden vaihtoa – kansainvälisen liiton suomalaispomo muistuttaa sääntöjen tiukentamisesta: "Venäläisurheilijat tietävät oman maansa mädännäisyyden"

Antti Ruuskanen yrittää toistaa Seppo Rädyn tempun 24 vuoden takaa – myöntää kuitenkin, että ura voi päättyä jo tähän kauteen

Kommentti: Annimari Kortteesta tuli suomalaisen yleisurheilun nousun uudet kasvot – huomattava muutos ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat